Povežite se s nama

Zabava & Stil

U Varaždinu će na KVART festivalu nastupiti z++, Mimi Mercedez, Kuku$ i Muha!

Objavljeno:

- dana

Od 23. do 25. lipnja u P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu bit će održan KVART festival.

Ovaj varaždinski festival koji organizira Udruga mladih V.U.K. uz podršku Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Grada Varaždina, HGU i Ministarstva kulture, u svom četvrtom izdanju mijenja identitet i postaje showcase festivalom glazbene industrije što znači da u fokus stavlja glazbenike, producente, promotore i ostale dionike jedne od najjačih industrija u svijetu, njihovu kreativnost i umrežavanje.

– Vizija organizatora za festival KVART je osnažiti urbanu glazbenu scenu, promovirati glazbenike i bendove u usponu, ali i široj publici predstaviti novine i izazove u glazbenoj industriji. Naravno, bit će u KVART-u tu i dobrih koncerata, poznatih i manje poznatih glazbenika i glazbenica iz cijele regije – istaknuo je Nino Preložnjak, programski direktor P4, na konferenciji za medije koja je u utorak, 14. lipnja održana u varaždinskom P4.

I zaista, KVART festival u 2022. godine dovodi u Varaždinu najaktualnija imena s pop, rap, hip-hop i trap scene regije. Svoj prvi nastup na KVART-u i općenito u Varaždinu zabilježit će popularni z++, Mimi Meredez, Kuku$ i Muha, koji će nastupiti u petak i subotu, 24. i 25. lipnja.

– Novina KVART festivala je konferencijski dio programa koji će biti održan u četvrtak, 23. lipnja, a koji je na neki način svojstven showcase festivalima. U tom dijelu programa mladim ćemo glazbenicima i glazbenicama dati priliku da se predstave, sudjeluju u panelima, a na kraju dana neki od njih snimat će i session s publikom što je novost u Varaždinu i na sjeveru Hrvatske – dodao je Preložnjak.

U sklopu konferencijskog dijela bit će riječi o autorskim pravima, digitalnim servisima, glazbenoj sceni Sjever te o tome na koji je način moguće hrvatsku glazbu promovirati na stranim tržištima i kako je “izvoziti”, a neki od panelista će biti Bore Balboa, Sara Renar, Fran Vasilić, Miach i varaždinski glazbenik Banfica. Jedinstveno iskustvo za publiku bit će i snimanje sessiona s nekim od navedenih glazbenika. Poseban gost konferencije bit će i Stephen Clark, direktor nacionalnih ureda Europskog parlamenta koji će uz Violetu Simonovu Staničić, voditeljicu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj posjetiti KVART te na festivalu predstaviti platformu zajednoza.eu te se osvrnuti na predstojeći Europski događaj za mlade koji će u studenome biti održan u Varaždinu, također u organizaciji Udruge mladih V.U.K.

Osim koncerata, posjetitelje festivala u petak i subotu očekuju afteri koje KVART organizira u suradnji sa zagrebačkim Radiom 808.

– Drago mi je što kao rođeni Varaždinac koji je dugi niz godina prisutan na hrvatskoj glazbenoj sceni,  a sada i kao programski koordinator na Radiju 808, imam priliku sudjelovati u organizaciji ovakvog urbanog festivala u Varaždinu. Radio 808 dugi niz godina podržava nezavisnu glazbenu scenu i iznimno nam je drago da smo s KVART festivalom pronašli zajedničke interese, da zajednički pokrećemo prave i relevantne teme kroz konferenciju i da zajednički kreiramo kvalitetnu platformu za mlade glazbenike i glazbenice koji se teže probijaju na sceni. Nadam se da će idućih godina suradnja biti još jača. Što se tiče after partyja, u KVART dolazi krema Radija 808: zagrebačka Dj-ica s varaždinskom adresom Iva Neljak zagrijavat će atmosferu u četvrtak, FrenkyBoy, autor glazbene emsije koja promovira gamersku glazbu, svirat će u petak, dok će glavni urednik Radija 808, novinar i DJ Ilko Čulić, rasplesavati KVART-ovce posljednjeg festivalskog dana, u subotu – istakno je Emir Bešić E-Base iz Radija 808.

Gradonačelnik Grada Varaždin Neven Bosilj napomenuo je da je KVART kao festival namijenjen urbanoj publici odličan turistički dodatak gradu Varaždinu. Grad Varaždin je sretan što ima tako aktivne pa čak i hiperaktivne mlade. I P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu i Udruga mladih V.U.K. svojim djelovanjem pridonose boljem pozicioniranju Grada Varaždina na kulturnoj i turističkoj karti Hrvatske. Očekujem da će i sljedeći vikend, za vrijeme trajanja KVART festivala, biti popunjeni svi smještajni kapaciteti u gradu. Težimo tome da Varaždin postane vikend destinacija, a KVART festival i druge aktivnosti koje provode P4 i Udruga mladih V.U.K. pridonose tom cilju – zaključio je gradonačelnik Bosilj.

Uoči KVART festivala, u petak, 17. lipnja će u P4 dvorištu biti održan warm up KLIKERxKVART Party.

Inače, ulaznice za KVART festival još uvijek su dostupne i to online putem Entrio.hr: https://www.entrio.hr/event/kvart-2022-11145?src=home_main_slider, odnosno na fizičkim prodajnim mjestima Entrija: https://www.entrio.hr/en/outlets

Više informacija o KVART festivalu:https://www.pecetri.com/dogadanja/kvart-kvart-kvart-kvart-kvart-kvart-kvart-kvart-kvart-kvart-kvart-kvart/

Zabava & Stil

Rifovi revolucije krenuli s projekcijama u Kino Gaju, održan i panel o tome kako je nastao film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Film Rifovi revolucije u subotu, 2. prosinca krenuo je i u svoj redovni ‘kino život’ u Varaždinu, prvim prikazivanjem u Kinu Gaj gdje će igrati do nedjelje, 10. prosinca. Prvu projekciju pratio je i filmski panel pod nazivom “Kako napraviti film za 4000 eura”.

Radi se o glazbeno akcijskoj komediji, Jurice Hižaka, nastaloj u kooprodukciji Rebl filma i udruge Trash. Radnja filma vrti se oko hard-rock grupe Razor Jet koja se suprotstavlja dr. Zempu, vlasniku agencije za autorska prava koja sije strah i trepet među građanima.

Rifovi revolucije su dosad već prikazani u Ormožu, Vinkovcima, Beogradu i Varaždinu u sklopu Trash film festivala kada je kino bilo prepuno. Prošli tjedan film je premijerno prikazan i u Zagrebu, u kinu SC, gdje je doživio odlične reakcije publike. Zagrebačku premijeru pratila je i svirka filmskog banda Razor Jeta, koji je odsvirao filmski soundtrack što je zasigurno jedinstven slučaj u hrvatskoj kinematografiji.

Film je nastao uz skroman financijski budžet od svega 4000 eura, no u njemu ne nedostaje specijalnih efekata, akcijskih scena i atraktivnih kulisa. O svemu tome, nakon filma su više mogli čuti i posjetitelji u kinu, jer je održan i razgovor s autorom Juricom Hižakom te Arianom Pehardom, glazbenim producentom i Filipom Majcenom, scenografom i kostimografom.

Razgovor je moderirao novinar Goran Štimec, a Jurica Hižak je još jednom istaknuo veliku zahvalu za sve koji su svojim volonterskim radom doprinijeli da film bude realiziran, iako je prijetilo da se od svega odustane..

Rifovi revolucije igraju u varaždinskom Kinu Gaj do nedjelje, 10. prosinca, a prva sljedeća projekcija je u srijedu, 6. prosinca, u 19 sati.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Županijska palača u Varaždinu i ove godine pretvorena u veliki adventski kalendar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao i prethodnih godina pročelje Županijske palače i ove je godine pretvoreno u veliki adventski kalendar.

Ove godine prozore palače krasit će fotografije varaždinskog fotografa Siniše Sovića koji se profesionalno fotografijom bavi punih 20 godina. U svojoj karijeri radio je za mnoge redakcije kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, a službeni je fotograf Varaždinske županije, Grada Varaždina, Glazbene škole u Varaždinu, Špancirfesta, Varaždinskih baroknih večeri, NK Varaždina te drugih.

Upravo je on, zajedno sa zamjenicom župana Silvijom Zagorec i direktorom Turističke zajednice Varaždinske županije Goranom Mališem otkrio prozor s prvom fotografijom, a riječ je o dvorcu Erdődy u Novom Marofu u zimskom ruhu.

– Svaki kutak Varaždinske županije je predivan i ima nešto za pokazati. Često puta nismo ni svjesni koja ljepota prirode nas okružuje i koliko je bogata naša kulturna baština, gastronomija… Svaki svoj slobodni trenutak volim provesti u prirodi, s obitelji, napuniti baterije, a naša županija nudi nam pregršt motiva koji nas zovu da ih fotografiramo i sačuvamo od zaborava. Dolina rijeke Bednje, prostor između Čeva i Ivanščice za mene je poseban, inspirativan i često se njemu vraćam kako bi ga ovjekovječio u svim njegovim izdanjima – rekao je Siniša Sović zahvalivši se Varaždinskoj županiji i Turističkoj zajednici Varaždinske županije što su izabrali njegove fotografije za ovogodišnji adventski kalendar te time odali priznanje za njegov dugogodišnji rad. 

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec podsjetila je kako je adventski kalendar dosad prikazivao prirodne ljepote varaždinskog kraja, zimske motive, slike iz kolekcije Vladimira Malogorskog, kao i dvorce i utvrde diljem Varaždinske županije, dječje likovne radove na temu Božića i zime, te fotografije koje prikazuju bogatstvo jedinstvenih doživljaja u turističkoj ponudi Varaždinske županije, od destinacija, aktivnosti, gastronomije i manifestacija.

– Sedmi put zaredom pročelje Županijske palače postaje predivan adventski kalendar koji nas uvodi u blagdanski duh Božića. Ispunjen fotografijama Siniše Sovića svakom prolazniku donosi jedinstvenu priču Varaždinske županije koja obiluje prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom, bogatom gastronomijom, turističkim manifestacijama. Njegove fotografije pozivaju nas na budnost na prizore koji nas okružuju, pozivaju nas da zastanemo i uživamo u ljepoti svakodnevice. Poznavajući rad Siniše Sovića koji kao fotograf nije izgubio dodir s ljudima i prirodom, mislim da će i ovogodišnje izdanje adventskog kalendara na pročelju Županijske palače biti još jedna atrakcija za sve žitelje Varaždinske županije, ali i sve goste koji će se ovih dana uputiti u Varaždin – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec dodavši kako će i dalje adventski kalendar prikazivati djela osoba, udruga, institucija koji su svojim radom zadužili Varaždinsku županiju.

Osim adventskog kalendara, s prigodnim božićnim ukrasima uređen je i atrij Županijske palače, koji će svake subote u prijepodnevnim satima biti i mjesto raznih događanja, uz otvorena vrata Centra za posjetitelje.

– Već prve adventske subote na rasporedu je otvorenje tradicionalne izložbe fotografija pristiglih na nagradni natječaj u organizaciji Radija Megaton „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“ koja ostaje postavljena do 16. prosinca. Članice Udruge žena „Maruša“ iz Maruševca, Udruge žena Općine Vidovec, „Lepoglavski pušlek“ i Udruge žena „Cvijet“ iz Šemovca 9. prosinca pripremit će tradicionalne božićne kolače čime će dočarati blagdanski ugođaj uz okuse i mirise našeg kraja. Izložba tradicijskih igračaka, dječje opreme kojom želimo pokazati bogatstvo tih zaboravljenih predmeta upriličit će se u ulaznom prostoru Županijske palače 16. prosinca, a tada će Županijski savez poljoprivrednih udruga organizirati humanitarnu podjelu sarme uz donacije koje će se prikupljati za Zakladu Vita. Zadnja adventska subota rezervirana je za prigodne božićne pjesme u izvođenju pjevačkog zbora Uršuline zvjezdice – najavio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ napomenuvši kako svi programi započinju u 10 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje