Povežite se s nama

Novosti

U Vidovcu sljedeći vikend Zeljarijada: čeka vas sarma teška 4 tone i vol na ražnju

Objavljeno:

- dana

NE PROPUSTITE

Sarma duža od 1.000 metara i teška oko četiri tone, jela od zelja, vol na ražnju, stari zanati, folklor i večernje veselice – sve to očekuje posjetitelje 16. po redu “Zeljarijade” u Vidovcu. Počinje sljedeći petak 20. rujna i završava u nedjelju 22. rujna.

– Pozivamo posjetitelje u Vidovec, jer ih tijekom tri dana očekuje bogati gastronomski i kulturno-umjetnički program. Nije bilo lako organizirati “Zeljarijadu”, ali velike zasluge za to pripadaju vidovečkim entzuijastima koji su privukli brojne sponzore. Na tome im zahvaljujem – istaknuo je u petak načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

Već tradicionalno glavna atrakcija je mega-sarma koju će ove godine pripremati 30-ak kuhara pod vodstvom Damira Crlenog, predsjednika Udruge kuhara Varaždinske županije.

Zdravko Cafuk: Ne znam kako dugo već doniram zelje. Počeo sam iz inata zbog hibrida

– Prije 16 godina u Vidovcu su četiri kuhara pripremala sarmu dugačku 240 metara. Ove godine ćemo pripremati sarmu dužu od 1.000 metara tešku oko četiri tone. Profesionalnim kuharima pridružit će se učenici završnih razreda koji se u Gospodarskoj školi Varaždin i Srednjoj školi “Arboretum Opeka” Vinica školuju za kuhare. Zahvaljujem školama na suradnji – rekao je Crleni.

Najvažniji sastojak sarme – zelje – donirali su Zdravko i Marija Cafuk, četvrta generacija u obitelji koja se bavi proizvodnjom zelja.

– Ne znam ni sam koja je godina kako doniram zelje. Iz inata sam rekao da ću to učiniti, jer se na prvih nekoliko “Zeljarijada” sarma pripremala iz nekakvih hibrida iz drugih dijelova Hrvatske, a i inozemstva – otkrio je Zdravko Cafuk, četvrta generacija u svojoj obitelji koja se bavi proizvodnjom zelja.

Što nas čeka?

Osim u subotu poslije 15 sati, sarmu možete probati i prvog dana, u petak jer će od podneva “malu sarmu” pripremati učenici OŠ Vidovec. Od 20 sati počinje zabavni program uz tamburaški sastav Carevi i makedonski orkestar Miška Krstevskog. U subotu će u 10.30 početi “Zeljarske igre”, a u 13 sati će biti degustacija jela od zelja od kotlića, dok će od 15 sati biti rezanje i podjela mega-sarme. U 15.30 sati bit će proglašen najbolji vidovečki gibanek, u 19 sati počinje “Zeljarska noć” uz nagrade igre i nastup grupe Romansa, Activ banda i mladog Tomislava Prihera, ali i goste iznenađenja. U nedjelju u 8 sati počinje Sajam starih zanata, a u 9.30 sati mimohod KUD-ova i konjskih zaprega od OŠ u Nedeljancu do crkve u Vidovcu. Međunarodni folklorni festival na rasporedu je od 15 sati. “Zeljarijada” će završiti veselicom uz Gloria band i makedonski orkestar Miška Krstevskog. Svi programi “Zeljarijade”, koju organizira KUD Vidovec, odvijaju se na depou kod benzinske postaje pod šatorima.

Zelje s posebnim genima

Zeljarijadu, manifestaciju posvećenu zelju, baš kao i proizvodnju zelja svestrano podržava Varaždinska županija. – Varaždinsko zelje je iznimno važno za naš kraj. U lipnju smo u Bruxellesu predali zahtjev za registraciju oznake izvornosti na razini Europske unije. Varaždinsko zelje je uz istarski pršut jedini proizvod za koji je to zatraženo – istaknuo je Dragutin Vincek, pročelnik za poljoprivredu u petak. Ujedno je otkrio da nastavljaju s istraživanjima genetske raznolikosti zelja, a već su prvi rezultati pokazali da se vidovečko zelje po genetskoj strukturi razlikuje od svih drugih vrsta.

PROGRAM 16. ZELJARIJADE

PONEDJELJAK, 20. RUJNA 2013.:

12.00 Priprema i kuhanje „male sarme“- učenici OŠ Vidovec

13.00 Dani polja-Bejo Zaden d.o.o.-Krkanec

14.00  Mimohod udruga koje djeluju na području općine Vidovec

14.30  Svečano otvaranje „Zeljarijade 2013.“

         -podizanje zastava, pucanje iz mužara

16.00  „Mala zeljarijada“-Zeljarske igre

         -veselica uz ansambl „Faringaši“

20.00  Zabavna večer uz tamburaški orkestar „Carevi“

         -makedonski orkestar Miška Krstevskog

22.00  Megatimanija-izravan prijenos radija Megaton

SUBOTA, 21. RUJNA 2013.

08.00  Okupljanje sudionika sajma starih zanata

         -cjelodnevna veselica uz ansambl „Faringaši“

09.00- Otvorenje sajma starih zanata

         -priprema i početak kuhanja mega sarme

09.30  Kuhanje kotlića-jela od zelja

10.30  „Zeljarske igre“

13.00  Degustacija i proglašenje najboljeg kotlića

15.00  Pozdrav „mega sarme“, rezanje, podjela sarme

15.30  Proglašenje najvidovečkog gibanka

16.00  Razni zabavni sadržaji

19.00  Zeljarska noć-pučka veselica uz jela od zelja i nagradne igre za posjetitelje

-goste će zabavljati grupa Romansa i Activ band te mlada pjevačka nada Tomislav Priher

-gosti iznenađenja: ženske vokalne skupine i drugi gosti iznenađenja

NEDJELJA ,22.09.2013.

08.00 – Sajam starih zanata

         –  Cjelodnevna veselica uz ansambl „Faringaši“

08.30 – Okupljanje sudionika folklornog festivala

09.00 – Prijem kod čelništva Općine

09.30 – Defile – mimohod KUD-ova i konjskih zaprega uz kratki nastup

            (od OŠ u Nedeljancu do crkve u Vidovcu

11.00 – Misa zahvalnica u župnoj crkvi Sv. Vida

13.00 – Zajednički ručak svih sudionika pod šatorom

14.30 – Pucanje iz kubura

15.00 – Međunarodni folklorni festival

17.00 – Podjela zahvalnica sudionicima folklornog festivala

         – osvrt na Zeljarijadu 2013. i zatvaranje manifestacije

19.00 – Završna večer uz Gloria band i Makedonski orkestar Miška Krstevskog

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje