Povežite se s nama

Kultura

U varaždinskom kazalištu danas hommage stradalim Židovima u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 8. svibnja, s početkom u 20 sati, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, povodom Dana Europe, održat će se predstava Kadišl i nebeski putnici, hommage stradalim Židovima u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata.

Predstavi će nazočiti i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

U zapisima pod naslovom Kadišl i nebeski putnici, govori se o stradanjima Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, u doba režima NDH. Tada su Židovi, bez obzira na spol i dob bili prvo označeni (žutom Davidovom zvijezdom), pa uhićeni, deportirani u logore i na kraju ubijani.

Jednostavnog jezika, bez ikakve patetike, uz suzdržane emocije, pratimo sudbine nevinih žrtava. Predstava asocijativno prati zapise, tražeći iskre nade u rastućem beznađu i očaju. Male geste, tiha pomoć i sućut, suprotstavljeni su vladajućoj mašineriji smrti.

Četvero glumaca varaždinskog HNK: Elizabeta Brodić, Karlo Mrkša, Gordana Slivka i Zvonko Zečević, uz violončelista Mateja Ilčića, dočarat će doba u kojem je ljudskost bila na najvećoj kušnji.

Predstava je nastala prema proznom djelu Jasminke Domaš, dramaturški ju je osmislila i režirala Sanja Ivić, autor glazbe je Davor Bobić, kostime je odabrala Žarka Krpan, a oblikovatelj video projekcija je Zlatko Milec.

Kultura

Nikola Vudrag nakon senzacionalne aukcije: “Salijeću me agenti sa svih strana, jedva stojim na nogama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovih dana varaždinski umjetnik svjetskoga glasa Nikola Vudrag, po vlastitom priznanju ne može stajati na nogama. Naime, kao jedini strani umjetnik sudjelovao je u Poljskoj na dobrotvornoj aukciji i ostvario senzacionalan uspjeh o kojem sada pišu svi relevantni mediji.

Neviđena senzacija

Njegova skulptura “Iron maiden” (Čelična djeva) prodana je za nevjerojatnih 712.000 eura. Premda su organizatori početnu cijenu postavili na svega 40.000 zlota, licitiranjem je ostvarena daleko najveća cijena na aukciji od čak 3,2 milijuna zlota. Riječ je o najvećem iznosu za koji je neki hrvatski umjetnik dosad prodao svoje djelo te je Nikola Vudrag nadmašio velikane poput Meštrovića, Bukovca ili Knifera.

– Prekjučer se dogodila ta nevjerojatna aukcija na koju sam stigao zahvaljujući pozivu vlasnika OmenaArt Foundation i Rafal Brzoska Foundation. Kao “tamo neki Hrvat” među Poljacima, uopće nisam bio svjestan da sam ostvario najveću cijenu. Kada su mi domaćini objasnili da je ostvaren rekord aukcije, nakon čestitki slijedilo je bezbroj pitanja novinara i gostiju. Jedva su me pustili u hotel, i to tek nakon što sam morao pogledati jedan privatni avion, francuski Dassault Falcon! No, ne pada mi na pamet gubiti vrijeme na zrakoplove i slična čuda tehnike, samo želim vratiti se u Varaždin u svoju radionicu – izjavio je Vudrag za Regionalni tjednik.
Dodao je kako ga iznimno raduje činjenica da sav novac ide u humanitarne svrhe, za školovanje i pomoć djeci u Keniji, Gani, Ukrajini i Poljskoj.

– Smatram da je ovo ogroman uspjeh, zapravo i najveći u mojoj karijeri jer iza svega stoji dobrotvorna organizacija s jasnom humanitarnom misijom. Apsolutno nisam očekivao ovakav rasplet mojeg prvog nastupa na poljskom teritoriju. Zanimljivo je da su organizatori ostali u čudu jer je vrijednost moje umjetnine nadmašila ukupno ostvarenu svotu ostatka aukcije. Na nadmetanju popraćenom ovacijama pobijedila je financijašica Sylwia Dobrzycka iz Varšave i direktorica tvrtke Panattoni development. Ona je oduševljeno pozirala okupljenim fotoreporterima s uručenom plaketom. Tijekom upoznavanja povjerila mi je kako je odlučila kupiti skulpturu pošto-poto odmah nakon što ju je ugledala – ističe naš sugovornik koji je do utorka u Poljskoj obavio niz poslovnih sastanaka s agentima, predstavnicima brojnih muzeja i galerija.

Venecija, Pariz pa London

Dodajmo da su uz Vudragovu “djevu” za aukciju bila donirana djela koja, između ostalih, potpisuju Julia Medyńska, Anna Zalewska, Łukasz Zbroja, Krzysztof Renes, Agnieszka Rowińska, Marcin Jasik, Patrick Tagoe-Turkson, Olga Mazur, Katarzyna Kukuła, Marek Bimer i George Baranowski… Na aukciji je ukupno prikupljeno 1,3 milijuna eura, odnosno varaždinski je kipar zaslužan za više od polovice spomenutog iznosa. A još ponešto lijepo za svakog ljubitelja interijera i eksterijera Nikola Vudrag uskoro će predstaviti izložbom na bijenalu u Sologni kod Pariza. Podsjećamo, svoje će umjetnine dostaviti šleperima na imanje dvorca Chaumont-sur-Tharonne. Riječ je o dvotjednom bijenalu velikih monumentalnih željeznih radova, koji se održava svake dvije godine. Uvijek okuplja velika imena koja stvaraju “sirove”, željezne i “hrđave” skulpture monumentalnog izričaja.

– Nemam pojma hoću li uopće ove godine predahnuti jer izlažem i u Europskom kulturnom centru u Veneciji (ECC), a treba ispuniti i sve što je dogovoreno za predstavljanje u Saatchi Gallery iz Londona. Ta je galerija po značaju i posjećenosti treća najveća na svijetu te za njih pripremam osebujnu produkciju pod naslovom “Metamorphosis” – zaključio je Nikola Vudrag.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski folklorni ansambl i KUD Salinovec bit će predstavnici Varaždinske županije na državnim folklornim susretima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 400 plesača, pjevača i svirača iz 14 kulturno-umjetničkih društava nastupilo je u nedjelju, 4. lipnja, na 19. smotri koreografiranog folklora Varaždinske županije i 9. županijskoj smotri izvornog folklora.   

Smotre su u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novome Marofu održane u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD-a Marof, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Varaždinske županije i Grada Novoga Marofa.   

Pobjednik 19. smotre koreografiranog folklora je Varaždinski folklorni ansambl s koreografijom “Oj ti draga moja mila” autora Pjerina Hrvaćanina, a u glazbenoj obradi Tibora Büna.   

KUD Salinovec s „Lepa Jana se šetala“, koju je za scenu priredio Tihomir Kukulić, pobjednik je pak 9. smotre izvornog folklora.  

Odlučili su tako selektori Smotre dr. sc. Stjepan Sremac i Dražen Varga, pa će Varaždinski folklorni ansambl i KUD Salinovec biti predstavnici Varaždinske županije na državnim susretima, u kolovozu za izvorni folklor, a u listopadu za koreografirani folklor.   

Čestike je pobjednicima, ali i svim sudionicima uputila zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je ujedno otvorila manifestaciju.   

– Posebno je lijepo bilo na Županijskoj smotri folklora koja je u punom sjaju održana nakon dvije pandemijske godine. Uživali smo u izvedbama 14 kulturno-umjetničkih društava, koji su nam na jednome mjestu pokazali različitost, ali i jedinstvenost folklornog izričaja našega kraja. Naši folkloraši s ponosnom nose svoje nošnje, u koje je utkano naslijeđe generacija prije njih, njihovih roditelja, baka i djedova. Svima njima, kao i njihovim voditeljima upućujem zahvalu što neumorno i s ljubavlju njeguju i čuvaju našu baštinu, a organizatorima upućujem čestitke i pohvale na još jednoj odličnoj smotri – istaknula je Silvija Zagorec.   

Čestitke je uputio i gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač.

– Ovogodišnja smotra i veliki broj sudionika pokazuju očiti oporavak folklora te ponovno uključivanje malih i bivših folkloraša u kulturno-umjetnička društva. Želim vam da u najboljem svjetlu prikažete svoje dugo uvježbavane koreografije i da se svi osjećate ugodno ovdje u Novome Marofu – rekao je Jenkač.    

Zadovoljstvo nisu krili ni organizatori, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda i predsjednica KUD-a Marof Dijana Kropek.  

– Sama činjenica da se na Županijskoj smotri predstavilo 14 društava govori puno, govori da su kulturno-umjetnički amaterizam i folklor sastavni dio našeg života te jedan od vidova ispunjenja našeg slobodnog vremena, a sve u cilju očuvanja i prezentacije kulturne baštine – zaključio je Zlatko Peharda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje