Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu ima mladih koji uđu u politiku, a žele činiti dobra djela

Objavljeno:

- dana

Dobrovoljno darivanje krvi nesebična je gesta, human i plemenit čin kojim pomažemo drugima, doprinosimo ozdravljenju oboljelih, spašavamo živote.

Znaju to i članovi varaždinske Gradske i Županijske organizacije Mladeži Hrvatske demokratske zajednice, stoga je njih desetak u četvrtak darovalo krv na Odjelu za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin.

– I u ovoj godini nastavljamo s brojnim akcijama predviđenim našim programom. Nakon što smo prije dva tjedna uručili vrijednu donaciju varaždinskoj Udruzi za zaštitu životinja Spas, ovoga smo puta odlučili pomoći ljudima kojima je ugroženo zdravlje, odnosno život. Drago mi je što su se naši članovi odazvali i pokazali da misle i na druge, da su uvijek spremni pomoći – rekao je Sven Bunta, predsjednik Mladeži HDZ-a grada Varaždina.

Svake se godine prve nedjelje u veljači obilježava Međunarodni dan života kojim se želi osvijestiti i potaknuti na zaštitu, poštovanje i njegu svakog života.

– Mi mladi želimo pokazati da cijenimo ne samo vlastiti, već i tuđi život i to smo odlučili dokazati i na ovaj način, dobrovoljnim darivanjem krvi. Ovdje nisam prvi put, krv sam darivao i ranije, a činit ću to i dalje, jer uvijek ima onih kojima je takva pomoć potrebna – naglasio je Tin Jurak, predsjednik Mladeži HDZ-a Varaždinske županije.

Svojim se stranačkim kolegama pridružio i Ivan Salopek, predsjednik Odbora za mlade i demografiju HDZ-a Varaždinske županije.

– Želimo činiti dobra djela i pokazati da brinemo o onima kojima je potrebna pomoć. Ne smijemo zaboraviti da samo jedna doza krvi može spasiti čak tri života, stoga sam ponosan na naše članove koji su još jednom pokazali svoju humanost i plemenitost. Nadam se da će i drugi slijediti naš primjer i postati dobrovoljni darivatelji krvi – rekao je Salopek.

Život i društvo

Očekuje se da će cijene goriva minimalno rasti od utorka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

gorivo, benzin, dizel, ilustracija

Kako RTL doznaje od utorka, 16. srpnja, očekuje nas rast cijena goriva.

Eurosuper koštat će 1,54 eura, što je 0,01 euro više nego sada. Cijena eurodizela bit će 1,45, također za 0,01 euro skuplje.

Cijena plavog dizela neće se mijenjati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Završeni su radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu vrijedni 220.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završeni su opširni radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu koja je u četvrtak svečano predana na korištenje mještanima Šemovca, Štefanca i Zamlake. Radovi su počeli u veljači, a osim uređenja same grobne kuće, izgrađeno je i spremište.

Ukupna vrijednost projekta, financiranog iz proračuna Općine Trnovec Bartolovečki, iznosi 220
tisuća eura te je dodatno uloženo i u kupnju nove opreme jer je postojeća bila dotrajala.
Zadovoljstvo završetkom adaptacije izrazila je općinska načelnica Verica Vitković, naglasivši koji su sve radovi izvedeni.

– Od većih radova koje smo izveli na ovom objektu to su potpuna sanacija krovišta i dogradnja
nadstrešnice kako bi ljudi za vrijeme loših vremenskih uvjeta mogli tu boraviti i prisustvovati
ispraćaju naših pokojnika. U unutarnjem dijelu obojali smo sve zidove, zamijenili smo i uredili
kompletnu sanitariju, WC-a prije uopće nije bilo i sve smo to sad uspješno odradili – rekla je
Vitković i dodala da su, osim toga, zamijenjene i podne obloge, postavljene su nove pločice, a
pazilo se i na detalje pa je grobna kuća tako dobila nove zavjese, rasvjetu i škropilnike.

Pokraj postojećeg objekta koji je u potpunosti adaptiran izvana i iznutra, napravljen je i novi objekt, spremište.

– Mi u ovom objektu naprosto nismo imali gdje spremiti novu rashladnu komoru, manipulativna kolica i kolica za prijevoz pokojnika, kao ni ostalu potrebnu pogrebnu opremu koja se koristi prilikom ukopa. I vanjski okoliš smo dijelom uredili te je time u potpunosti završen prvi dio ovog kapitalnog projekta, a u planu je još puno toga – kazala je načelnica.

Naime, u planu je uređenje prilazne ceste groblju, za što je usvojen idejni projekt te je naručena
izrada glavnog projekta. Uredit će se jednosmjerna ulica kao prilaz groblju i kružni tok, a projektom će biti obuhvaćena i izgradnja parkirališnih mjesta.

– Izlaz iz groblja bit će u Plitvičku ulicu kako bi se promet pojednostavio jer postojeći prilaz nije
dovoljno širok za ulaz i izlaz vozilima, što je posebno problematično za vrijeme sprovoda ili
blagdana Svih svetih – zaključila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje