Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu održan sastanak ministrice Tramišak s pet župana sjeverne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je danas, 27. koovoza, održan sastanak pet župana sjeverozapadne Hrvatske, kojemu je nazočila i Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova.

Tijekom sastanka ministrica je razgovarala sa županima Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom, Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom, Bjelovarsko-bilogorske županije Markom Marušićem, Međimurske županije Matijom Posavcom i Varaždinske županije Anđelkom Stričakom o razvojnom sporazumu za Sjever Hrvatske.

Cilj sastanka bio je definirati zajedničke prioriteti te projekte koji su od značajne važnosti za daljnji razvoj pet sjevernozapadnih županija.

Ministrica Tramišak je tijekom svog uvodnog govora rekla kako je ravnomjeran regionalni razvoj jedan od prioriteta Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem te da se raduje potpisu Razvojnog sporazuma koji će pomoći daljnjem razvoju i napretku županija i njihovog stanovništva.

– Vi kao župani definirali ste prioritete razvoja kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini i utvrdili smo načine suradnje i moguće izvore financiranja projekata za koje ćete se vi, u suradnji s Vladom Republikom Hrvatske zalagati i realizirati, a koji će biti u službi daljnjeg razvoja gospodarstva. Jasni pokazatelji uspješnosti koje ste naveli u svojim projektima omogućit će napredak i veću povezanost vašeg stanovništva s ostalim dijelovima Hrvatske, a ovaj razvoj financirat će se i sredstvima Europske unije – rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak podsjetila je kako je Razvojni sporazum jedan od važnih alata pametnijeg programiranja politika regionalnog razvoja te nakon nekoliko mjeseci u kojima je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji sa županijama intenzivno radilo na potpisu takvog sporazuma polako dolazi svome kraju te će se u vremenu koje je pred nama Razvojni sporazum potpisati.

Među istaknutim prioritetima za sjever Hrvatske su cestovna i željeznička infrastruktura, zdravstveni sektor i ulaganja u znanost i obrazovanje te kulturu i turizam.

Realizacija ovih projekata doprinijet će razvoju gospodarstva, omogućit će kvalitetnija radna mjesta i nova zapošljavanja, svi rezultati koji budu vidljivi u razdoblju koje je pred nama svjedočit će važnosti ovog Razvojnog sporazuma.

Tijekom sastanka svih pet župana sjeverozapadne Hrvatske iznijeli su svoje stavove o dosadašnjem radu i prijedloge projekata koji će biti uključeni u Razvojni sporazum.

Nakon održanog sastanka, ministrica Tramišak, u pratnji župana obišla je Špancirfest.

Život i društvo

Vatrogasci iz Varaždinske županije su brzi i efikasni, te ulijevaju sigurnost građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Novom Marofu održana je prezentacija dijela operativnih snaga i mogućnosti Vatrogasne zajednice, a osim promocije opreme održana je i prigodna vježba u kojoj su sudjelovali DVD Ivanec, DVD Gornji Kneginec, DVD Novi Marof, DVD Donja Voća, DVD Varaždinske Toplice i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

Bila je to prilika da se građanima pokaže oprema kojom raspolaži naši vatrogasci, a osim njih u to su se uvjerili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš, a prezentaciju kao i vježbu vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nađ.– Predstavili smo dio opreme i tehnike kojom raspolažemo, prezentirali smo vježbu spašavanja iz dubina i visina, izložili smo i vozilo za akcidente, auto ljestve, šumsko vozilo, a od noviteta prezentirali smo vatrogasne dronove. Također smo predstavili i natjecateljske ekipe, od onih malih pa sve do ženske ekipe – rekao je Nađ.Župan Anđelko Stričak pohvalio je organizaciju spomenute prezentacije te je naglasio kako su naši vatrogasci brzi, efikasni i ulijevaju sigurnost građanima, a to su pokazali mnogo puta.

– Prezentacija čime sve vatrogasci raspolažu od vatrogasnih vozila do opreme, te prikaz njihove obuke i vježbi vjerujem da je oduševila sve posjetitelje. Svime pokazanim ulijevaju sigurnost, a najveći test su imali prije dva tjedna kada je područje županije pogodila jaka kiša koja je prouzročila poplave i brojna klizišta. Na teren je tada izašlo 57 vatrogasnih postrojbi sa 1065 vatrogasaca te 245 vatrogasnih vozila. Hvala vam na toj požrtvovnosti i pomoći našim građanima. DVD-u Novi Marof čestitam na organizaciji ove prezentacije za koju pretpostavljam da je uvod u 100 obljetnicu društva, koja će se održati krajem rujna – rekao je župan.Gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je izrazio zadovoljstvo prikazanom opremom i spremnošću vatrogasaca.

– Povodom stote obljetnice svog rada i postojanja koju DVD Novi Marof ove godine obilježava organizirana je ova prezentacija na kojoj smo se mogli uvjeriti u spremnost vatrogasnih snaga. Stoga možemo zaključiti kako su vatrogasne snage naše Županije od svih intervencijskih postrojbi najspremnije i najbolje opremljene za sve situacije – rekao je Jenkač.


Svim vatrogascima, te svim gostima zahvalio se predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović napomenuvši pritom važnost dobre organiziranosti i opremljenosti vatrogasnih snaga, ali i suradnje s Varaždinskom županijom za koju je rekao kako je izuzetno dobra i korektna.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine Udruga mladih V.U.K. poziva na okupljanje sve koji podržavaju žene i njihovu autonomiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hoda za život u subotu, 3. lipnja, održat će se u Varaždinu.

S ovom inicijativom i njihovim porukama ne slaže se varaždinska Udruga mladih V.U.K. Istog dana s početkom u 10:30 sati na Starom gradu kod kule organiziraju drugu “Subotu za slobodu” u našem Varaždinu.

– Novim okupljanjem šaljemo staru poruku: Varaždin i njegovi građani i građanke uvijek su bili otvoreni, tolerantni, uključivi i želimo da tako ostane! Na “Subotu za slobodu” pozivamo sve koji vjeruju u jednakost i ravnopravnost, koji podržavaju žene i njihovu autonomiju, slobodu i pravo na izbor. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke koji zajedno s nama žele grad u kojem nema mjesta netoleranciji, osudama i diskriminaciji. Pridružite nam se! Dok drugi kleče protiv ljudskih prava, mi ustajemo za slobodu. Nakon okupljanja, šećemo do dvorišta P4. Vidimo se u subotu! – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje