Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu sedmero kandidata za gradonačelnika i čak 325 kandidata za 25 mjesta u Gradskom vijeću

Objavljeno:

- dana

REKORDNI BROJ KANDIDATA

Na ovogodišnjim lokalnim izborima u Varaždinu za 25 mjesta u Gradskom vijeću natjecat će se rekordni broj kandidata, njih čak 325.

Gradskom izbornom povjerenstvu predano je 13 kandidacijskih listi, što su čak četiri liste više u odnosu na izbore održane 2013. godine.

I za dužnost gradonačelnika natječe se više kandidata, njih sedmero, jedan više nego prije četiri godine. Međutim, riječ je o iznenađenju budući da je ukupno devetero kandidata najavilo da će ući u utrku za gradonačelniku fotelju.

Kandidaturu na kraju nije predala Mirjana Kolarek Karakaš iz Hrvatske stranke svih kajkavaca, kao ni Dario Carev ispred stranaka Pametno i Orah.

S obzirom na to, za gradonačelniku fotelju natječu se sljedeći kandidati: Ivan Čehok (kandidat grupe birača), Rajko Dondur (Živi zid), Damir Habijan (HDZ), Ladislav Ilčić (Hrast), Alen Kišić (SDP, HNS, HSS, HSU, HL), Natalija Martinčević (Reformisti) i Vlado Sevšek (kandidat grupe birača).

Liste za Gradsko vijeće

Za mjesta u Gradskom vijeću se pak natječu: kandidacijska lista grupe birača nositelja Ivana Čehoka, lista Hrasta, lista HDZ-a, lista HSLS-a, lista Hrvatske stranke svih kajkavaca, lista Hrvatskih laburista, Most nezavisnih lista, lista Narodne stranke – Reformisti, lista stranaka Pametno i Orah, kandidacijska lista grupe birača nositelja Juraja Rožića, kandidacijska lista grupe birača nositelja Vlade Sevšeka, lista koalicije SDP-HNS-HSS-HSU i lista Živog zida.

Prije četiri godine mandate u Gradskom vijeću osvojilo je sedam lista, a dvije nisu uspjele prijeći izborni prag od pet posto.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje