Povežite se s nama

Kultura

U Varaždinu prvi put u Hrvatskoj harmonikaško natjecanje održano online

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 25. travnja održano je međuškolsko natjecanje harmonikaša Accordion Fest 2021. u Varaždinu, koje se ove godine zbog trenutne epidemiološke situacije održalo online.

– Ponosni smo jer je to prvo online natjecanje harmonikaša u Hrvatskoj. U realizaciji natjecanja su sudjelovali profesori harmonike Glazbene škole u Varaždinu Valentina Bašnec, Karmen Antunović te Kristijan Potočnjak, koji je inicijator i  voditelj cijelog projekta, a veliki doprinos i informatičku podršku dao je profesor gitare Moreno Vinceković. Natjecanje je okupilo učenike Glazbenih škola iz zagrebačke, istarske, karlovačke, varaždinske, međimurske, krapinsko-zagorske, koprivničko-križevačke, osječko-baranjske, vukovarsko-srijemske te sisačko-moslavačke županije – ističu organizatori.

Članovi komisije pohvalili su učenike i njihove mentore kako su unatoč cijeloj situaciji bili svi pripremljeni na visokom nivou. Članica žirija profesorica Ivana Cvektovski ističe da je ove godine ovo natjecanje bilo održano u online formi“.

– Rezultiralo je većim brojem natjecatelja te moram priznati, za jedno međuškolsko natjecanje zavidnog nivoa kvalitete. Svakako podržavam daljnji razvoj ovog natjecanja jer ne samo da na njemu priliku za nastup dobivaju svi učenici (a ne samo prvenstveno izuzetno nadareni učenici), već je to i prilika za jednu vrlo dobru prezentaciju klasične harmonike široj javnosti kao jednog izuzetno zanimljivog i atraktivnog instrumenta – naglasila je Cvetkovski.

Ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić napomenuo je kako je zadovoljan da se natjecanje uspjelo održati unatoč ovoj neizvjesnoj epidemiološkoj situaciji te da mu je „iznimno drago da nastavnici škole nisu odustali od ideje natjecanja usprkos svim tehničkim poteškoćama i izazovima koji su ih snašli“.

– Nadamo se da  se sljedeće godine vidimo uživo s ponekim seminarom i koncertom kako bi se što bolje pripremili za 5. Accordion Fest – poručuje Matačić. 

Kultura

Mateja Rusak i Tihana Karlović izlažu u preloškom Muzeju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, u četvrtak, 20. svibnja, u 19 sati održat će se otvorenje izložbe „Female Correspondence/Žensko dopisivanje“, koje se organizira povodom Međunarodnog dana muzeja. Autorice izložbe su Tihana Karlović i Mateja Rusak, uz još 15-ak autorica iz Hrvatske i cijelog svijeta.

Riječ je o projektu koji je započeo u siječnju 2019. godine i baziran je na dopisivanju umjetnica u parovima, čime je stvorena mreža umjetnica. Svaki se par dopisuje četiri ili šest puta godišnje na zadanom formatu, putem dopisnica ili razglednica, dok je izbor grafičke tehnike, teme i papira u potpunosti slobodan.

Svaka autorica potom tiska ediciju od 10 primjeraka, s time da četiri primjerka šalje u arhivu za zajedničko izlaganje na izložbama poput nadolazeće u Prelogu. Inspiraciju za ovaj projekt pronašle su u ženskoj književnošću koja je započela u salonima u 20. stoljeću kada su tekstove pisale žene za žene, a koncept komunikacije isključivo između žena nastavljen je i danas.

Izložba u Prelogu ostaje otvorena do 18. lipnja.

Nastavite čitati

Kultura

„Trauma uma“: izložba varaždinskog slikara Živka Toplaka otvara se u utorak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložba varaždinskog slikara Živka Toplaka pod nazivom „Trauma uma“ otvara se u utorak, 18. svibnja.

Zbog epidemiološke situacije svečanog otvorenja izložbe još uvijek neće biti, ali su svi zainteresirani pozvani da izložbu pogledaju u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici staroga grada Varaždin svakodnevno do 4. lipnja.

Na dan otvorenja autor će boraviti u galeriji od 18 do 20 sati.

Životopis autora

Izložbom „Trauma uma“ Živko Toplak izlaže djela nastala pod direktnim utjecajem događaja koji su obilježili drugu polovicu 20. i početak 21. stoljeća kroz kolektivna i osobna iskustva.

Izložena djela su umjetnički trag sirove emocije, traume, psiholoških stanja i iskustva zabilježenih u određenom trenutku, te ih je nužno sagledati kao takva. Prepoznatljivi pejzaži i lirske apstrakcije zamijenjeni su prizorima ljudskog razaranja i destrukcije. Kroz njih umjetnik zaranja duboko u vlastitu podsvijest i snove donoseći na površinu emocije i stanja u njihovoj punoj težini i izvornom obliku.

Upravo ta psihološka i emotivna nabijenost stvara mračne krajolike u kojima se postepeno otkrivaju akteri i prepoznatljivi elementi značajnih događaja isprepletenih sa nadrealnim i subjektivnim. Postupkom razotkrivanja, suočen sa samim sobom umjetnik suočava i publiku sa tamnom stranom čovječanstva, stranom kojoj je mjesto u zaboravu a ne na zidu.

Rođen je u Varaždinu 2. svibnja 1946. godine. U likovni svijet upućuje ga akademski slikar Gašpar Bolković – Pik, s otoka Raba, koji kao izuzetan likovni pedagog ostavlja trag u Varaždinu.

Do sada je realizirao tridesetak samostalnih izložbi u relevantnim galerijama te još 100-tinjak u Komornim izložbenim salonima, školama, institucijama i drugdje. Godine 2011. prima plaketu Grada Varaždina, a 2013. godišnju nagradu Likovnog udruženja Varaždin. Povodom  50 godina likovnog stvaralaštva, te 70 godina života organizira retrospektivnu izložbu “Trag Umjetnika” u Gradskom muzeju Varaždin, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 2019 godine nagrađen je otkupnom nagradom na  Međunarodnom bienalu akvarela CASTRA u Ajdovščini / Slovenija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!