Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu sedmero kandidata za gradonačelnika i čak 325 kandidata za 25 mjesta u Gradskom vijeću

Objavljeno:

- dana

REKORDNI BROJ KANDIDATA

Na ovogodišnjim lokalnim izborima u Varaždinu za 25 mjesta u Gradskom vijeću natjecat će se rekordni broj kandidata, njih čak 325.

Gradskom izbornom povjerenstvu predano je 13 kandidacijskih listi, što su čak četiri liste više u odnosu na izbore održane 2013. godine.

I za dužnost gradonačelnika natječe se više kandidata, njih sedmero, jedan više nego prije četiri godine. Međutim, riječ je o iznenađenju budući da je ukupno devetero kandidata najavilo da će ući u utrku za gradonačelniku fotelju.

Kandidaturu na kraju nije predala Mirjana Kolarek Karakaš iz Hrvatske stranke svih kajkavaca, kao ni Dario Carev ispred stranaka Pametno i Orah.

S obzirom na to, za gradonačelniku fotelju natječu se sljedeći kandidati: Ivan Čehok (kandidat grupe birača), Rajko Dondur (Živi zid), Damir Habijan (HDZ), Ladislav Ilčić (Hrast), Alen Kišić (SDP, HNS, HSS, HSU, HL), Natalija Martinčević (Reformisti) i Vlado Sevšek (kandidat grupe birača).

Liste za Gradsko vijeće

Za mjesta u Gradskom vijeću se pak natječu: kandidacijska lista grupe birača nositelja Ivana Čehoka, lista Hrasta, lista HDZ-a, lista HSLS-a, lista Hrvatske stranke svih kajkavaca, lista Hrvatskih laburista, Most nezavisnih lista, lista Narodne stranke – Reformisti, lista stranaka Pametno i Orah, kandidacijska lista grupe birača nositelja Juraja Rožića, kandidacijska lista grupe birača nositelja Vlade Sevšeka, lista koalicije SDP-HNS-HSS-HSU i lista Živog zida.

Prije četiri godine mandate u Gradskom vijeću osvojilo je sedam lista, a dvije nisu uspjele prijeći izborni prag od pet posto.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Vijećnica Rep: “Zašto su potpore u turizmu dobili samo Reformisti, a ostvarili su jedno noćenje?”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Vijećnica Anita Rep iz redova HNS-a postavila je danas, 22. rujna, na sjednici Županijske skupštine pitanje u vezi davanja novčanih potpora.

– U svibnju ove godine pojavila se informacija da je Županija dala novčana sredstva za potpore za turizam, i to samo Reformistima – kandidatima za načelnike, Skupštinu… Neki su imali samo jedno ostvareno noćenje. Jeste li napravili reviziju i dobili podatke tko je bio u Povjerenstvu za provođenje natječaja? – pitala je Anita Rep župana Anđelka Stričaka, koji je odgovorio:

– Sa potporama u turizmu, za koje je natječaj raspisalo prijašnje vodstvo, sam upoznat, ali nisam radio reviziju ni jedne ustanove. Zamolio sam sve da mi se jave i da se problemi otklone. Treba gledati unaprijed, ako se baviš previše onime što je bilo prije, onda se baviš onima prije. Gledamo dalje u budućnost, zacrtali smo mnogo toga. Zatražit ću od Upravnog odjela da vam pripremi odgovor da budete upoznati s time. Možete i do svakog dokumenta doći – odgovorio je Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

U atriju Županijske palače u Varaždinu ipak se neće graditi staklena kupola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od točaka dnevnog reda današnje Županijske skupštine jest rebalans proračuna, u kojem stoji da se odustaje od velikog projekta bivše vlasti na čelu s Radimirom Čačićem – uređenja staklene kupole u atriju Županijske palače.

O tome je više naveo aktualni vijećnik iz redova Reformista Robert Vugrin, ujedno i bivši dožupan Varaždinske županije.

– Ovaj rebalans ne nudi ništa spektakularno. U nekim segmentima su uštede. Vidljivo je da se nastavlja s projektom uređenja podruma u Županijskoj palači, on je namijenjen za multimedijalni centar koristeći suvremene načine komunikacije i virtualnu stvarnost te će prikazivati prošlost i budućnost Varaždinske županije. Odustalo se od uređenja atrija s uređenjem staklene kupole procijenjenog na 6,7 milijuna kuna. Županija je imala financijsku moć da se to financira. Moramo biti svjesni da je atrij cjelovit projekt i da se čekala nova financijska omotnica. Jer, ako atrij nema kupolu, onda se projekt poduma ne može nadograditi. Dakle, imamo jednu krnju verziju projekta. Predlažem da si pogledate prezentaciju projekta. Je li se u potpunosti odustalo od projekta ili se čekaju neka bolja vremena? – zanimalo je vijećnika Vugrina, navodeći da će prihvatiti rebalans proračuna.

Dodajmo da se i pola milijuna kuna uštedjelo i na rasvjeti Vodotornja, a novci se planiraju uložiti u obrazovanje i zdravstvo, objasnio je župan Anđelko Stričak, navodeći da je za dnevni boravak za starije u Novom Marofu predviđeno 225.000 kuna kako bi se ishodila dokumentacija.

– 773.000 kuna namijenjeno je za Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama za nabavu bolnničkih kreveta i 445.000 kuna za Dom zdravlja, odnosno odjel ginekologije, a nabavit ćemo i defibrilatore i EKG uređaje te dentalni stolac za stomatološku ordinaciju u Trnovcu. Bila je planirana i nabava dva vozila Zavoda za hitnu medicinu. S obzirom na to da se postigla niža nabavna cijena, izdvojili smo 72.000 kuna. To je ukratko ono na što se odnose izmjene, uglavnom zdravstvo i obrazovanje – objasnio je Stričak.

U raspravi su sudjelovali i Marijan Škvarić, navodeći da Županija treba još sredstava uložiti za razvoj poljoprivrede i potpore za gospodarstvenike te da se treba razmišljati i o demografskoj obnovi, te Luka Zrinski, koji je naveo da bi bilo lijepo da se Komisija za proračun ne sastaje 18 sati prije sjednice, već ranije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje