Povežite se s nama

Međimurje

U Varaždinu obilježen prvi Dan sive vrpce

Objavljeno:

- dana

Akcija

Trg kralja Tomislava u Varaždinu 27. je lipnja mirisao na lavandu te odisao pozitivnim vibracijama za oboljele od tumora mozga.

Tog je dana Glia – Hrvatska udruga za oboljele od tumora mozga organizirala prvo javno obilježavanje Dana sive vrpce u Hrvatskoj. Sve se odvijalo u četiri grada: Zagrebu, Čakovcu, Puli te u Varaždinu, a građani su simboličnom donacijom za buketić lavande sa sivom vrpcom mogli pomoći udruzi Glia da pruži primjerenu psihosocijalnu pomoć oboljelima i njihovim obiteljima.

Dan sive vrpce diljem svijeta se održava od 2000. godine, a kod nas je održan prvi put. Glia je tom prilikom informirala javnosti o problemima s kojima se oboljeli od tumora mozga kod nas susreću te se obratila nadležnim institucijama koje mogu pripomoći u podizanju standarda liječenja ovih bolesnika u Republici Hrvatskoj te potaknuti medicinska istraživanja u tom području.

– Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje oko 600 ljudi oboli od tumora mozga, od čega je oko 420 malignih tumora. Tumori mozga drugi su najučestaliji uzrok smrtnosti u dječjoj dobi – upozoravaju iz Glie.

Iz Udruge također upozoravaju na brojne probleme s kojima se susreću pacijenti, kao što su slaba informiranost, nemogućnost multidisciplinarnog pristupa, ograničena dostupnost lijekova i molekularne dijagnostike, visoki troškovi lijekova, nepovoljna prostorna distribucija neurokirurških i radioterapijskih centara itd. Problema je mnogo, a Dan sive vrpce malen je, ali pozitivan korak prema njihovom postupnom rješavanju

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na čelu Pjevačkoga zbora Grada Preloga dvije Anice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Članovi i članice Pjevačkoga zbora Grada Preloga sredinom rujna održali su izbornu sjednicu Skupštine, na kojoj je imenovano novo vodstvo Udruge.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Anica Trstenjak. Za tajnicu i rizničarku izabrana je Anica Antolek Hrgar. Prošla je godina dana od zadnjeg nastupa Pjevačkog zbora Grada Preloga. Zbog korone članovi nisu mogli održavati probe i nastupe.

– Želja nam je da se naš zbor pomladi i da s novom godinom započnemo novo razdoblje. Stoga pozivamo sve koji žele pjesmom obogatiti život da se nam pridruže. Svojom ćemo pjesmom doprinijeti kulturnom bogatstvu grada – istaknula je Anica Trstenjak.

Svi koji im se žele pridružiti, mogu se javiti predsjednici Udruge Anici Trstenjak na broj mobitela 098/162-4033 ili adresu elektroničke pošte [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurje: ove nedjelje zabilježeno 83 novozaraženih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 253 uzorka, od čega je evidentirano 83 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 32,8% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 28 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 504. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 73 175 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 34 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 osoba, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje