Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu sedmero kandidata za gradonačelnika i čak 325 kandidata za 25 mjesta u Gradskom vijeću

Objavljeno:

- dana

REKORDNI BROJ KANDIDATA

Na ovogodišnjim lokalnim izborima u Varaždinu za 25 mjesta u Gradskom vijeću natjecat će se rekordni broj kandidata, njih čak 325.

Gradskom izbornom povjerenstvu predano je 13 kandidacijskih listi, što su čak četiri liste više u odnosu na izbore održane 2013. godine.

I za dužnost gradonačelnika natječe se više kandidata, njih sedmero, jedan više nego prije četiri godine. Međutim, riječ je o iznenađenju budući da je ukupno devetero kandidata najavilo da će ući u utrku za gradonačelniku fotelju.

Kandidaturu na kraju nije predala Mirjana Kolarek Karakaš iz Hrvatske stranke svih kajkavaca, kao ni Dario Carev ispred stranaka Pametno i Orah.

S obzirom na to, za gradonačelniku fotelju natječu se sljedeći kandidati: Ivan Čehok (kandidat grupe birača), Rajko Dondur (Živi zid), Damir Habijan (HDZ), Ladislav Ilčić (Hrast), Alen Kišić (SDP, HNS, HSS, HSU, HL), Natalija Martinčević (Reformisti) i Vlado Sevšek (kandidat grupe birača).

Liste za Gradsko vijeće

Za mjesta u Gradskom vijeću se pak natječu: kandidacijska lista grupe birača nositelja Ivana Čehoka, lista Hrasta, lista HDZ-a, lista HSLS-a, lista Hrvatske stranke svih kajkavaca, lista Hrvatskih laburista, Most nezavisnih lista, lista Narodne stranke – Reformisti, lista stranaka Pametno i Orah, kandidacijska lista grupe birača nositelja Juraja Rožića, kandidacijska lista grupe birača nositelja Vlade Sevšeka, lista koalicije SDP-HNS-HSS-HSU i lista Živog zida.

Prije četiri godine mandate u Gradskom vijeću osvojilo je sedam lista, a dvije nisu uspjele prijeći izborni prag od pet posto.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati