Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu su dodijeljene nagrade najboljim dron entuzijastima

Objavljeno:

- dana

Nakon intenzivnog natjecateljskog razdoblja nakon kojeg je od 25 prijavljenih, njih ukupno 9 na ocjenjivanje poslalo svoje radove, završilo je prvo Drone Pilot Academy Media Challenge natjecanje.

U subotu, 4. lipnja, u atriju Gradskog muzeja (Stari grad) održana je svečana dodjela nagrada i proglašenje pobjednika.

Podsjetimo, Fakultet organizacije i informatike, Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Turističkom zajednicom Varaždinske županije i Varaždinskom županijom organizirao je DPA MEDIA CHALLENGE – natjecanje namijenjeno svim dron entuzijastima, održano na području Sjeverne Hrvatske od 11. travnja do 30. svibnja.

Cilj natjecanja bilo je približiti prirodne i turističke ljepote Sjeverne Hrvatske kroz dobru priču i kvalitetan multimedijski sadržaj što većem broju osoba, a lokacije snimanja uključivale su Belecgrad, Grebengrad, Milengrad, Pustu Belu i Pusti Lobor.

Nagradu publike, prema najvećem broju Facebook glasova, osvojio je Dino Škorjanc, dok je stručni žiri u sastavu Nina Begičević Ređep, Darije Petković, Miran Bojanić Morandini, Domagoj Sever i Hrvoje Selec odabrao je tri najbolja rada i dodijelio vrijedne nagrade:

1.         mjesto – Matko Sotošek, nagrada 5.000 kuna, Orqa PFV.Ctrl kontroler i Orqa Limited edition majica

2.         mjesto – Nikola Garafolić, nagrada 3.000 kuna i Orqa Limited edition majica

3.         mjesto – Melani Stužić, nagrada 1.500 kuna i Orqa Limited edition majica

Svi natjecatelji dobili su nagrade organizatora te sponzora Orqa (free DLY u Orqa simulatoru, Orqa Sticker pack i Lanyard pack).

DPA Media Challenge održano je uz medijsko pokroviteljstvo 24 sata te sponzorstvo tvrtke Orqa.

Život i društvo

FOI u inicijativi UN Global Compact, u žiži interesa fakulteta odsad su i ljudskih prava, prava radnika te borba protiv korupcije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fakultet organizacije i informatike pridružio se u lipnju 2022. godine UN Global COMPACT-u – najvećoj i najvažnijoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu i institucijsku održivost.

Global Compact inicijativa pokrenuta je 2000. godine s ciljem uvođenja društveno odgovornog poslovanja i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja više od 14 000 korporativnih dionika i više od 4 000 dionika civilnih i nevladinih organizacija iz više od 140 zemalja diljem svijeta. Kao dio Global Compact inicijative, FOI se obvezao podupirati načela inicijative iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije te će svake dvije godine UN-ovoj inicijativi dostavljati izvješće o konkretnoj podršci načelima Global Compact-a, a izvješća će biti javno objavljena na web stranici fakulteta.

Pristupanje Global Compact inicijativi korak je prema dodatnom unapređenju društveno odgovornog poslovanja fakulteta, a svoje zadovoljstvo učinjenim izrazila je i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep poslavši pismo Antoniu Guterresu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, obvezujući se podupirati transparentno poslovanje i pridržavati se načela Global Compact inicijative.

Ovim pristupanjem inicijativi koja djeluje pod okriljem UN-a, FOI se obvezuje na odgovornost i održivost, koja postaju obvezujuća osnova za daljnje praktično djelovanje u akademskom i javnom sektoru.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: U srpnju kreće  prva faza sanacije divljih deponija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostoru novouređene zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu u petak je potpisan ugovor o prvoj fazi sanacije nelegalnih odlagališta otpada na području Općine Trnovec Bartolovečki. Ugovor su potpisali načelnica Verica Vitković i Boris Rauš, direktor tvrtke Bagerkop-Roberto iz Novog Marofa.

– Procijenjena vrijednost svih deponija, a govorimo o velikim deponijima koji se nalaze na nekretninama u vlasništvu Općine ili Republike Hrvatske, iznosi oko 3 milijuna kuna. Obzirom da ne možemo dati 3 milijuna kuna za sanaciju smeća u jednoj godini, mi smo to podijelili u dvije faze. Prvu fazu krajem godine prijavili smo na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i dobili odluku o sufinanciranju 40 posto te vrijednosti. Isto tako, Fond je i ove godine objavio natječaj pa smo prijavili i drugu fazu. Protekli tjedan je došla odluka o odobravanju također 40 % od strane Fonda i za drugu fazu – kazala je načelnica Vitković.

Prva faza sanacije divljih deponija obuhvaća nekretnine koje su smještene u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu, zatim one uz dravski kanal te uz kanal kroz Šemovec. Očekivano vrijeme izvođenja radova je do kraja srpnja.

U dogovoru s izvođačem radova, sanacijom nelegalnih odlagališta otpada djelomično će se riješiti i uređenje poljskih putova u lošijem stanju na području Općine Trnovec Bartolovečki.


Naime, na divljim deponijima puno je građevinskog otpada, cigle, crijepa i betona. Zbog uštede i na odvozu ovog otpada s divljih deponija i u nabavi materijala za sanaciju poljskih putova, ovaj otpadni materijal će se reciklirati i na ekološki način će se navoziti poljski putovi.


Direktor Rauš potvrdio je da tvrtka ima postrojenje za obradu ovog neopasnog otpada i njegovo recikliranje za upotrebu u uređenju poljskih putova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje