Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu kao da već dvije godine traje rat – Habuš je proračun mijenjao čak 10 puta

Objavljeno:

- dana

DAMIR HABIJAN IZ HDZ-a:

– Gradska vlast predvođena Goranom Habušem koristi proračun Grada Varaždina za svjesno obmanjivanje građana. To je jasno iz podataka o izvršenju proračuna do 31. listopada ove godine – naveo je Damir Habijan, povjerenik gradskog HDZ-a na konferenciji za novinare.

Kao primjer je naveo prihode od upravnih i administrativnih pristojbi, te pomoći iz državnog proračuna.

– To su prihodi koji ne bi smjeli značajno varirati iz godine u godinu. U Varaždinu, međutim, potpuno drugačija situacija. Za ovu godinu planirani su u iznosu od osam milijuna kuna, ali je u deset mjeseci prihodovano 1,5 milijuna kuna ili svega osam posto. Ipak, posebno upada u oči kako su u Gradu prikazali pomoći iz državnog proračuna: planirali su 56 milijuna kuna, a u gradski budžet stiglo je svega četiri milijuna kuna ili čak 52 milijuna kuna manje od plana – upozorio je Habijan.

Prema zadnjim izmjenama proračuna za 2015., gradska vlast na čelu s Habušem ove godine planira 333 milijuna kuna prihoda i primitaka.

Pogrešno isplanirano čak 40 posto proračuna!

– Proračun je na kraju listopada bio realiziran u iznosu od svega 51,25 posto. Nastavi li se puniti tim tempom, do kraja godine, ostvarenje neće biti veće od oko 60 posto. Iz toga proizlazi da je aktualni gradonačelnik netočno, odnosno pogrešno isplanirao čak 40 posto proračuna. To je, najblaže rečeno, neozbiljno. Gradski proračun, kao i proračun države, temeljni je akt koji prikazuje koji su najvažniji ciljevi, a ujedno služi kao sustav kontrole prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava. Aktualna gradska vlast je ove godine četiri puta mijenjala proračun, a prošle godine je bilo čak šest rebalansa proračuna! To ukazuje da nema jasne strategije razvoja Grada, planiranja prihoda, razvojnih ciljeva, ali i da netko ne zna raditi svoj posao – rekao je Habijan.

Naveo je da je Zakon o proračunu vrlo jasan: jedno od najvažnijih načela jest načelo uravnoteženosti, odnosno da ukupni primici i prihodi moraju pokrivati ukupne rashode i izdatke.

– Zakonom je jasno propisano da se proračun tijekom godine mora izmijeniti i dopuniti ako se rashodi povećavaju zbog izvanrednih ili nepredvidivih okolnosti. U Varaždinu nismo primijetili neke izvanredne okolnosti, no u dvije godine proračun je izmijenjen čak deset puta, pa ispada da je bilo ratno stanje – istaknuo je.

Habijan: Bit ću kandidat HDZ-a donesu li tijela stranke takvu odluku

Ustvrdio je da Varaždin ovako više ne može funkcionirati i da je nužna nova vlast koja će napraviti reviziju cjelokupnih financija Grada, te na temelju dobivenih rezultata pripremiti realan, izvršiv i uravnotežen proračun.

– Postali smo taoci politike gradske vlasti. Njihov jedini cilj je ostanak na vlasti, a ne razvoj Grada. Varaždin to ne zaslužuje. Puno je jeftinije da se održe prijevremeni izbori, nego da aktualna gradska vlast još sljedećih godinu i pol radi financijsku štetu – poručio je Habijan.

Potvrdio je da će biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika dođe li do prijevremenih izbora te ako tijela te stranke donesu takvu odluku.

Stričak: Županijski proračun EPP u korist župana

Predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak je govorio o proračunu Varaždinske županije za 2016. godinu, o kojem će se odlučivati u ponedjeljak na sjednici Županijske skupštine.

– Prijedlog proračuna je obični EPP u korist župana Štromara, no ne donosi ništa za žitelje ove županije. Za razvojne programe planira se svega 2,3 posto proračuna, što ne da je malo, nego je ništa. Ukupni prihodi i primici planiraju se u iznosu od 213 milijuna kuna, pri čemu se planira manjak od osam milijuna kuna. Međutim, na kraju lipnja ostvareno je 15 milijuna kuna manjka, iz čega se vidi da proračun za sljedeću godinu nije realno planiran. Isto tako, kraj takvog manjka, ne vidimo niti jednu mjeru štednje – rekao je Stričak.

U planu 200.000 kuna za projektnu dokumentaciju za Kirurgiju?!

Upozorio je da je nakon šest godina potvrđeno da je propala dogradnja Kirurgije po modelu javno-privatnog partnerstva.

– Taj natječaj je neuspješno završen, a mi u prijedlogu proračuna vidimo da se planira 200.000 kuna za financiranje dozvola i sličnu projektnu dokumentacije. Otkud sada taj trošak ako projektna dokumetacija postoji, ako već šest godina župan raspisuje natječaje? – zapitao se Stričak i podsjetio da je 2009. bio potpisan ugovor za dogradnju Kirurgije i to klasičnim modelom, a umjesto milijardu kuna, državu i Županiju koštao bi oko 110 milijuna kuna, no Štromar je to odbacio i krenuo po JPP-u.

– Štromarov prijedlog proračuna nećemo podržati i zbog činjenice koju stalno ponavljamo: više od 30 milijuna kuna se godišnje troši na tajne ugovore za JPP projekte – zaključio je.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Evo što se mijenja u novom Zakonu o radu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

radnik bojenje fasada

Novi Zakon o radu, čiji je opsežan nacrt prijedloga dostavljen socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, predviđa niz značajnih promjena na tržištu rada, a posebno su zanimljive odredbe o uvjetima rada na izdvojenom mjestu rada ili na daljinu, koji se masovno koristi od početka pandemije i koji je bio glavni razlog za donošenje novog ZOR-a, piše Jutarnji.

Njime će se ograničiti i sklapanje ugovora na određeno te skratiti otkazni rok na sedam dana ukoliko radnik dobije otkaz zbog “skrivljenog ponašanja”. Također, u slučaju izvanrednog otkaza kojeg daje poslodavac zbog teške povrede radnih obveza, uvodi se mogućnost privremenog udaljenja radnika s posla, ali uz priznavanje svih prava iz radnog odnosa.

Radni odnos, po prijedlogu novog Zakona, o kojem će radna skupina raspravljati sljedeći tjedan, neće automatski prestajati s navršenih 65 godina i 15 godina staža, kao što je to sada, no ako radnik koji ima uvjete za starosnu mirovinu dobije otkaz, neće imati pravo na otpremninu.

Novi Zakon o radu trebao bi biti donesen do ljeta iduće godine, a njime će Hrvatska primijeniti i odredbe dviju novih europskih direktiva, o ravnoteži poslovnog i privatnog života te o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima. Time se pak uvodi pravo radnika da za poslodavca bude nedostupan izvan radnog vremena, a predviđa se i lakši prijelaz s punog na nepuno radno vrijeme na zahtjev radnika. Roditelji koji skrbe o djeci te radnici koji skrbe o starijim i bolesnim članovima obitelji moći će raditi nepuno radno vrijeme, a i dalje uživati sva radnička prava, a dobit će i pet dana dodatnog dopusta.

Novi ZOR predviđa da je rad na izdvojenom mjestu onaj koji se obavlja od kuće, ali i u nekom drugom prostoru ili na mjestu koje sporazumno odrede poslodavac i radnik ili o čijem odabiru odlučuje sam radnik. Pritom se kaže da radnik može obavljati dio ili sve ugovorene poslove radom na izdvojenom mjestu rada kada to omogućava narav posla i samo ako je nizak rizik utvrđen prema propisima o zaštiti na radu.

Za takav se rad sklapa ugovor u pisanom obliku, a u njemu trebaju biti predviđene i naknade troškova radnika za utrošenu energiju, vodu te komunalne pristojbe, kao i druge troškove radniku vezane uz obavljanje poslova. U slučaju pak nastanka više sile, poput primjerice pandemije, poslodavac može bez izmjene ugovora o radu s radnikom dogovoriti rad na izdvojenom mjestu rada, ali najviše do 30 dana. Roditelji djece do osam godina mogu zatražiti rad od kuće, a poslodavac ih može odbiti samo iznimno, i to pisanim obrazloženjem.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje