Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu prvi slučaj groznice Zapadnog Nila, očekuju se novi slučajevi

Objavljeno:

- dana

– U Varaždinskoj županiji je do sada zabilježen samo jedan potvrđen slučaj zaraze virusom Zapadnom Nila . S obzirom da je dokazano da je virus prisutan na našem području, za očekivati je moguće nove slučajeve tokom naredna 2-3 mjeseca te je u slučaju pojave ozbiljnijih simptoma potrebno potražiti liječničku pomoć – rekla je Elizabeta Dvorski, dr.med. v.d. voditelja Odjela za infektologiju iz Opće bolnice Varaždin.

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzokuje virus Zapadnog Nila, tj.virus iz porodice flavivirusa, kao što je i virus krpeljnog meningoencefalitisa, no za razliku od ugrizom krpelja, ova se bolest prenosi ubodom zaraženog komarca.

Bolest se dokazuje najčešće dokazom protutijela u krvi, odnosno likvoru bolesnika te dokazom genoma PCR metodom u urinu (uzorci se šalju u Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo).

26 slučaja u Hrvatskoj

Dosad je u Hrvatskoj, prema službenim podacima Zavoda za javno zdravstvo, 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva dok je nažalost jedna osoba preminula. Od tih 26 slučajeva deset je prijavljeno u posljednjih sedam dana. Uz slučaj u Varaždinu sve novooboljele osobe su zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija te Grad Zagreb s okolicom).

Nadalje, radi sigurnosti pacijenata Opće bolnice Varaždin za sve davatelje krvi s područja grada Varaždina uvedeno je testiranje krvnih uzoraka.

– S obzirom da je dokazana prva teška infekcija virusom Zapadnog Nila na području grada Varaždina, a prema mišljenju epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, uputi Ministarstva zdravstva RH kao i uputi Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, uveli smo testiranje uzoraka krvi dobrovoljnih davatelja krvi na virus Zapadnog Nila. Odjel za transfuzijsku medicinu OBV Varaždin, započeo je s testiranjem svih dobrovoljnih davatelja krvi koji dolaze s područja grada Varaždina 31. kolovoza. Riječ je o standardnoj i propisanoj proceduri u ovakvim slučajevima u svrhu maksimalne zaštite naših pacijenata – naveo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić dr.med.

Prosječna inkubacija bolesti je oko 2-14 dana, s time da će tek oko 20 posto zaraženih imati simptomatsku kliničku sliku, i to blažu, sa simptomima „ljetne gripe“; povišena temperatura, bolovi u cijelom tijelu, opća slabost, moguće je povraćanje, proljev, pojava osipa po gornjem dijelu trupa i ekstremiteta, povećani limfni čvorovi, može se javiti mutniji vid i blaža glavobolja.

– Navedeni simptomi traju uglavnom nekoliko dana, bez značajnijih patoloških promjena u laboratorijskim nalazima, te prolaze uz simptomatsko liječenje (dobra hidracija, mirovanje, antipiretici) – pojasnila je Dvorski.

Nadalje, u manje od 1 posto zaraženih moguće je razvijanje teže kliničke slike sa znakovima infekcije središnjeg živčanog sustava (meningitis, meningoencefalitis), koju će oboljeli i liječnici prepoznati po duljem trajanju temperature, praćenoj jačom glavoboljom, povraćanjem, vrtoglavicom, moguće poremećajem svijesti, zakočenosti vrata, naglo nastaloj slabosti mišića ili slabosti nogu, ruku te drugim neurološkim ispadima. U navedenom slučaju potrebno je bolesnika uputiti u bolnicu radi daljnjeg praćenja i liječenja.

– Od težeg oblika bolesti najčešće obolijevaju stariji bolesnici te bolesnici sa kroničnim bolestima (šećerna bolest, kronični bubrežni i kardiološki bolesnici, pacijenti sa transplantiranim organima ili malignim oboljenjima te drugi imunokompromitirani bolesnici). U navedenoj skupini moguće je očekivati dulje trajanje bolesti, sporiji ili nepotpuni oporavak pa čak i smrtni ishod – kazala je dr. Dvorski.

Ne postoji mogućnost interhumanog prijenosa kontaktom, opisani su jedino slučajevi prijenosa virusa sa majke na dijete tokom trudnoće ili dojenjem, te pripravcima transfuzije krvi odnosno transplantacijom organa.

 

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje