Povežite se s nama

Život i društvo

U viničkom kraju s 2,3 milijuna kuna sanirali tri klizišta

Objavljeno:

- dana

Općina Vinica završila je projekt sanacije triju klizišta na nerazvrstanoj cesti u Ulici Mate Rupčića koja se proteže kroz naselja Vinica i Vinicabreg, ukupne duljine oko 1400 metara.

Vrijednost radova je 2.250.831 kuna, a 65 posto sredstava osigurale su Hrvatske vode, dok je preostalih 35 posto osigurano u proračunu Općine Vinica. Hrvatske vode sudjelovale su i u troškovima izrade projektne dokumentacije, te usluge stručnog nadzora.

Uređenu dionicu nerazvrstane ceste u srijedu su, u društvu načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca, obišli saborski zastupnik Anđelko Stričak i direktor VGO za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić, a tom su prilikom razgovarali i o planu radova na uređenju vodotoka te ostalih klizišta na području općine Vinica u sljedećem razdoblju.

– Ove godine smo sanirali jednu doista dugu dionicu, gotovo kilometar, gdje smo riješili vrlo zahtjevna i opasna klizišta, a jednako smo tako riješili i pitanje potencijalnih klizišta. Hrvatske su vode za projekt osigurale 1,5 milijuna, a Općina Vinica 800 tisuća kuna. Mi smo i lani radili jedno klizište i moram pohvaliti Hrvatske vode na iznimno korektnom partnerskom odnosu, a zahvaljujem i saborskom zastupniku Anđelku Stričaku koji je podrška u svim tim našima aktivnostima – rekao je načelnik Kostanjevac.

Dodao je da se ove godine radilo i na sanaciji te modernizaciji nerazvrstanih cesta na području općine.

– U skladu s dobivenim sredstvima modernizirali smo 340 metara ceste, a sanaciju koju smo trebali napraviti na dionici ceste dugoj 810 metara u tzv. Slatnjaku nismo uspjeli, već smo privremeno sanirali oštećenja na kolniku i tu dionicu planiramo završiti sljedeće godine – kazao je Kostanjevac istaknuvši da su u općini Vinica u tijeku i druge velike, kapitalne investicije.

– Primjerice, imamo investiciju od 40 milijuna kuna Aglomeracije. Svi troškovnici su gotovi i čeka se natječaj koji će se možda raspisati prije nove godine, a odnosi se na Arboretum, odnosno dvorac Opeka u visini 70 milijuna kuna. Tu je i projekt širokopojasnog interneta vrijedan 100-tinjak milijuna kuna u koji je uključeno sedam općina i Grad Lepoglava, a što će biti s tim projektom, vidjet ćemo – poručio je načelnik.

Kad se radi, gradi i stvara, svaka je investicija dobrodošla na korist našim građanima, rekao je saborski zastupnik Anđelko Stričak.

– Zbog toga smatram da su Općine opravdale svoje postojanje. Imali smo prilike od načelnika čuti koje su to investicije i programi. Između ostalog, ako itko to zna, to zna načelnik Kostanjevac. Čestitam mu što je najstariji načelnik, ne po dobi, već po stažu, a čestitam i na svakom realiziranom projektu, odnosno svakom kojeg će u budućnosti realizirati. Ovih dana smo imali prilike u javnom prostoru slušati treba li toliki broj općina, može li se to drugačije riješiti, ali nitko ne daje rješenje, konkretan prijedlog. To je ozbiljna i važna tema, a ja smatram da je svaka naša Općina opravdala postojanje. Ukinuti je lako, stvoriti puno teže. Želite li jednu investiciju provesti od idejnog rješenja do određenih projekata, troškovnika, raspisivanja natječaja i, ono najteže, zatvoriti financijsku konstrukciju, to je puno teže. Takvi se s time ne bave, time se bave oni koji znaju, kao što je načelnik Kostanjevac – rekao je Anđelko Stričak.

 

Direktor VGO Hrvatskih voda u Varaždinu, Danijel Bunić, naglasio je da su Općina Vinica i načelnik Kostanjevac dobri i uspješni partneri Hrvatskim vodama.

 

– Nije dovoljno samo osigurati sredstva, treba provesti projekt počevši od nabave, kontrole izvođača, do uspješnog završetka, a primjer je ovo klizište. Ove godine je to bila vrijednost za Općinu Vinica 2,3 milijuna kuna, od kojih su 1,5 milijuna osigurale Hrvatske vode. Prošle godine smo započeli s programom pa je tako Vinica na klizištima imala 500.000 kuna i pripadajućih 65 posto Hrvatski voda 324.000 kuna. Tu je i realizacija Aglomeracije gdje su Hrvatske vode involvirane i kao sufinancijer i kao tijelo koje radi financijsku kontrolu i kontrolu provedbe u prvom koraku, prije Ministarstva, a na području općine radimo i program održavanja vodnih tokova, na četiri, pet, šest lokacija, ovisno o prioritetima, svake godine u vrijednosti od 300 do 400 tisuća kuna – rekao je Bunić.

Život i društvo

FOTO Na Fakultetu organizacije i informatike započeo je 11. Tjedan karijera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: FOI

Na Fakultetu organizacije i informatike danas je, 23. svibnja, započeo 11. Tjedan karijera – najveće karijerno događanje namijenjeno studentima FOI-ja.

Tjedan karijera izrastao je u respektabilan karijerni događaj od izuzetne važnosti za studente i poslodavce, za 11. Tjedan karijera na FOI-ju od 23. do 27. svibnja tražilo se mjesto više jer su studenti FOI-ja među najtraženijim kadrom na tržištu. Centar za podršku studentima i razvoj karijera FOI-ja (CPSRK FOI) će ujedno obilježiti 10 godina od osnutka te održavanja prvog Dana karijera.

Ovogodišnji Tjedan karijera održat će se tijekom cijelog tjedna, od ponedjeljka, 23. svibnja, do petka, 27. svibnja, te će na FOI dovesti rekordan broj poslodavaca – njih čak 70, a studentima omogućiti sudjelovanje na gotovo 40 radionica, 5 online pitcheva te Karijernom španciru svakog dana.

– Posljednjih 10 godina intenzivno smo radili na uključenju poslodavaca u naše studijske programe i do danas je suradnja kroz stručnu praksu i work based learning ostvarena s više od 1000 tvrtki – poručuju organizatori.

Studentima FOI-ja ovo će biti već drugi Tjedan karijera u nepunih godinu dana (prošli je održan u jesen 2021.), a novost je i ta da se studenti prijavljuju kroz do sada u Hrvatskoj jedinstvenu aplikaciju ‘CPSRKapp’, razvijenu ove akademske godine FOI-jevom ekspertizom, u kojoj svaki student FOI-ja kreira svoj ‘poslovni’ profil i u kojoj su sadržane sve nastavne i izvannastavne aktivnosti koje Fakultet u suradnji s poslodavcima održava.

Aplikacija je osmišljena kao ‘date site’ za studente i poslodavce, koji temeljem ostvarenih zajedničkih aktivnosti i kontakata međusobno ‘matchaju’, mogu se povezati te nastaviti poslovnu suradnju nakon studija, što predstavlja dodatan iskorak u ranom razvoju karijera FOI-jevih studenata.

– Studenti će imati prilike naučiti nova znanja i vještine, povezati tehnološka znanja i inovacije s poslovnim aspektima struke, a program je namijenjen studentima svih godina i smjerova FOI-ja. Uz već dobro poznate poslodavce s kojima FOI ostvaruje odličnu dugoročnu suradnju, radujemo se na FOI-ju ugostiti i neke nove poslodavce – poručuju iz FOI-ja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Hoće li na Dan državnosti vrijeme biti pogodno za roštiljanje i boravak u prirodi?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog vikenda “grijali” smo se i na 30 °C, ali tjedan pred nama neće biti tako topao. Također, zbog Dana državnosti 30. svibnja očekuje nas produženi vikend.

Sedmodnevna prognoza DHMZ-a da će sutrašnji utorak na Varaždinskom području biti sunčan, a najviša temperatura ide na 27 °C.

U srijedu će biti još malo toplije, ali bi u kasnim popodnevnim satima moglo pasti malo kiše.

Tijekom četvrtka i petka izmjenjivat će se oblaci i sunce, a temperatura će biti najviše 28 °C.

Subota, 28. svibnja, bit će uglavnom oblačna, uz osjetan pad temperture. Danju neće biti više od 17 °C.

U nedjelju će pasti i malo kiše, a temperatura ide do 14 °C.

Dan državnosti, bit će sličan nedjelji, znači malo kiše i najviša dnevna tempertura od 17 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje