Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu konačno sređen adresni sustav

Foto: Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u četvrtak je, 25. veljače, postavljanjem table s imenom Ulica Ljudevita Gaja na Gradsku vijećnicu označio završetak višemjesečnih poslova na postavljanju novih tabli s nazivima ulica u Varaždinu.

– Ovo je završetak velikog projekta koji ima ogromno upravno, pravno, a i gospodarsko značenje za grad Varaždin. U sklopu ukupnog sređivanja katastra i gruntovnice trebalo je napraviti promjenu adresnog sustava koji nije mijenjan gotovo 60 godina. To se dogodilo na način da su neke ulice, koje prije nisu imale ime nego su bile opisno označavane, dobile svoja imena i trebalo je ispraviti nepotpune nazive ulica. Primjerice, nije Gajeva ulica nego Ulica Ljudevita Gaja. Ono što je najvažnije jest da građani sad imaju potpunu pravnu sigurnost, da mogu biti sigurni da je u adresnom smislu i smislu katastra i gruntovnice sve pouzdano uneseno. To je ogroman posao – rekao je gradonačelnik.

Na primjeru nedavnog potresa u Sisku objasnio je važnost ovog projekta: „Tamo se nije moglo ni početi s radovima na rekonstrukcijama ili izgradnjom nekih građevina jer oni nisu uopće imali upisane katastarske i gruntovne površine, nisu imali uređeno etažiranje, nije bilo upisanih u katastru pojedinih dijelova zgrada. U Varaždinu je sada potpuno sređeno stanje, do zadnjeg detalja. Trenutno smo jedini veći grad u Hrvatskoj koji ima ovakav sustav.“

U posljednjih 5 mjeseci u Varaždinu je postavljeno 117 uličnih tabli u 57 ulica, trgova i drugih javnih površina te isto tako je postavljeno 30 ulaznih i izlaznih mjestopisnih tabli u naseljima Donji Kućan, Gornji Kućan i Kućan Marof.

Nove ulice i druge javne površine su se imenovale temeljem Odluke o imenovanju i protezanju pojedinih ulica, trgova i javnih površina u naseljima Varaždin i Hrašćica iz 2019. godine, u sklopu reambulacije i nove izmjere Grada Varaždina. Ovom odlukom i novom izmjerom Grad Varaždin prvi puta nakon 50 godina ima sređenu gruntovnicu i adresni sustav.

Cijena postavljanja svih tabli iznosi 70.000 kn.

Posebno se pozivaju građani koji do sad nisu promijenili osobnu iskaznicu u skladu s novim podacima da besplatno, o trošku Grada Varaždina, to naprave do 30. lipnja ove godine.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati