Povežite se s nama

Novosti

U Varaždinskoj županiji u prosjeku više nestalih!

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji ove godine nestale 32 osobe, sve pronađene osim jedne

Starije osobe češće nestaju iz Domova za starije i nemoćne, a mlađe iz odgojnih ustanova kakvih ima nekoliko u Varaždinskoj županiji.

Sudeći po nedavnim napisima u medijima, stječe se dojam da u Hrvatskoj ima sve više nestalih ljudi. Podsjetimo, u samo tjedan dana tijekom travnja na području Hrvatske nestalo je čak 11 osoba, što je informacija koja je izazvala zanimanje javnosti koja traži odgovore na pitanje što se to zapravo događa.

Trend je dobar

Kako smo doznali od Marine Mandić iz Ministarstva unutarnjih poslova, Varaždinska županija specifična je i ima godišnje prosječno veći broj nestalih osoba u odnosu na neke druge županije.
 
Starije osobe češće nestaju iz Domova za starije i nemoćne, a mlađe iz odgojnih ustanova kakvih ima nekoliko u Varaždinskoj županiji.
Ovu tezu potvrđuje i podatak da se od 32 osobe koje su ove godine prijavljene kao nestale na području PU varaždinske, trenutno traga samo za jednom. Radi se o 19-godišnjem Ivanu Božiću iz Splita koji je 2. siječnja nestao iz Odgojnog doma Ivanec, poznatijeg kao Pahinsko. – Od tada mu se gubi svaki trag – izvijestili su iz PU varaždinske.
 
Dobra vijest je to da je policija ipak utvrdila da je utvrđen pad broja nestalih osoba na području Varaždinske županije, dok je u Međimurskoj županiji situacija ista kao i proteklih godina. 

Suradnja je ključna!

– Analizom i usporedbom prijavljenih nestanaka s istim razdobljem prošle godine, utvrđeno je da je ove godine zabilježen pad prijava nestalih osoba u odnosu na 2011. godinu, s obzirom na to da je do 4. svibnja 2011. godine prijavljeno i raspisano 37 objava za nestalim osobama, dok su do istog datuma ove godine raspisane 32 objave za nestalim osobama – izvijestili su iz PU varaždinske.
 
U Međimurskoj županiji ove godine prijavljen je nestanak 12 osoba. Od toga su sve osobe pronađene, osim jedne za kojom se još uvijek traga. Glasnogovornik PU međimurske Krunoslav Gosarić rekao je kako situacija nije alarmantna, ali kako javnost ipak treba biti upoznata s načinima postupanja u slučaju da žele prijaviti nestanak. Kao veliki pomak u potrazi za nestalim osobama izdvojio je Nacionalnu evidenciju nestalih osoba – NENO, web stranicu koja je nastala je u želji što boljeg razumijevanja građana problematike nestalih osoba u Republici Hrvatskoj.
 
NENO pojašnjava proceduru i složenost metodologije traganja za nestalim osobama te poziva obitelj nestale osobe, prijatelje i širu zajednicu da se, u suradnji s policijom, aktivno uključe u traganje za nestalom osobom jer su upravo oni važan izvor korisnih informacija o navikama i životnom stilu nestale osobe.

Žrtvama se najčešće nude lijepi poslovi u inozemstvu

Spomenimo i to da u ovoj, a ni prošloj godini nije bilo zablježenih slučajeva trgovanja ljudima u Varaždinskoj županiji, a prosječno najviše takvih slučajeva događa se u Zagrebu. Luka Mađerić iz Vladinog ureda za ljudska prava objasnio je kako treba poduzeti sve moguće preventivne radnje kako osoba, jednostavno, ne bi nestala bez traga.
– Treba prepoznati sve moguće situacije vezane za trgovanje ljudima – istaknuo je Mađerić. 
– Način na koji se vrbuju žrtve je da im se nude lijepi profitabilni poslovi negdje u inozemstvu, većinom čuvanje djece i konobarenje. Naravno, to mogu biti i legalne ponude, ali često su te ponude samo paravan za trgovanje ljudima i neke mutne poslove. Ono što mi savjetujemo je da se dobro ispita gdje se ide, tko je taj poslodavac i, naravno, da se ostavi i adresa i na kojoj će se raditi i na kojoj će živjeti – obitelji ili svojim prijateljima. Također, trebalo bi obavijestiti nadležno, konzularno diplomatsko tijelo u stranoj zemlji da će osoba raditi kod tog i tog poslodavca. Ako se takve stvari unaprijed naprave, uvelike je smanjena mogućnost da se dogodi trgovanje ljudima – poručio je.
– Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina našeg doba, jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava. Muškarci su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, žene zbog prostitucije, a djeca zbog prosjačenja i prodaje obiteljima bez djece. I muškarci i žene i djeca mogu biti žrtve zbog trgovanja ljudskim organima – objasnio je Luka Mađerić iz Vladinog Ureda za ljudska prava. Upravo zato potrebno je na vrijeme reagirati i prijaviti nestanak osobe.

 

Nestale osobe: Mitovi i činjenice

MIT: Jedna od najčešćih zabluda je ta da će policija tragati za nestalom osobom tek nakon što prođe 24 sata od nestanka.
ČINJENICA: Ne trebate čekati da prođe 24 sata kako biste prijavili nestanak, nego prijavite čim posumnjate. „Svježi“ trag se lakše slijedi.

MIT: Moja je majka nestala već dva puta ovaj mjesec. Ne mogu ponovno prijaviti njezin nestanak u policiji.
ČINJENICA: Bez obzira koliko puta prijavili da je ista osoba nestala, po svakoj se prijavi postupa i traga za osobom. 

MIT: Moje dijete nije se javilo dva dana, vjerojatno je kasno za prijavu.
ČINJENICA: Nestanak osobe možete prijaviti bez obzira na vremenski odmak.

 

Izvor:
Foto: www.gss.hr

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje