Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu traje 14. VAFI i RAFI, a publiku očekuje 97 animiranih filmova koje su radila djeca i mladi

Objavljeno:

- dana

Nakon što je prošlog tjedna u Rijeci održan prvi dio manifestacije, ovih dana traje varaždinski dio VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih.

Festival je posvećen animiranom filmu, a uz profesionalne filmove varaždinsku publiku očekuje čak 97 selektiranih animiranih filmova koje su radila djeca i mladi iz svih krajeva svijeta!

Projekcije u Varaždinu su započele ovu srijedu, 31. svibnja, u jutarnjim satima, a festival su službeno otvorili predsjednik Gradskog vijeća grada Varaždina Lovro Lukavečki u ime varaždinskog gradonačelnika te Dubravka Kalinić Lebinec i Hrvoje Selec ispred organizatora. Filmovima namijenjenima najmlađoj dobnoj skupini, onoj vrtićkoj, krenula je prva projekcija, a prisutna djeca glasnim su pljeskom otvorila varaždinski dio festivala koji će ove godine kroz 12 službenih projekcija ugostiti više od 1000 djece i mladih koji su već potvrdili svoj dolazak u kino Gaj. Upravo će djeca i mladi iz Rijeke i Varaždina odlučiti koji su najbolji filmovi u ovogodišnjoj RAFI sekciji. Profesionalne filmove selektirali su u ime organizatora Dubravka Kalinić Lebinec i filmski kritičar Boško Picula, a od 761 pristiglog filma u službenoj RAFI konkurenciji nalazi se njih čak 69 iz 95 zemalja.

Ovogodišnju selekciju za VAFI sekciji odradile su Lucija Oroz, diplomirana animatorica te Maja Flego,  dugogodišnja članica žirija Plavi VAFI koja se nakon desetak godina odlično snašla u novoj ulozi. Za službeni program varaždinskog festivala, od 282 animirana filma odabrale su njih 97. Stručni žiri će dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju. Ovogodišnji stručni VAFI žiriji čine Hana Repše, voditeljica festivala Enimation iz Slovenije, Seta Veličković Cvetković, mentorica brojnih radionica animiranog filma iz Srbije te Daniel Šuljić, animator i programski direktor Animafesta Zagreb. A filmove kojima se najviše promiču dječja prava nagradom Plavi VAFI nagradit će Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr, zatim tajnica HFS-a i producentica Tatjana Ačimović te predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Knežević Barišić.

Osim služenih projekcija u sklopu popratnog programa festivala održava se i izložba posvećena autorima koji su bili dio ove varaždinske priče u prošlim izdanjima festivala, ali i dvije zanimljive radionice animiranog filma. Tako grupa djece osnovnoškolske dobi kroz igru s glinom u prostoru udruge Kerameikon uči svoje prve korake u animaciji kroz tehniku stop animacije, dok druga grupa mladih polaznika u prostorima VANIME radi animirani film posvećen Varaždinu kroz mentorstvo japanske animatorice Maye Jonesho. Nastali radionički filmovi premijerno će biti prikazani ovu subotu  s početkom u 18 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 kada je na rasporedu svečana dodjela nagrada. 

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Život i društvo

Ovogodišnja 22. Olimpijada dječjih vrtića Varaždinske županije okupila preko 450 mališana, a pobjednici stigli iz Ivanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na stadionu „Sloboda“ u Varaždinu održale su se prave male olimpijske igre s mimohodom, paljenjem olimpijske baklje, podizanjem zastave, te pravim sportskim nadmetanjem.

Naime, radi se o 22. Olimpijadi dječjih vrtića Varaždinske županije na kojoj se natjecalo više od 450 dječaka i djevojčica iz 11 vrtića, a svoje sportsko umijeće pokazali su u disciplinama kao što su trčanje, bacanje loptice, štafeta, skok u dalj te u nogometu.

Olimpijadu je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknuvši pritom kako je zanimljivo i lijepo nazočiti događaju u kojem glavnu ulogu imaju djeca koja odmjeravaju svoje snage u nekoliko sportskih disciplina promičući na taj način olimpijske ideale kao što su zajedništvo, poštivanje pravila igre, poštivanje drugih natjecatelja te korektno navijanje.

– Danas, u ovo digitalno vrijeme, kada smo sve više pred računalima i drugim tehnologijama kao što je mobitel, itekako je važno da se djeca bave sportom i da već u ovoj predškolskoj dobi na jedan ispravan način dožive svu ljepotu i vrijednosti bavljenja sportom. Koristim priliku da osim djeci koja se natječu čestitke i pohvale uputim i organizatorima kojima su ova ponosna i nasmijana lica djece potvrda da iz godine u godinu stvaraju jednu lijepu priču i upravo zbog njih, zbog te djece, hvala im što nikad nisu ni pomislili odustati od ovako velikog i važnog projekta. Posebno hvala odgojiteljicama i odgojiteljima koji djecu zajedno s roditeljima bodre i usmjeravaju na njihovom putu odrastanja te ih potiču da se bave sportom – poručila je zamjenica župana Silvija Zagorec prilikom otvorenja.

Predsjednik Sportske zajednice Varaždinske županije Krešimir Čop, organizator natjecanja, naglasio je važnost sporta u odgoju djece.

– Uvijek govorim kako je sport više od tjelesne aktivnosti, jer on pridonosi cjelovitom razvoju osobe. Posebno tu želim istaknuti važnost samokontrole, efikasnog suočavanja s preprekama i važnost timskog rada. Kroz ovu olimpijadu djeca se dodatno povezuju, igraju, stječu neke nove prijatelje, zabavljaju se, a istovremeno usvajaju vještine koje su važne za cijeli život. Lijepo ih je vidjeti ovako vesele i razigrane – rekao je Čop zahvalivši se Varaždinskoj županiji što je povećala financijska sredstva prema Sportskoj zajednici u odnosu na prošlu godinu i to za 25%, a čak se 50 % od cijelog iznosa izdvaja za rad i aktivnosti mlađih uzrasnih kategorija.

Ovogodišnji pobjednik 22. Olimpijade dječjih vrtića Varaždinske županije su mališani dječjeg vrtića Ivančice iz Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje