Povežite se s nama

Život i društvo

U Vidovcu održan Festival Vidovečkog gibanika

Objavljeno:

- dana

U jedinstvenom težačkom jelu, spravljenom od kvalitetnih domaćih namirnica, Vidovečkom gibaniku, moglo se u subotu uživati na Festivalu Vidovečkog gibanika u Vidovcu. Naime, i ove godine, Udruga žena Općine Vidovec organizirala je Festival Vidovečkog gibanika, a u sklopu obilježavanja Dana Općine Vidovec.

– I ove godine željeli smo našim mještanima prezentirati izradu Vidovečkog gibanika, ali i da isprobaju taj savršeni spoj okusa koji se do danas sačuvao u našoj tradicionalnoj gastronomiji. Svi koji probaju gibanik ostanu oduševljeni njime, a mi im samo želimo dočarati njegove gastronomske vrijednosti. Svim zainteresiranima prezentirat ćemo i njegovu izradu, iako svaka domaćica ima svoju tajnu. Je li gibanik dobar, bolji ili najbolji ovisi i o omjeru šećera i soli u gibalu –  otkrila je predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak.

Svojim dolaskom Festival Vidovečkog gibanika podržali su i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

– U Udruzi žena, Općina Vidovec ima jako dobrog partnera i zahvaljujući upravo njima, naš Vidovečki gibanik  nalazi se na listi zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije je od 2014. Mi smo zaista ponosni na članice Udruge koje se zalažu za očuvanje tradicije vidovečkog kraja i gastronomije, ali i na naš težački kolač koji je jedinstven u svijetu – rekao je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako je Varaždinska županija prava riznica hrvatskih gastronomskih delicija.

– Varaždinska županija ima 20 zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda – na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Među tim proizvodima je i Vidovečki gibanik, „princ među princezama“ kada je riječ o gibanicama. Vidovec je kraj iznimno bogate narodne baštine, tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda i gastronomije koja okusom, mirisom i izgledom osvaja. Posebno treba istaknuti da je upravo Vidovec među prvima krenuo u zaštitu tih vrijednosti, kako na nacionalnoj, tako i europskoj razini. Ovdje se proizvode tri zaštićena proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik –  rekla je zamjenica Zagorec naglasivši kako priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo bez Udruge žena Općine Vidovec, njihova neumornog rada na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Život i društvo

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dopustila preuzimanje Čakovečkih mlinova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Čakovečki mlinovi/Facebook

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika Mlin i pekare d.o.o., Sisak, Plodinec d.o.o., Velika Gorica, ALLIANZ ZB d.o.o. Zagreb i PBZ CO d.d., Zagreb (u svoje ime, a za račun fondova) i Čakovečki mlinovi d.d., Čakovec.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dopustila je preuzimanje Čakovečkih mlinova, ocijenivši da tom transakcijom ne dolazi do nedopuštene koncentracije niti ugrožavanja tržišnog nadmetanja, izvijestili su iz te agencije u ponedjeljak, 22. srpnja.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO, koji zajedno u toj čakovečkoj tvrtki drže blizu 65 % vlasničkog udjela. Tvrtka Mlin i pekare postala je lani najveći dioničar preuzimanjem 24,78 % dionica od bračnog para Varga. AZ fondovi posjeduju oko 21 %, PBZ-Croatia osiguranje 16 %, a Plodinec oko 4 %.

– Detaljnom analizom svih dostupnih podataka, za sva utvrđena mjerodavna tržišta, može se zaključiti da na niti jednom utvrđenom mjerodavnom tržištu ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Na tržištu proizvodnje brašna, ukoliko se i promatra uže definirano tržište, odnosno teritorij Republike Hrvatske, nakon provedbe koncentracije kao i na području cijele EU, položaj sudionika koncentracije nije značajan. Kada je riječ o tržištima iz pekarske djelatnosti, provedbom predmetne koncentracije, također ne može doći do narušavanja tržišnog natjecanja kako na tržištu proizvodnje, tako niti na trgovini na veliko i na malo pekarskim proizvodima. Postoji niz poduzetnika koji su prisutni na tim tržištima, koji i proizvode pekarske proizvode, ali i sudjeluju u trgovini na veliko i na malo, a osim toga, za krajnje kupce, osim velikih poduzetnika koji su navedeni u tom dijelu, postoji i veliki broj poduzetnika prisutnih na trgovini na malo, a koji nisu dijelovi velikih poduzetnika. Također, na tržištu trgovine na malo, kako na teritoriju Republike Hrvatske, tako i na području promatranih županija, razvidno je da na niti jednom području ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Uz to prisutan je veliki broj poduzetnika, posebice velikih trgovačkih lanaca, a koji spadaju među vodeće i na nacionalnoj razini te niz poduzetnika koji nisu dijelovi trgovačkih lanaca. Slijedom svega navedenog, AZTN je ocijenio da proizlazi kako nije riječ o zabranjenoj koncentraciji koja može značajno narušiti tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu osobito jer se tom koncentracijom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, odnosno da nije riječ o koncentraciji koja ima značajan učinak na tržišno natjecanje – objavio je AZTN.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje