Povežite se s nama

Kultura

U Varaždinu izložbom Zlatana Dumanića danas počinju 20. Dani performansa

Objavljeno:

- dana

Dvadeseto, jubilarno izdanje Dana performansa pod nazivom „Sutra“ svojom se temom okreće sutrašnjici, a svojim programom gleda na veliku povijest discipline performansa.

Koncept razvoja novog iz povijesnog najbolje se odražava na događaju sadnje hrastova koji će komemorirati velikane hrvatskog performansa u sto godina njegovog postojanja u našoj vizualnoj kulturi i umjetnosti od Travelera do Marijana Crtalića.

Sam događaj reinterpretacija je akcije 7000 hrastova Josepha Beuysa iz 1982. godine.

Projekcijom dokumentarnih filmova o Josephu Beuysu i Ulayu manifestacija na tragu svog međunarodnog djelovanja odaje počast velikanima discipline kojoj je posvećena.

Reminiscencije, ali i refleksiju na status umjetnosti performansa u okruglom stolu iznijet će neki od osnivača i sudionika festivala kroz njegovu povijest.

Za vrijeme festivala u Galeriji umjetnina Gradskog muzeja Varaždin bit će postavljene izložbe beogradskog umjetnika Zorana Todorovića u izložbenom salonu u prizemlju palače Sermage, a splitskog Zlatana Dumanića u izložbenom prostoru na katu palače. Oba umjetnika svoj su umjetnički status razvili baveći se performansom, Dumanić kao aktivni performer, a Todorović uključujući performativne elemente u svoju multidisciplinarnu umjetničku praksu.

U svom jubilarnom izdanju festival će ponovo publici predstaviti izvedbe uživo, nakon prošlogodišnjeg „covid-19 virtualnog“ izdanja.

Autorska koncepcija projekta: Branko Franceschi

Suradnici na projektu: Ivan Mesek, Elizabeta Igrec

Organizator: Gradski muzej Varaždin

Program podupire Ministarstvo kulture i medija RH.

Program:

Četvrtak, 9. 9. 2021.

19 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: ZLATAN DUMANIĆ: Povratak kapetana, otvorenje izložbe
19.30 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: IVAN ŠEREMET: ”Monetarni performans”, performans
20 sati: otvorenje festivala

Petak, 10. 9. 2021.

19 sati, Trg M. Stančića: DALIBOR NIKOLIĆ: ”Artwear”, performans
19.30 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: ALEN NOVOSELEC: “24 stabla Ode radosti”, prezentacija projekta
20 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: IVANA IVKOVIĆ: ”In Him we trust”, videozapis performansa
20.30 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: ”BEUYS”, projekcija filma Andreasa Veiela

Subota, 11. 9. 2021.

10 sati, Varaždinska tržnica: IVAN MESEK: ”Aukcija”, performans
11 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: DARWIN BUTKOVIĆ: ”Flying art SA”, performans
12 sati, bedem Staroga grada: ALEN NOVOSELEC: “Zastani!”, performans
17 sati, Trg Matije Gupca: sadnja drvoreda hrvatskih performera
18 sati, Stara Vaga, Trg Matije Gupca: ”20 godina performansa u Varaždinu”, okrugli stol; moderatori: Suzana Marjanić i Branko Franceschi
20 sati, Galerija umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: ”PROJECT CANCER – Ulay’s Journal from November to November“, projekcija dokumentarnog filma Damjana Kozolea
21.30 sati, dvorište Galerije umjetnina GMV-a, Trg M. Stančića 3: ŽAN JAKOPAČ, koncert

Nedjelja, 12. 9. 2021.

10 sati, Kula stražarnica, Šetalište J. J. Strossmayera: BOJAN MUCKO i VANJA BABIĆ:

”Terenski rad 4”, performans-akcija

ZLATAN DUMANIĆ: „Povratak kapetana“

Kritička retrospektiva opusa Zlatana Dumanića pruža uvid u mnogolikost, složenost i, ne manje važno, ljepotu Dumanićeva rada i dendizam njegova osobnog stila. Građu izložbe uz djela iz fundusa Muzeja grada Splita ponajviše čine umjetnine zatečene u stanu nakon umjetnikove smrti, sačuvane zahvaljujući Zbirci Marka i Lucije Marin.

Izložba će predstaviti obrise Dumanićeve multimedijalne ostavštine koja obuhvaća obilje skulptura, instalacija, slika i slikanih kompozicija, crteža, dnevnika, autorskih i eksperimentalnih knjiga, objekata koji nadilaze i uobičajene i danas vrlo široke odrednice umjetničkog djela, te sačuvanu dokumentaciju performansa.

Njegov odnos prema stvarnosti bio je beskompromisan, onkraj klišeja zdravog življenja i političke korektnosti. Njegova je kritika društvenih devijacija nesmiljena, njegova erotomanija izravna, a likovnost senzualna i poetična. Povratak kapetana je stoga izložba koja, osim revizije umjetničkog rada i karijere, prenosi svjetonazor čije emancipatorske postavke nikad nisu bile važnije.

Zlatan Dumanić (Split, 1951. – 2017.) završio je srednju (1969.) i Višu pomorsku školu u Splitu (1972.) te položio kapetanski ispit 1979. godine. Više od 20 godina proveo je na moru kao kadet, časnik i zapovjednik brodova različitih domaćih i svjetskih kompanija. Umjetnik je autodidakt čija aktivnost počinje 1969. u okviru alternativnog ogranka Crvenog peristila, Grupe 3i, čiji je član bio i Dumaniću blizak Vladimir Dodig Trokut. Počinje izlagati 1970., a nastupio je na tridesetak samostalnih te sudjelovao na većem broju skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Godine 2005., uz još petoricu umjetnika, predstavljao je Hrvatsku na 51. Venecijanskom bijenalu.

Izložba je postavljena za razgled do 7. studenoga ove godine.

Kultura

Zbog loše epidemiološke situacije odgođene sve predstave u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz HNK u Varaždinu obavještavaju javnost da su odgođene sve predstave u ovoj ustanovi zbog vrlo loše epidemiološke situacije.

Predstave se odgađaju do 26. siječnja.

– Poštovana publiko, od danas do 26. 1. odgađamo predstave zbog naglo pogoršane epidemiološke situacije u Kazalištu. Tako da su opera „Bastien&Bastienne“ i predstava „Skriveno“ odgođene. Molimo vas za razumijevanje, a o novim terminima ćemo vas obavijestiti – poručili su iz varaždinskog HNK-a.

Nastavite čitati

Kultura

Nastavlja se obnova utvrde Grebengrad, stiglo još 300.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na području Grada Novog Marofa je utvrda Grebengrad.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Novog Marofa više se godina provodi temeljita obnova utvrde, a nastavit će se i ove godine. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Gradu Novom Marofu 300.000 kuna za obnovu utvrde Grebengrad.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

– Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.

Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

– Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200.000 do 300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi ju sad dižemo doslovno iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje