Povežite se s nama

Sport

U varaždinskom TTS-u: za što brži oporavak nakon ozljeda – cybex uređaj

Objavljeno:

- dana

– Uz sportsku rekreaciju profesionalaca i amatera, logično je da imamo i rehabilitaciju mišićno-zglobnog sustava. Svi žive ubrzanim tempom života i važan je što brži oporavak, a to je naročito važno kod sportaša profesionalaca – rekao je Robert Magić iz Sportsko-rekreacijskog centra TTS.

Oporavak

Ono što vrlo često muči sve od rekreativaca i amatera do sportaša profesionalaca je kako se što prije oporaviti nakon ozljede. Tu vam može pomoći cybex uređaj, a njega od prošle godine imaju u varaždinskom TTS-u.

To je dijagnostičko-terapijski uređaj koji se savršeno nastavlja na fizikalnu terapiju. Također, putem tog uređaja dobiva se kompletan uvid u opće stanje pacijenta, a može se koristiti kod osoba s akutnim ili kroničnim problemima. Cybex se radi na koljenu, skočnom zglobu, laktu i ramenu.

Oporavak se tako ubrzava tri do pet puta brže u odnosu na klasični postupak rehabilitacije.
– Ovo je aparat nije prijevara i postoji 40 godina te zbilja pomaže – dodao je Magić.
Koristi se i za što brži oporavak sportaša, a u svakom trenutku se može vidjeti u kakvom je stanju ozlijeđeni zglob s obzirom na zdravi.


Terapija na cybex uređaju za sportaše, ali i ljude koji imaju problema s akutnim i kroničnim ozljedama

– Aparat ne radi sam i sve ovisi o vašem trudu. Uz pravilnu primjenu ozljeda se ne produbljuje i nemoguće se ozlijediti. Rezultati su zbilja vrhunski nakon desetak terapija – rekao je Petar Martinec, magistar kineziologije.

Jedna terapija na cybex uređaju stoji 150 kuna, a ako želite kompletnu dijagnostiku o ozlijeđenom zglobu, to će vas stajati 530 kuna.

Logičan slijed nakon terapije na cybexu je kineziterapija, koja je posljednja u fazi oporavka nakon ozljede. Ona primjenjuje pokret u prevenciji i liječenju prirođenih deformacija, bolesti ili ozljeda te postiže optimalnu rehabilitaciju poslije bolesti ili oštećenja do takvog stanja koje omogućuje pojedincu što prirodniji način života. U TTS-u djeluju tri kineziterapeuta, rade individualno i terapija stoji 150 kuna.

Tajlandska masaža

I dok se kineziterapija u varaždinskom TTS-u primjenjuje već devet godina, novost su razne masaže.

Tu su klasične – sportska i medicinska masaža – te tajlandska masaža.
– Tajlandsku masažu rade baš Tajlanđanke koje imaju certifikate. Radi se sat i pol, a stoji od 180 do 270 kuna – jasan je Magić.

Tu je i manipulativno-fasetna masaža. Zamisao je kroz “izravnavanje” kralježnice, točnije fasetnih zglobova, otkloniti pritisak i omogućiti da živac kvalitetno prenosi informacije od leđne moždine prema tkivu i natrag te tako potaknuti prirodniji sistem regeneracije tkiva.

– Da bi se to postiglo, oko kralježaka se, preko kože pacijenta, rade točno određeni pokreti rukama i tim se zahvatima na kralješke vrši pritisak. Osim što se, uz uobičajene učinke masaže, postiže povećavanje cirkulacije i detoksikacije stanica, dolazi do osjećaja ugode i opuštenosti mišića. Zbog manipulativne komponente ove masaže dolazi do izravnavanja samih kralježaka. Kao što samo ime ove tehnike govori, radi se o zglobovima koji međusobno artikuliraju kralješcima – fasetama – zaključio je Martinec.

Sport

Filip Ude u finalu, Varaždinac Mateo Žugec završio kao 21. na Svjetskom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Član Gimnastičkog kluba Vindija Mateo Žugec nastupio je na svojem prvome Svjetskom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji.

U kvalifikacijama konja s hvataljkama na svjetskoj smotri u Japanu Mateo je završio kao 21. (13.866).

– Ovo je za mene bilo predivno i nezaboravno iskustvo. Jako sam zadovoljan svojom izvedbom. Bilo je sitnih greškica, mogao sam preko 14.000, ali nema veze, nećemo se žaliti – rekao je Žugec.

Obraz hrvatske gimnastike ponovno je osvjetlao Međimurac Filip Ude.

Srebrni olimpijac iz Pekinga 2008. na svom čak 11. svjetskom prvenstvu u karijeri još jednom je zablistao na istoku zemlje, budući da iz kineskog Nanninga ima svjetsko srebro iz 2014. godine i ušao u svoje 4. svjetsko finale.

U kvalifikacijama konja s hvataljkama u Kitakyushuu zauzeo je 8. mjesto s ocjenom 14.866 i ušao u borbu za medalje koja ga čeka u subotu, a prijenos možete pratiti na HRT 2. Finale konja starta od 10:50 po hrvatskom vremenu.

–Proslaviti ćemo Filipov ulazak u finale, a onda idemo doma. Već sljedećeg tjedan u Osijeku nas čeka Državno prvenstvo – kratko je rekao Žugec.

Nastavite čitati

Sport

Prava berba medalja plesačica i plesača Valcera na Trofeju grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sportskoj dvorani Graberje u subotu, 16. listopada, održan je 7. Trofej grada Varaždina 2021.

Turnir je održan u organizaciji Sportskoga plesnoga kluba Valcer te u suorganizaciji Plesnoga kluba Takt i Hrvatskoga sportskoga plesnog saveza. Pokrovitelj natjecanja bio je Grad Varaždin uz potporu Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina i Turističke zajednice Grada Varaždina.

Trofej grada Varaždina okupio je više od 200 sudionika u različitim disciplinama sportskog dijela natjecanja te u večernjem dijelu show programa. Natjecanja su započela već u ranojutarnjim satima u disciplini breakdancea, a zatim su u ranijim prijepodnevnim satima snage odmjerili pojedinci, grupe i formacije u standardnim i latinskoameričkim plesovima, dok su natjecanja plesnih parova na rasporedu bila u poslijepodnevnim satima. Natjecatelji su se varaždinskoj publici predstavili u dvjema disciplinama sportskog plesa, disciplini latinskoameričkih plesova (samba, cha-cha, rumba, pasodoble i jive) i disciplini standardnih plesova (engleski valcer, tango, bečki valcer, slowfox i quickstep).

Pojedinci

Sportski plesni klub Valcer u natjecateljskom dijelu programa predstavljalo je sedam plesnih parova i deset pojedinaca.

Tin Žmuk je u kategoriji osnovci D2 osvojio srebrnu medalju u standardnim i latinskoameričkim plesovima, dok je Dorja Pernar, također u kategoriji osnovci D2, osvojila zlatnu medalju u standardnim plesovima i srebrnu u latinskoameričkim plesovima.

Elena Sekovanić je u kategoriji mlađih osnovaca D3 osvojila srebrnu medalju u standardnim i u latinskoameričkim plesovima.

Debitantica na turniru Vanessa Cafuk u kategoriji mlađe mladeži D1 osvojila je srebrnu medalju u standardnim i zlatnu medalju u latinskoameričkim plesovima. Njezin klupski kolega Adriano Žmuk u kategoriji mlađe mladeži D1 u standardnim plesovima osvojio je zlatnu medalju te zlatnu medalju u kategoriji mlađe mladeži D2 u latinskoameričkim plesovima, Leona Mičuda u kategoriji mlađe mladeži D3 u standardnim plesovima zauzela je 4. mjesto, dok je u kategoriji mlađe mladeži C u latinskoameričkim plesovima bila treća.

Kiara Črnila je u kategoriji mlađe mladeži C osvojila zlatnu medalju u latinskoameričkim plesovima, Vida Jurak također je bila prva u kategoriji mlađe mladeži B u standardnim i u latinskoameričkim plesovima, dok se Lana Režek u kategoriji mladeži C plasirala na 5. mjesto u standardnim i na 8. mjesto u latinskoameričkim plesovima.

Zlatnu medalju osvojio je i Eugen Sekovanić u kategoriji mladeži C u standardnim plesovima.

Pregršt medalja osvojili su i varaždinski plesači u parovima. U osnovcima D2 brončanu medalju u standardnim plesovima i srebrnu u latinskoameričkim plesovima odnijeli su Ivan Biškup i Uma Mašić, da bi njihovi kolege Tin Žmuk i Elena Sekovanić u istoj kategoriji zauzeli 4. mjesto u standardnim plesovima te 3. mjesto u latinskoameričkim plesovima.

28 medalja

Adriano Žmuk i Dorja Pernar u kategoriji mlađe mladeži D1 osvojili su srebrnu medalju u standardnim i u kategoriji mlađa mladež D2 zlatnu medalju u latinskoameričkim plesovima. Rok Podsečki i Eni Tuđan su u kategoriji mlađe mladeži D2 osvojili zlatnu medalju u standardnim i srebrnu medalju u latinskoameričkim plesovima.

Zlatne medalje u standardnim i latinskoameričkim plesovima odnijeli su i Andrej Gregurinčić i Lorena Garojević u kategoriji osnovci C, kao i Andrej Detelj i Elena Weiser kategoriji mlađe mladeži C u standardnim i latinskoameričkim plesovima.

Dodajmo da su Eugen Sekovanić i Kiara Črnila u iznimno jakoj kategoriji mladeži C osvojili brončanu medalju u standardnim i latinskoameričkim plesovima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje