Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu i Čakovcu održan šesti Psihošpancir, međunarodni festival psihologije

Objavljeno:

- dana

U suradnji sa Sveučilištem Sjever SC Varaždin i Međimurskim veleučilištem u Čakovcu već šestu godinu za redom održan je Psihošpancir, konferencija s međunarodnim sudjelovanjem predavača iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, SAD-a.

Psihošpancir je jedinstveni festival psihologije koji kroz svoje istraživanje i predavanja stručnih predavača zdravstvene struke, upoznaje sudionike kako se suočiti sa stresnim i kriznim situacijama te kako su zdravstveni djelatnici, liječnici i medicinske sestre izloženi pojačanim zahtjevima za vrijeme zdravstvenih kriza kao što je pandemija COVID 19.

Julija Pečet, bacc. med. tehn. iz Kliničke bolnice Merkur, Zagreb i doc. dr. sc. Marijana Neuberg sa Sveučilišta Sjever, SC Varaždin u svom su predavanju 11. rujna na Sveučilištu Sjever prikazale rezultate istraživanja i govorile o različitim čimbenicima koji doprinose sindromu sagorijevanja.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković na otvaranju Psihošpancira na Sveučilištu Sjever u Varaždinu istaknuo je kako će Grad Varaždin dati sve od sebe da kao društvo pokušamo sanirati i promijeniti način razmišljanja i ponašanja u društvu koje pogođeno pandemijom i potresima polako klizi u sve lošije psihološko stanje te uz pomoć zdravstvenih djelatnika i stručnjaka organizirati edukacije na temu očuvanja mentalnog zdravlja.

Dekan Međimurskog veleučilišta doc. dr. sc. Igor Klopotan istaknuo je veliko zadovoljstvo zbog događaja koji se ove godine održava upravo na MEV-u.

– Izuzetno nam je drago što smo organizatorima mogli ustupiti prostore našeg novootvorenog Centra održivog razvoja s najsuvremenijom opremom i uvjetima. Međimursko veleučilište u Čakovcu uvijek rado sudjeluje u organizaciji bilo kakvih događanja koji potiču razvoj školstva te populariziraju znanost i obrazovanje – zaključio je dekan Klopotan.

Na Psihošpanciru je održano više od 70 predavanja i radionica sa 130 predavača u dva grada, Varaždinu i Čakovcu.

Psihošpancir je bio otvoren za javnost, stručnjake i sve zainteresirane građane.

Život i društvo

Ukusni vrganji s jajima na humanitarnoj Vrganjijadi na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary Club Varaždin Jug u subotu, 23. listopada, od 8 do 12 sati na varaždinskom placu organizirat će sada već tradicionalnu dobrotvornu akciju Vrganjijadu, u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi vrganji s jajima.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije te Gradska tržnica Varaždin, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kuna za obrok i piće.

Inače, novcem prikupljenim od Vrganjijade sudjelovalo se u nabavi, primjerice, opreme i stipendija za učenike osnovnih škola na području Grada Varaždina, nabavi neonatoloških krevetića za Odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno za recentno opremanje senzornog parka za Centar “Tomislav Špoljar” instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

Dodajmo da je Rotary Club Varaždin Jug u pandemiji sudjelovao i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice – STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali su i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya’s Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno su se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počela rekonstrukcija vinogradarske kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Vidovec

U naselju Tužno krenuli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije vinogradarske kuće za koje je proveden otvoreni postupak javne nabave i izabran je izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 957.847,23 kuna. Za provedbu projekta „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća – I. faza“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Vidovec 450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna.

Podsjetimo, projekt se odnosi na rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Po završetku svih faza rekonstrukcije, etno kuća će u gornjem dijelu imati trajni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje