Popustljivost prema nekulturnim vozačima koji svoja vozila nepropisno parkiraju na javnim površinama i višegodišnje nekorištenje pauk službe obilo se o glavu Varaždincima.

Da su razmjeri problema s parkiranjem na gradskom području golemi, i ove se godine najbolje moglo uočiti tijekom Špancirfesta.

Nekulturni vozači

Naime, po tko zna koji put pokazalo se da Varaždin nema rješenje s organizacijom prometa u mirovanju u vrijeme velikih manifestacija, što priznaje i Roberto Krajcer, privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša (dalje UOK).

Zeljko Joksimovic

– Takva tvrdnja stoji jer je činjenica da svi posjetitelji Špancirfesta nastoje koristiti najbliže locirane parkinge. Njihov je broj ograničen u užoj, ali i u široj zoni festivala, koja je udaljena svega pet ili 10 minuta laganog hoda od gradske jezgre. Iako se gotovo sigurno moglo pronaći dovoljno prostora predviđenog za parkiranje vozila, nepropisnog parkiranja na javnim površinama bilo je uvrh glave – naglasio je Krajcer.

Od 1. rujna na dežurni telefon komunalnog redarstva javljaju se i prometni redari

Osvrnuo se i na činjenicu da najveći dio godine donja etaža podzemne garaže na Kapucinskom trgu zjapi prazna.

– Ona je u funkciji samo u prometnim špicama i ove godine me ugodno iznenadila informacija da je otvarana veći dio ljeta, u razdoblju od 10 do 14 sati. U podzemnu garažu stane 430 automobila, a tijekom Špancirfesta bila je puna automobila u popodnevnim i večernjim satima – rekao je čelnik UOK-a koji je ove godine prvi put bio dužan stanarima gradske jezgre, s nemogućnošću pristupa njihovim dvorištima tijekom Špancirfesta, osigurati alternativna parkirna mjesta.

Ovu zadaću je, podsjećamo do 2018. imala Turistička zajednica, i rješavala ju je na način da im se izdaju dozvole za parkiranje na Trgu bana Josipa Jelačića. Odnosno, parkiranje na Banus placu bilo je zabranjeno svima, osim stanarima gradske jezgre i izvođačima festivalskog programa.

Vozila na biciklističkim stazama i pješačkim prelazima uklanjat će se bespogovorno

– Ranijih godina vozači koji su bili u potrazi za parkirnim mjestom primjećivali bi u jutarnjim satima prazno parkiralište, koje nisu smjeli koristiti. Takva situacija znala je rezultirati žustrim negodovanjem i tome smo 2019. stali na kraj podjelom dozvola za besplatan parking stanarima gradske jezgre. Svi su pozvani putem medija tri mjeseca prije Špancirfesta. No, opet se dogodilo da je većina njih po dozvole došla u zadnji čas! Bilo je i negodovanja, jer više nisu imali garantirano besplatno parkiranje na Banus placu, već bilo gdje na naplatnim mjestima u centru grada – ističe naš sugovornik od kojeg doznajemo da su komunalni i prometni redari imali pune ruke posla.

Štoviše, u razdoblju od 10 dana komunalni redari izrekli su 130 kazni za nepropisno parkiranje samo na zelenim površinama. No, bilo je i dosta nepropisno parkiranih vozila na nogostupima, biciklističkim stazama, pješačkim prijelazima…

– Za takve prekršaje kod prometa u mirovanju, jedan naš prometni redar je izrekao još 20 kazni. Ona za nepropisno parkiranje na zelenim površinama u Varaždinu iznosi 500 kuna. Svaki prekršaj je dokumentiran fotografijama, a među prekršiteljima bilo je uz Varaždince vozača iz raznih drugih gradova. Problem je prvenstveno u nekulturi vozača i samo rijetki će se izvući plaćanja kazne temeljem prekršajnog Zakona, koji ostavlja mogućnost da se umjesto kazne jednom može izreći samo opomena. O prekršiteljima naše službe vode posebnu evidenciju i smatramo da nije bilo potrebe da se parkira na zelene površine jer je za to bilo dovoljno mjesta na Banfici, oko stadiona Slobode i drugdje. Svi dobro znamo što čeka takve, nemarne vozače, u susjednoj Sloveniji, Mađarskoj ili Austriji. Kada putuju u susjedne zemlje, vrlo dobro znaju kako se treba ponašati u prometu, ali to ne žele u Hrvatskoj. Represija je za njih krajnja mjera, ali neophodna – uvjeren je Krajcer.

Prijavljujte prekršitelje

Stoga iz Upravnog odjela za komunalne poslove građane potiču da prekršitelje prijavljuju od 7 do 22 sata na dežurni telefon komunalnog redarstva 099/4200-200. Kako doznajemo od Krešimira Severa, voditelja Odsjeka za redarstvo UOK, na ovaj broj javljat će se i gradski prometni redari koji su od 1. rujna 2019. napokon ekipirani.

– Dosad je u prometnom redarstvu radilo dvoje ljudi, a sada ih je troje. Nažalost, jedna zaposlenica je tijekom Špancirfesta bila na bolovanju i sav teret je spao na leđa samo jednog prometnog redara. Prometno redarstvo ima svoje ovlasti, i izriče jednu vrstu kazni, dok su one za parkiranje na zelenim površinama u ingerenciji komunalnih redara. Riječ je o dvije službe s različitim ovlastima. Petero komunalnih redara bilo je organizirano na način da su najmanje dvojica radili u svakoj smjeni, od 7 do 22 sata i vikendom od 8 do 24 sata. Obavljan je nadzor korištenja svih javnih površina pa i parkiranja na zelenim površinama. Manje vremena ostajalo im je za provjeru odlaganja otpada ili poslove vezane uz građevinsku inspekciju, kućne ljubimce i drugo – pojasnio je Sever.

Međutim, sav uloženi trud spomenutih službi nije mogao spriječiti pojedine vozače da svojim nepropisno parkiranim automobilima jedan drugoga na travnjacima blokiraju i do 6 sati ujutro. Iako temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama posao nadzora i po potrebi blokiranja i premještanja nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila reguliraju jedinice lokalne samouprave, to u Varaždinu ovaj put nije bio slučaj.

– Tijekom ovogodišnjeg Špancirfesta su isključivo policijski službenici angažirali pauk službu te su osobna vozila nekoliko puta po potrebi uklanjana (policijski službenici utvrdili su 41 prekršaj koji se odnosi na nepropisno parkiranje i 4 puta angažirali pauka). Točno je da to spada u opis poslova prometnih redara, a pauk vozilo u Varaždinu kontinuirano osigurava tvrtka Crtorad. Ona je elektroničkim putem povezana s našim prometnim redarima. Nakon što putem videonadzora ili od zaposlenika koncesionara dobiju fotografiju s terena, procjenjuju je li premještanje vozila potrebno ili ne. Ukoliko se to dogodi, prekršitelj plaća kaznu od 700 kuna. Od tog novca, 300 kuna se slijeva u gradski Proračun, dok troškovi premještanja vozila iznose 400 kuna – ističe Sever.

Na njega se nadovezao Roberto Krajcer, rekavši da je od početka ove godine prometno redarstvo izdalo 116 kazni. U tom razdoblju su čak 363 vozila premještena paukom.

Sramotne brojke

– To je veliki broj jer ukazuje da je samo prometno redarstvo u osam mjeseci imalo 479 postupanja. U tom istom razdoblju je komunalno redarstvo izdalo 466 prekršajnih naloga samo za parkiranje na zelenim javnim površinama. To, nažalost, nisu brojke kojima bi se Varaždin trebao ponositi – rezolutan je Krajcer koji smatra da je ovakva situacija posljedica pogrešnog promišljanja bivše gradske vlasti.

Ona je, naime, Crtoradu naložila da pauk vozilo ne smije raditi, premda je još u svibnju 2013, godine Gradsko vijeće usvojilo Pravilnik o premještanju vozila, blokiranju i deblokiranju autobusa, teretnih vozila, radnih strojeva i priključnih vozila kojim su regulirani uvjeti, organizacija rada, način i troškovi premještanja.

– Grad Varaždin je tako tri godine funkcionirao bez pauk službe i došlo je do nevjerojatnog opuštanja vozača. Iako i s paukom u punom pogonom nikada nismo imali „bajnu“ situaciju s nepropisnim parkiranjima, trenutno i nju priželjkujemo, jer je bila bitno bolja od današnje – tvrdi ovaj iskusan gradski službenik.

Dodaje:
– Popravljanje situacije donekle se zamjećuje na biciklističkim stazama, jer se vozila nepropisno parkirana na njima uklanjaju bespogovorno. Bit će isto s onima na pješačkim prijelazima. Samo s Trga Slobode svaki dan ih pauk može podići desetak preko puta popularne Šanjekove mesnice. Ako nigdje drugdje, sigurno ima mjesta u podzemnoj garaži u kojoj cijena za sat parkiranja iznosi 5 kuna – zaključio je Roberto Krajcer.

Znakovi pristupačnosti dijele se šakom i kapom!

U Upravnom odjelu za komunal rekli su nam također i da u Varaždinu, ukupno s garažom u Ulici Braće Radić, vozači trenutno mogu koristiti 834 parkirnih mjesta pod naplatom. Uz njih je na gradskom području osigurano 46 besplatnih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Lažni invalidi

– U odnosu na broj parkirnih mjesta pod naplatom, Varaždin ima više od 5 posto Pravilnikom predviđenih parkirnih mjesta za invalide. No, problem o kojem se uopće ne govori je da je izdano more dozvola za njihovo korištenje. Ovu pogodnost, kojom se ostvaruje parkiranje na mjestu za invalide, građanima omogućava Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji. UOK nad izdavanjem tih dozvola nema apsolutno nikakvu kontrolu, samo nam dostave njihov broj – naglasila je Marijana Cindrić, savjetnica za promet i urbanu sigurnost Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša.

Do zaključenja ovog broja iz krugova bliskih Uredu državne uprave neslužbeno smo doznali da spomenutih dozvola ima više od 1500. Štoviše, javna je tajna da takve dozvole imaju i „invalidi“ koje isti dan možete vidjeti kako rekreativno igraju nogomet ili da potežu konop. No, imaju ih navodno i potpuno zdrave, mlade (navodno pobožne) poslovne dame, koje vole svoje skupocjene limene ljubimce cijeli dan parkirati u gradu pokraj sakralnih objekata…

– Prometni redari nemaju pravo provjeravati njihove kartice pristupačnosti, već samo policijski službenici, koji to čine eventualno tijekom nekih akcija. Poznato nam je da se povremeno i „stare“, istekle kartice ipak ažuriraju – pojasnio je Krešimir Sever.
Tek će se vidjeti hoće li nadležni u Varaždinu imati volje i snage riješiti makar probleme koje stvaraju korisnici nevažećih dozvola, koji kao da imaju „amneziju“, pa zaboravljaju nabaviti nove.

Komentari

Komentara

loading...