Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinskoj županiji travanj kritičan za jureće vozače i divljač koja se seli

Objavljeno:

- dana

Svake godine u travnju u Varaždinskoj županiji povećan je nalet vozila na divljač. Tu činjenicu potkrepljuje izvještaj Lovačkog saveza Varaždinske županije za razdoblje od 2014. do 2018. godine.

Naime, u tih pet godina ukupno je bilo 884 naleta motornih vozila na divljač, a najviše naleta bilo je u 2017. i 2018. godini, kada je evidentirano 214 odnosno 198 naleta.
Migracije divljači

U tome mjesecu unatrag pet godina vozači su najviše puta su naletjeli na divljač – ukupno 141 put, što je gotovo 100 % više od prosjeka u drugim mjesecima.

Migracije divljači

– U travnju su u tijeku totalne migracije srneće divljači, i to muške, koja označava svoj teritorij. U tome mjesecu daleko su najčešći naleti vozila na divljač, pa savjetujem vozačima budu oprezni – rekao je Robert Hunjak, tajnik Lovačkog saveza Varaždinske županije.

Na oprez je upozorila i varaždinska policija početkom travnja, kada su u samo jednom danu zabilježena čak četiri naleta motornih vozila na divljač.
Bilo je to u ponedjeljak, 8. travnja, kada su se naleti na srneću divljač dogodili u općinama Breznički Hum, Jalžabet, Breznica i Petrijanec.

– U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, a isto tako da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti – istaknuli su tada iz varaždinske policije.

Jure po cesti

Iz Lovačkog saveza Varaždinske županije ističu da vozači često ne poštuju znakove koji im signaliziraju da obrate pozornost na mogući prelazak divljači preko ceste.

– Vozači često jure ne obraćajući pozornost da kad je uz cestu znak opreza „divljač na cesti“, trebaju smanjiti brzinu kako bi izbjegli nalet – dodao je Hunjak.

Ako pak, nažalost, dođe do naleta na divljač, u kojem najčešće dolazi do uginuća životinje i znatne materijalne štete na vozilu, najbolje je zvati policiju.

– Policija će napraviti očevid, a postoji model osiguranja od naleta vozila na divljač putem centralne police Hrvatskoga lovačkog saveza (generalna polica 25.000.000 kuna kod Croatia osiguranja), gdje lovačka društva Varaždinske županije sudjeluju s 250.000 kuna, pa će se vlasniku vozila nadoknaditi šteta – zaključio je Hunjak.

Držite pse i mačke pod nadzorom

Iz varaždinske policije također pozivaju vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprečavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora.

– Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (pasa, mačaka i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora ne zadržavaju na cestama. U slučaju naleta vozila na domaće životinje, u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te je sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja propisana kazna od 300 kuna – dodaju iz varaždinske policije.

 

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

U fokusu

Patafta: Sjest ću sa svakim tko će maknuti bale, ukinuti prirez i osigurati besplatne vrtiće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Davor Patafta zahvalio je biračima na podršci. Pritom je istaknuo kako ga u naredne četiri godine zanimaju isključivo projekti.

– Spreman sam sjesti i razgovarati sa svakim kome je u interesu da Varaždin bude bolji grad. Prioritet je ukinuti prirez, osigurati besplatne vrtiće i pomoći umirovljenicima, hitno maknuti bale iz Brezja, aktivirati tu gospodarsku zonu, dovesti investitore i tamo zaposliti 3000 ljudi – rekao je Davor Patafta.

U samo tri tjedna kampanje Patafta je dokazao da je ljudima dosta ustajale i nerazvojne politike, koja se svodi na to tko je s kim i protiv koga, a konkretnih projekata nema, te da su Varaždin i Varaždinska županija spremni za promjene. On je bio jedini kandidat koji ne živi od politike, u prošlom mandatu Gradskog vijeća odrekao se svih naknada u svrhu donacija, a to će učiniti opet.

– Jedino mi je bitno da se realiziraju projekti koji su u našem programu. Politika  svim građanima Varaždina i Varaždinske županije duguje da se napokon pokrenemo, da politikanstvo i osobni interesi pojedinih političara napokon postanu prošlost, a da umjesto toga razvijamo gospodarstvo, podižemo standard, plaće i mirovine – rekao je Patafta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!