Svake godine u travnju u Varaždinskoj županiji povećan je nalet vozila na divljač. Tu činjenicu potkrepljuje izvještaj Lovačkog saveza Varaždinske županije za razdoblje od 2014. do 2018. godine.

Naime, u tih pet godina ukupno je bilo 884 naleta motornih vozila na divljač, a najviše naleta bilo je u 2017. i 2018. godini, kada je evidentirano 214 odnosno 198 naleta.
Migracije divljači

U tome mjesecu unatrag pet godina vozači su najviše puta su naletjeli na divljač – ukupno 141 put, što je gotovo 100 % više od prosjeka u drugim mjesecima.

Migracije divljači

– U travnju su u tijeku totalne migracije srneće divljači, i to muške, koja označava svoj teritorij. U tome mjesecu daleko su najčešći naleti vozila na divljač, pa savjetujem vozačima budu oprezni – rekao je Robert Hunjak, tajnik Lovačkog saveza Varaždinske županije.

Na oprez je upozorila i varaždinska policija početkom travnja, kada su u samo jednom danu zabilježena čak četiri naleta motornih vozila na divljač.
Bilo je to u ponedjeljak, 8. travnja, kada su se naleti na srneću divljač dogodili u općinama Breznički Hum, Jalžabet, Breznica i Petrijanec.

– U cilju prevencije ovakvih i sličnih događaja, pozivamo vozače na maksimalni oprez na prometnicama Varaždinske županije, posebno u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, a isto tako da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti – istaknuli su tada iz varaždinske policije.

Jure po cesti

Iz Lovačkog saveza Varaždinske županije ističu da vozači često ne poštuju znakove koji im signaliziraju da obrate pozornost na mogući prelazak divljači preko ceste.

– Vozači često jure ne obraćajući pozornost da kad je uz cestu znak opreza „divljač na cesti“, trebaju smanjiti brzinu kako bi izbjegli nalet – dodao je Hunjak.

Ako pak, nažalost, dođe do naleta na divljač, u kojem najčešće dolazi do uginuća životinje i znatne materijalne štete na vozilu, najbolje je zvati policiju.

– Policija će napraviti očevid, a postoji model osiguranja od naleta vozila na divljač putem centralne police Hrvatskoga lovačkog saveza (generalna polica 25.000.000 kuna kod Croatia osiguranja), gdje lovačka društva Varaždinske županije sudjeluju s 250.000 kuna, pa će se vlasniku vozila nadoknaditi šteta – zaključio je Hunjak.

Držite pse i mačke pod nadzorom

Iz varaždinske policije također pozivaju vlasnike domaćih životinja na poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju sprečavanja zadržavanja domaćih životinja na cesti bez nadzora.

– Napominjemo da su vlasnici domaćih životinja (pasa, mačaka i dr.) dužni životinje držati pod nadzorom, odnosno držati ih u ograđenim dvorištima i poduzimati druge mjere da se iste bez nadzora ne zadržavaju na cestama. U slučaju naleta vozila na domaće životinje, u pravilu su odgovorni vlasnici domaćih životinja te je sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama za vlasnika životinja propisana kazna od 300 kuna – dodaju iz varaždinske policije.

 

Komentari

Komentara