Povežite se s nama

Život i društvo

U VI. OŠ provedena akcija za djecu Siska, Petrinje, Gline i okolice

Objavljeno:

- dana

Slijedom dramatičnih događaja u Banovini i opće ljudske potrebe za pomaganjem, VI. osnovna škola Varaždin uključila se u humanitarnu akciju „Škola za sve”.

Na prijedlog Dječjeg gradskog vijeća humanitarna akcija „Škola za sve” pokrenuta je putem društvenih mreža za djecu Siska, Petrinje, Gline i okolice.

Akcija je trajala od 18. siječnja do 28. siječnja, a inicijativa je bila prikupiti donacije za učenike osnovnih škola u vidu školskih torbi ili ruksaka s potrebnim osnovnim priborom za rad i učenje (pernice, bilježnice, slikovnice, likovni pribor, mape, bojice, gumice, i dr.).

Na VI. OŠ Varaždin humanitarna akcija provedena je i više nego odlično jer je uspješno sakupljeno i donirano oko 70 školskih torbi i desetak torbi za tjelesnu i zdrastvenu kulturu koje su također pune priborom. Ovim činom ukazano je razumijevanje, podrška, humanost i solidarnost učenika, roditelja i učitelja.

– Ponos, sreća i zajedništvo su riječi koje najbolje opisuju situaciju i osjećaje kada se ovoliki broj malih i velikih ljudi odazove na humanitarnu akciju – dodaju iz VI. OŠ.

Kada je akcija završila i kada je sve bilo pripremljeno za naše prijatelje, pomogli su nam i naši vatrogasci koji su u kratkom roku sve donirane torbe pažljivo pospremili u vozilo i dalje nastavili prema organiziranom planu.

Kontaktirana je ravnateljica OŠ Mate Lovraka u Petrinji te donirane školske torbe i pribor odlaze u ruke učenika spomenute škole te se nadamo da smo ovom gestom izvukli barem mali osmijeh na njihovim licima.

– Još jednom se od srca zahvaljujemo svim učenicima, roditeljima i učiteljima na donacijama za djecu u području pogođeno potresom – ističu iz VI. OŠ.

Život i društvo

FOTO Ministrica Vučković u novomarofskom Dječjem vrtiću: Ovo je projekt po najvišim standardima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof u dogradnju i energetsku obnovu svojeg Dječjeg vrtića uložio je 13 milijuna kuna.

Dogradnja Dječjeg vrtića sufinancirana je bespovratnim sredstvima Europske unije putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a u subotu je vrtić posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Obišavši u društvu gradonačelnika Siniše Jenkača obnovljeni i dograđeni vrtić, ministrica Vučković je naglasila da je riječ o projektu koji se financira iz  programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede.

– Mi imamo niz takvih projekata u Varaždinskoj županiji, a i diljem Hrvatske je gotovo dvjesto vrtića izgrađeno ili rekonstruirano ili pak je u tijeku izgradnja i rekonstrukcija u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Naše ministarstvo jest zaduženo za poljoprivredu, ali ima i širu funkciju za ruralni razvoj. Osnovni nam je cilj, kojem smo prilično privrženi, podizanje produktivnosti i konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, no s tim u vezi je demografska obnova Hrvatske, preuzimanje gospodarstava od strane mladih. Da bi ti mladi ostajali u ruralnom prostoru, bavili se poljoprivredom, preuzimali nova znanja i vještine i zadržali interes, da bi nam ovaj prostor bio atraktivan, mora imati sve funkcije kao najbolje u odnosu na urbanije sredine u Hrvatskoj. Zato mi imamo i ovu mjeru u programu ruralnog razvoja i naša potpora vrtićima vrjednija je od milijardu kuna. Novomarofski vrtić je sjajan projekt po najvišim standardima, a naša je potpora gotovo 7 milijuna kuna – rekla je ministrica Vučković.

Gradonačelnik Jenkač je rekao da ova dva projekta doprinose većem standardu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Novom Marofu te zahvalio svima koji su sudjelovali u sufinanciranju ova dva projekta.

– Mogu samo izraziti zadovoljstvo što smo realizirali ovaj veliki projekt dogradnje i energetske obnove Dječjeg vrtića u Novom Marofu, sveukupno 13 milijuna kuna. Podignuti su standardi i povećani su kapaciteti. Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, kao i Ministarstvu za demografiju jer su svi oni sudjelovali u sufinanciranju uz naše vlastito učešće. Ovo je veliki projekt za Novi Marof, a posebno je važno da smo ga većinom financirali europskim novcem – naglasio je Jenkač.

Projekt energetske obnove bio je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a sufinanciran je putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 850 tisuća kuna.

Rekonstrukcija i dogradnja vrtića, „teška“ više od 9 milijuna kuna, sufinancirana je 85 posto sredstvima Europske unije.

Dječji vrtić je dograđen za četiri odgojne skupine u koje su smještena djeca jasličke dobi, što je itekako potrebno s obzirom na to da je natalitet u Novom Marofu u porastu.

Kapacitet vrtića je povećan gotovo dvostruko, a uz postojeće privatne vrtiće, u Novom Marofu su zadovoljene potrebe smještaja djece za sljedećih deset godina.

Inače, Dječji vrtić Novi Marof je započeo s radom 8. listopada 1972. godine, kada je u vrtić krenulo 36-ero djece o kojima je skrbilo pet djelatnika. Sada ima 188 mališana o kojima brine 36 djelatnika.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin poziva građane na prijavu štete od mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na Prethodni poziv koji je objavljen na stranicima Grada Varaždina.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati