Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu će se graditi nova dvorana s tri zatvorena teniska terena

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin je u sklopu svojih aktivnosti koje provodi s ciljem modernizacije i ulaganja u sportsku infrastrukturu prijavio projekt „Izgradnja i opremanje teniske i rekreacijske dvorane“ prijavom na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti, koji je objavilo Ministarstvo turizma i sporta.

Izgradnja nove dvorane predviđa se na lokaciji bivše teniske dvorane Igrec gdje se trenutno nalazi balon s jednim zatvorenim teniskim terenom i četiri vanjska terena. Na mjestu balona izgradila bi se i opremila teniska i rekreacijska dvorana koja će uključivati tri zatvorena terena.

Nositelj projekta je Grad Varaždin, a partneri na projektu su Razvojna agencija Sjever – DAN d.o.o. i Tenis klub „Varaždin 1181“, koji će nakon izgradnje i upravljati dvoranom. Ukupna vrijednost projekta je 2.881.227,27€ s PDV-om.

Grad Varaždin zajedno s partnerima očekuje pozitivan rezultat ove prijave, a izgradnja nove teniske dvorane bit će još jedna od brojnih investicija koje Grad Varaždin planira i provodi kako bi osigurao bolje uvjete za varaždinske sportaše i rekreativce. Samo u protekloj 2022. godini, Grad Varaždin izvršio je sljedeće radove:

Nogometno igralište u Hrašćici „NK Varteks“

– uređenje prostorija svlačionica i hodnika, postava novih pločica, izmjena tuševa i dotrajalih drvenih vrata, iznos: 30.000,00 kn 

Nogometno igralište u Biškupcu „NK Mladost“

– uređenje pročelja, iznos: 50.000,00 kn

Sportski centar „Sloboda“

– postavljanje rasvjete, iznos: 595.000,00 kn 

– kupnja foto finiša za mjerenje atletskih rezultata za školska, državna i međunarodna atletska natjecanja, iznos: 120.000,00 kn

Teniski tereni Varaždin  „TK Varaždin 1181“

– izrada projektne dokumentacije za izgradnju teniske dvorane, iznos: 200.000,00

Skate park

– uređenje, iznos: 50.000,00

Postavljanje novih košarkaških tabli na nekoliko gradskih lokacija, iznos: 27.000,00 kuna.

U 2022. godini, tako je Program javnih potreba u sportu i rekreaciji Grada Varaždina povećan za otprilike 3 milijuna kuna u odnosu na 2020. i 2021. godinu (s 9.525.000,00 kn na 12.485.000,00 kn) te se nastavlja povećavati donošenjem proračuna u 2023. godini. 

Pred završetkom radova je i novi košarkaški teren u produžetku Istarske ulice koji je na zahtjev građana iz II. MO Varaždin uređen na neizgrađenoj površini, a sukladno glavnom projektu te ishođenim potvrdama na glavni projekt.

Na toj je lokaciji uz navedeno košarkaško igralište u planu ove godine cijeli taj prostor krajobrazno urediti i ozeleniti kao novu točku za druženje i rekreaciju građana ovog dijela grada. Izvođač radova izabran je kao najpovoljniji od više ponuditelja, nakon provedenog postupka nabave.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje