Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu međunarodni aeromiting CIAV 2024 uz Rafale, Krila Oluje i perjanice Red Bull flote iz Salzburga

Objavljeno:

- dana

Aeroklub Varaždin će 13. i 14. srpnja na varaždinskom aerodromu, nakon nekoliko godina stanke, ponovo organizirati veliki međunarodni aeromiting – CIAV 2024., na kojem će poklonici zrakoplovstva moći uživati u atraktivnom letačkom i pratećem izložbenom programu, te u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi na aerodromu u Varaždinu.

– Ovogodišnji dvodnevni međunarodni aeromiting (Croatian International Air Show Varaždin) ponudit će atraktivan letački program i obilje popratnih događanja na varaždinskom aerodromu. Naime, u letačkom programu sudjelovat će i VBA Rafale,  višenamjenski borbeni zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čiji prelet željno očekujemo. Na ovogodišnjem CIAV-u nastupit će i akrobatska grupa Krila Oluje, koja će letačkim programom nad Varaždinom sigurno ponovo oduševiti posjetitelje varaždinskog aeromitinga. Na mitingu će i ove godine nastupiti Zoltan Veres, akrobatski prvak iz Mađarske, koji već više od trideset godina svojim spektakularnim letačkim programom fascinira gledatelje širom svijeta – ističe Robert Mišak, predsjednik Aerokluba Varaždin.

Nema čega nema

U letačkom programu publika će imati priliku na varaždinskom nebu vidjeti i školsko – borbeni zrakoplov Galeb G-2, zatim MIG – 15, popularni „Fagot“ koji će doletjeti iz Poljske, a u letačkom programu će ove godine sudjelovati i Slovensko ratno zrakoplovstvo sa zrakoplovima PC- 6 Porter i PC -9 M.

– Ove godine, po prvi puta, u Varaždin stiže dio Red Bull flote iz Salzburga, u kojoj će biti dva školsko-borbena aviona Alpha Jet ali i legendarni dvomotorni bombarder iz Drugog svjetskog rata – B-25 Mitchell. Posjetitelji ove međunarodne priredbe moći će vidjeti „u akciji“ i helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – Black Hawk te Kiowa Warrior. Uz njih, nastupit će helikopteri Bell 206 i 2012 Ministarstva unutarnjih poslova. Od dvokrilaca, angažiran je transportni Antonov AN-2, iz kojeg će iskočiti padobranci, koji će na svečanom otvorenju donijeti zastave zemalja sudionica ovogodišnjeg mitinga. Uvjereni smo da će se CIAV 2024 još jednom potvrditi da je jedna od najatraktivnijih zrakoplovnih priredbi u ovom dijelu Europe – poručuje Mišak.

Podrška Vlade i brojnih ministarstava                         

Suorganizatori i pokrovitelji ovogodišnjeg CIAV-a bit će Grad Varaždin i Varaždinska županija, a ova atraktivna zrakoplovna priredba bit će organizirana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske te Ministarstva obrane, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva turizma.

Štoviše, po prvi put organizatori imaju podršku grada partnera. Riječ je o Novom Marofu koji projekt podržava financijski te osigurava sponzore, a prema najavi gradonačelnika Siniše Jenkača, podržat će i predstojeće obilježavanje 95. obljetnice Aerokluba Varaždin koji je, podsjećamo, osnovan daleke 1930. godine.

– Zahvaljujući dugogodišnjoj odličnoj suradnji Aerokluba Varaždin i Minstarstva obrane te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ove je godine uz atrakcije na nebu iznimno osiguran dodatni sadržaj na operativnim površinama aerodroma i prostoru za publiku. Naime, pripadnici Kopnene vojske na aeromitingu će organizirati veliku izložbu s prezentacijom tehničko – taktičkog zbora, na kojoj će, primjerice, biti izloženo višenamjensko borbeno vozilo Patria, a posjetitelji će moći vidjeti i PZO sustav Mistrale, s infracrvenim navođenim projektilima zemlja – zrak. I ove će godine pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko izvesti atraktivni desant. Program ovogodišnjeg aeromitinga najavit će već u petak akrogrupa Krila Oluje, koje će nadletjeti Varaždin uoči generalne probe. Program u subotu i nedjelju počet će već u 9 sati jer posjetiteljima će prije i nakon letačkog programa biti omogućen razgled statičkog displeja s parkiranim zrakoplovima na platformi i spojnici – rekao je predsjednik Aerokluba Varaždin.

Ulaznice u predprodaji

Ulaznice za ovu atraktivnu priredbu već su dostupne u predprodaji putem aplikacije CoreEvent. Cijena dnevne ulaznice za odrasle je 14 eura, VIP ulaznica, u koju je uključen i toplo – hladni buffet i piće dobrodošlice, dostupna je po cijeni od 80 eura.

Djeca do 12 godina neće plaćati ulaznicu za ovu atraktivnu zrakoplovnu priredbu, a spoterske ulaznice stoje 45 eura.

Dodajmo da su organizatori posjetiteljima osigurali dovoljno besplatnih parkirnih mjesta, neposredno uz varaždinski aerodrom. Više detalja o CIAV-u 2024 te eventualnim nastupima VBA aviona iz zrakoplovne baze USAF-a u Avianu, preletima poslovnih mlažnjaka…, znatiželjnici mogu potražiti na internetskoj stranici – airshowcroatia.net. 

U fokusu

Izgleda da za oko 60 % rastu plaće premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako neslužbeno doznaju iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 %. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura u neto iznosu.

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije.

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće, piše index.hr. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na slovenskih 1.6 puta.

Nastavite čitati

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje