Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu mjerili šećer u krvi i krvni tlak te obilježili „Svjetski dan svjesnosti o limfomima“

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL) je u četvrtak, 15. rujna, na Franjevačkom trgu u Varaždinu obilježen „Svjetski dan svjesnosti o limfomima“.

Tim povodom organizirano je mjerenje razine šećera u krvi i krvnog tlaka zainteresiranim građanima.

Udruga djeluje s ciljem pomaganja bolesnika oboljelih od hematoloških bolesti, razvoja novih istraživačkih programa i metoda liječenja te u tu svrhu poduzima sljedeće aktivnosti: organizira liječenje bolesnika koji boluju od leukemije, limfoma i srodnih bolesti, prikuplja donacije, razvija i provodi programe pomoći bolesnicima koji boluju od leukemije, limfoma i srodnih bolesti, potiče nove metode liječenja, organizira stručnu i financijsku pomoć za navedene programe, podupire programe pomoći bolesnicima i njihovim obiteljima, podupire istraživački rad na području etiologije, terapije i liječenja leukemije, limfoma i srodnih hematoloških bolesti, razvija programe nesrodne transplantacije koštane srži u Republici Hrvatskoj, organizira seminare i savjetovanja te distribuira informacije s tih skupova zdravstvenim i znanstvenim ustanovama.

– Posebna nam je čast da je upravo naš sugrađanin Dražen Vincek predsjednik Hrvatske udruge leukemije i limfoma, kao i predsjednik podružnice Varaždin – rekli su iz Grada Varaždina.

Podršku radu Udruge danas je dao i ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec.

Udruga djeluje na adresi Graberje 33, Varaždin u prostoru koji je dan Udruzi na korištenje od strane Grada Varaždina koji podržava program Udruge i aktivno se uključuje u njezine akcije.

Život i društvo

Ispred varaždinske katedrale upaljena druga adventska svijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na početku došašća ispred varaždinske katedrale je postavljen adventski vijenac te se uoči svake nedjelje došašća održava molitveno slavlje s navještajem Božje riječi i paljenjem svijeća. Drugu adventsku svijeću koja simbolizira mir u subotu, 3.prosinca, upalila je predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Molitvu je predvodio vlč. Tomislav Dodlek, župnik župe Uznesenja blažene djevice Marije u Biškupcu, a pjevao je župni zbor „Sion“.

– Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, nosi određenu simboliku i poruku te nas upućuje na ono što bismo u sebi tih dana trebali osvijestiti.  Neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, došašće svima daje mogućnost pobliže upoznati sami sebe. Ovotjedna svijeća mira upućuje nas kako je važnije od onoga što se događa oko nas, ono što se događa u nama. Na nama je odabrati kako ćemo reagirati u određenoj situaciji, naučiti kako opraštati sebi i drugima te pronaći i davati mir sebi i drugima – poručeno je prilikom paljenja druge svijeće.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Županijskoj palači otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata naša…Varaždinska županija“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Adventskoj čaroliji i blagdanskom duhu u Varaždinu zasigurno će pridonijeti izložba fotografija pod nazivom „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“, koju je moguće razgledati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu.

Izložbu je organizirao Radio Megaton uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice. Na natječaj koji je trajao od 25. kolovoza od 3. listopada pristigla je čak 101 fotografija, dok je izloženo njih 25.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje