Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu održan sastanak ministrice Tramišak s pet župana sjeverne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je danas, 27. koovoza, održan sastanak pet župana sjeverozapadne Hrvatske, kojemu je nazočila i Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova.

Tijekom sastanka ministrica je razgovarala sa županima Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom, Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom, Bjelovarsko-bilogorske županije Markom Marušićem, Međimurske županije Matijom Posavcom i Varaždinske županije Anđelkom Stričakom o razvojnom sporazumu za Sjever Hrvatske.

Cilj sastanka bio je definirati zajedničke prioriteti te projekte koji su od značajne važnosti za daljnji razvoj pet sjevernozapadnih županija.

Ministrica Tramišak je tijekom svog uvodnog govora rekla kako je ravnomjeran regionalni razvoj jedan od prioriteta Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem te da se raduje potpisu Razvojnog sporazuma koji će pomoći daljnjem razvoju i napretku županija i njihovog stanovništva.

– Vi kao župani definirali ste prioritete razvoja kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini i utvrdili smo načine suradnje i moguće izvore financiranja projekata za koje ćete se vi, u suradnji s Vladom Republikom Hrvatske zalagati i realizirati, a koji će biti u službi daljnjeg razvoja gospodarstva. Jasni pokazatelji uspješnosti koje ste naveli u svojim projektima omogućit će napredak i veću povezanost vašeg stanovništva s ostalim dijelovima Hrvatske, a ovaj razvoj financirat će se i sredstvima Europske unije – rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak podsjetila je kako je Razvojni sporazum jedan od važnih alata pametnijeg programiranja politika regionalnog razvoja te nakon nekoliko mjeseci u kojima je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji sa županijama intenzivno radilo na potpisu takvog sporazuma polako dolazi svome kraju te će se u vremenu koje je pred nama Razvojni sporazum potpisati.

Među istaknutim prioritetima za sjever Hrvatske su cestovna i željeznička infrastruktura, zdravstveni sektor i ulaganja u znanost i obrazovanje te kulturu i turizam.

Realizacija ovih projekata doprinijet će razvoju gospodarstva, omogućit će kvalitetnija radna mjesta i nova zapošljavanja, svi rezultati koji budu vidljivi u razdoblju koje je pred nama svjedočit će važnosti ovog Razvojnog sporazuma.

Tijekom sastanka svih pet župana sjeverozapadne Hrvatske iznijeli su svoje stavove o dosadašnjem radu i prijedloge projekata koji će biti uključeni u Razvojni sporazum.

Nakon održanog sastanka, ministrica Tramišak, u pratnji župana obišla je Špancirfest.

Život i društvo

I ove godine uoči Svih svetih u varaždinskoj katedrali bdijenje „Holywin“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Ured za pastoral mladih u noći uoči svetkovine Svih Svetih po osmi puta organizira molitveno-slavljeničko bdijenje „Holywin“ pod geslom „Život i primjer bl. Carla Acutisa“ u varaždinskoj katedrali s početkom u 20:30.

Evo što su mladima poručili iz Ureda za pastoral mladih:

Dragi mladi,

ove godine, zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 u kojima se nalazimo, Holywin će se obilježavati na razini arhiđakonata uz pridržavanje svih propisanih mjera i uputa mjerodavnih civilnih stožera.

Vas iz Varaždinsko-zagorskog i Međimurskog arhiđakonata pozivamo na osmi “Holywin” pod geslom “Život i primjer bl. Carla Acutisa”! Molitveno-slavljeničko bdijenje održati će se uoči svetkovine Svih Svetih, u nedjelju, 31. listopada, u našoj katedrali s početkom u 20:30 sati! Program će biti u znaku “blaženika naših dana” bl. Carla Acutisa; započeti će sv. misom koju će predvoditi vlč. Ivan Grbešić, duhovnik bogoslova, koji će održati i kraću duhovnu obnovu uz katehezu o blaženiku iza kojeg vam pripremamo malo iznenađenje te slavljeničko klanjanje!

Holywinom (“Svetost pobjeđuje”) želi se mlade uoči blagdana Svih Svetih pozvati na radosno zajedništvo, bdijenje i molitvu te im kroz duhovno – zabavni program pokazati da i oni mogu, i da su pozvani biti sveti. Današnjoj Hrvatskoj potrebno je više no ikad novih svetaca, a na svetost smo svi, pa tako i vi dragi mladi, svakodnevno pozivani! Zato, budite ustrajni u vjeri, strpljivi, ponizni, svjedočite svoju vjeru drugima, ljubite… gorljivije no ikad!

Za molitveno-slavljeničko bdijenje “Holywin” ove ćemo se godine pripremati devetnicom bl. Carlu Acutisu koju započinjemo upravo na spomendan sv. Ivana Pavla II. koji je blaženika navodio kao veliki primjer mladima 21. stoljeća. Devetnicu koju smo vam pripremili možete preuzeti ovdje i pridružiti nam se u molitvi!

Dočekajmo svetkovinu Svih Svetih zajedno!

Nastavite čitati

Život i društvo

S radom počeli Centri izvrsnosti Varaždinske županije: 846 učenika upisano u 11 centara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija

Centri izvrsnosti Varaždinske županije danas, 23. listopada, su službeno počeli s radom. U 11 centara izvrsnosti upisano je 846 učenika, od čega je 560 osnovnoškolaca i 286 srednjoškolaca, a s njima radi 168 mentora.

Uspješan rad poželio im je župan Anđelko Stričak putem video-poruke budući da zbog epidemioloških uvjeta nije bilo moguće organizirati svečanost na kojoj su se prijašnjih godina tradicionalno okupljali učenici i njihovi roditelji.

– Ponosni smo na sve vas koji ste motivirani da i u slobodno vrijeme dodatno radite na svojim talentima te usvajate nova znanja i vještine. Varaždinska županija čini sve da vam osigura maksimalno dobre uvjete ovdje u centrima izvrsnosti, kao i dodatnu podršku u vidu besplatnog prijevoza i obroka, a kasnije i adekvatnih priznanja, nagrada i stipendija. Želim da usvojite puno novih znanja i iskoristite sve svoje potencijale, jer svojim idejama i inovacijama zasigurno možete poboljšati mjesto u kojem živite, ovu županiju i cijelu Hrvatsku. Stoga svima vama želim puno uspjeha, osobnog zadovoljstva, ali i zabave kroz učenje! – istaknuo je župan Stričak.

Video-poruka dostupna je klikom na OVDJE.

U novoj školskoj godini djeluju centri izvrsnosti iz matematike, informatike, fizike, kemije, biologije, novih tehnologija, poduzetništva, hrvatskoga jezika, likovne umjetnosti, nacionalne povijesti i komunikacije, a u sklopu njih i programi za astronomiju, šah i robotiku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje