Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinu iz cjepiva izvlačili 7 doza, imunizirana i supruga ravnatelja OBV-a

Objavljeno:

- dana

Opća bolnica Varaždin o svojoj provedbi aktivnosti cijepljenja protiv bolesti COVID-19 na svojem punktu cijepljenju izvjestila je da je ukupno procijepila s prvom dozom cjepiva Pfizer/BioNTech 905 osoba, a s drugom dozom 892 osobe te da su sve procijepljene osobe upisane u registar e-cijepih što znači da su svi podaci o cijepljenju dostupni. Pa i o tome da je među cijepljenima supruga ravnatelja Bolmice.

Aktivnost cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Općoj bolnici Varaždin provedena je bez nepravilnosti i odstupanja s dozama 5+1 cjepiva, odnosno sa šest doza po jednoj bočici cjepiva  Pfizer/BioNTech koliko proizvođač službeno deklarira.

U najnovijem priopćenju OB Varaždin piše da se „u svim bočicama cjepiva  Pfizer/BioNTech koje je Opća bolnica Varaždin preuzela nalazila i sedma doza cjepiva“!

U nastavku donosimo priopćenje Opće bolnice Varaždin u cijelosti:

Smatramo za potrebnim pojasniti sedmu dozu cjepiva:

Sadržaj svake bočice cjepiva je 0,45 ml; razrjeđuje se s 0,9% NaCl količine 1,8 ml po bočici; tako dobiven sadržaj jedne bočice ima 2,25 ml: jedna doza cjepiva iznosi 0,30 ml; sadržaj jedne bočice od 2,25 ml dijelimo s 0,30 ml jedne doze cjepiva što znači da u svakoj bočici cjepiva ima 7 punih doza cjepiva.

Aktivnosti cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Općoj bolnici Varaždin sedmom dozom u razdoblju od 05.01. do 25.01. u odnosu na kontekst vremena u kojem se aktivnosti provode ne smatramo nepravilnošću i odstupanjem.

Napominjemo da za opisanu činjenicu većeg broja doza cjepiva po jednoj bočici Opća bolnica Varaždin nije mogla postupati drugačije nego je postupila kako bi se svaka doza cjepiva utrošila u određenom kratkom vremenu uvjetovanim kada je koja bočica stavljena u distribuciju te pripremljena sama doza cjepiva razrijeđena s 0,9% NaCl.

Također se radi o vremenu slabog odaziva i odustajanja od cijepljenja te nepovjerenja u javnosti prema novom cjepivu i cijepljenju.  Tako je i među radnicima Opće bolnice Varaždin odaziv na cijepljenje bio manji od 50% što je u datom trenutku bilo 20% manje od planiranog. Najčešće obrazloženje odustajanja od cijepljenja je bilo nepovjerenje i bojazan od mogućih nuspojava i komplikacija cijepljenja.

Nakon što je interes za cijepljenjem povećan te se nije dogodila isporuka  dogovorenih količina cjepiva, u novim okolnostima Opća bolnica Varaždin nakon 25. siječnja 2021. godine na svojem punktu aktivnosti cijepljenja s prvom dozom cjepiva Pfizer/BioNTech provodi za zdravstvene radnike Opće bolnice Varaždin.

Opća bolnica Varaždin u novim okolnostima je utrošila sve deklarirane doze cjepiva Pfizer/BioNTech 5+1, dok se manji dio sedmih doza kod cijepljenja s prvom dozom cjepiva  nisu uspjele upotrijebiti ( 15 doza cjepiva ).

U razdoblju od 05.01. – 25.01.2021. godine Opća bolnica Varaždin sedmom dozom je cijepila radnike Opće bolnice Varaždin, zdravstvene radnike u mirovini, radnike obrazovnih ustanova za zdravstvene kadrove (uključujući i rektora Sveučilišta Sjever), članove obitelji radnika Opće bolnice Varaždin (uključujući i suprugu ravnatelja koja je zdravstveni radnik i radi u vrtićkim jaslicama) odnosno druge u tom trenutku dostupne osobe kako bi se upotrijebile sve doze cjepiva.

Aktualno o koronavirusu

COVID-19 u Hrvatskoj: 3258 novih slučajeva zaraze i 17 preminulih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3258 novih slučajeva zaraze virusom  SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.300, priopćio je 22. listopada nacionalni Stožer civilne zaštite.

Među njima je 997 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 135 pacijenata. 

Preminulo je 17 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 439.447 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8985 preminulo, ukupno su se oporavile 415.162 osobe, od toga 1658 u posljednja 24 sata. 

U samoizolaciji je trenutno 25.359 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 3.014.840 osoba, od toga 10.309 u posljednja 24 sata. 

Zaključno s 21. listopada, utrošeno je 3.545.766 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,37% ukupnog stanovništva, odnosno 55,57% odraslog stanovništva. Na dan 21. listopada utrošeno je 8712 doza cjepiva, a od toga je 4238 osoba cijepljeno prvom dozom. 

Zaključno s 21. listopada, 1.881.702 osobe cijepljene su barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.767.965 osoba (1.660.086 osoba cijepljeno s dvije doze te 107.879 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 52,31% odraslog stanovništva. 

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinskoj županiji 103 novozaraženih, sedam na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer su potvrđena 103 nova slučaja zaraze koronavirusom nakon što je testirano 357 osoba.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 79 pacijenata, od kojih je sedam u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru. Oporavilo se 50 osoba i broj aktivnih slučajeva je 696.

Dom zdravlja Varaždinske županije sutra organizira cijepljenje na punktu:

  • NOVI MAROF – subota, 23. listopada – Dom zdravlja Novi Marof, Zagorska 21 – od 8 do 11 sati.

Predviđena su sljedeća cjepiva i doze:

•          Prva doza cjepiva Pfizer, Moderna i Janssen – Johnson & Johnson cjepivo;

•          Druga doza Pfizera i Moderne;

•          Dodatna treća doza za osobe koje su imunokompromitirane i imaju preporuku za treću dozu nadležnog specijaliste za navedena cjepiva;

•          Docjepna „booster“ doza: za osobe starije od 65 godina, sve osobe u dobi od 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti Covid 19, sve osobe u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje