Povežite se s nama

Život i društvo

U vinogradu Josipa Posavca na topličkom Višogradu podignut je klopotec

Objavljeno:

- dana

Kako bi se na simboličan način označio početak priprema za ovogodišnju berbu grožđa, na brdu Višograd u subotu je podignut klopotec, čime je nastavljena dugogodišnja tradicija topličkoga kraja.

Klopotec je ovoga puta podignut u vinogradu Josipa Posavca, predsjednika Udruge vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice koja je organizirala ceremoniju i veselicu, a osim brojnih vinogradara i njihovih gostiju, podizanju klopotca prisustvovali su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

Župan Stričak na Vošogradu je bio prvi put i nije krio oduševljenje onime što je vidio i doživio.

– Svakog putnika dobronamjernika pozivam da obiđe ovaj dio grada Varaždinskih Toplica, odnosno Varaždinske županije. Oko nas je prekrasna priroda i pogled koji se pruža prema Koprivničko- križevačkoj i Međimurskoj županiji – rekao je Stričak.

Istaknuo je da su unazad nekoliko godina naši vinogradari uložili doista mnogo truda i muke, ali i novaca, da bi vinogradarstvo i vinarstvo u Varaždinskoj županiji digli na zavidnu razinu.

– Da se imamo čime pohvaliti sigurno dokazuje 38 osvojenih medalja na prestižnom Decanter natjecanju u Londonu. Naravno, to je još jedan dodatan sadržaj za razvoj našeg turizma. Bitno je naglasiti da su vinogradari s područja Varaždinske županije upravo na toj izložbi osvojili najviše medalja, ako uzmemo u obzir samo kontinentalni dio Hrvatske – dodao je Stričak, zahvalivši Udruzi na organizaciji ove manifestacije i promociji topličkog kraja i cijele županije te naglasio da će Varaždinska županija kao i dosad rado pomagati njihov rad.

Podršku vinogradarima i ove je godine došla pružiti gradonačelnica Dragica Ratković koja je i ovom prigodom istaknula važnost njegovanja tradicije i njezinog prenošenja na mlađe generacije.

– Imamo prekrasne običaje koje trebamo njegovati i do njih držati, približiti ih našim mladima jer jedino tako možemo sačuvati povijest i sve ono što smo mi nekad slušali od svojih djedova i baka. Tradicija mnogo znači i našim vinogradarima, vrijednim ljudima koji svojim vinogradima posvećuju puno ljubavi, ali i truda i znoja – istaknula je gradonačelnica.

Dodala je da Varaždinskim Toplicama djeluje doista mnogo udruga i svaka je od njih vrlo aktivna, a Grad im u njihovim aktivnostima uvijek pomaže.

– Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin jedna je od aktivnijih udruga na topličkom području, odlično surađujemo, sudjelujemo u svakoj njihovoj manifestaciji, posebice onima vezanim uz našu tradiciju na koju smo ponosni. Jednako smo tako ponosni i na ovu Udrugu koja uspješno radi, a njezini članovi svojim kvalitetnim vinima postižu zavidne uspjehe na izložbama. Zahvaljujući njima i ove smo godine bili domaćin Zlatne kapljice 2022. koja je imala međunarodni karakter. Naši vinogradari odlično promoviraju Varaždinske Toplice kao kraj bogat kvalitetnim vinima, što nas na turističkoj karti Hrvatske pozicionira kao poželjnu eno-gastro destinaciju – rekla je gradonačelnica Ratković.

Domaćin Posavec istaknuo je da tradicija podizanja klopotca u topličkim vinogradima traje 13 godina, ali prošle godine zbog pandemije ceremonija nije održana.

– Klopotec je za nas vinogradare jedan od naših glavnih „svetaca”. S njime započinjemo zriobu vina, završavamo naše radove i našu zaštitu u vinogradu. Koliko smo mogli, dosad smo napravili, a sada smo postavili klopotca da nas čuva od ptica, kako bi nešto malo u vinogradu ostalo i nama za onaj najradosniji dan u godini koji svaki vinogradar željno iščekuje, a to je berba – rekao je Posavec.

Istaknuo je da ova vinogradarska godina nije bila pretjerano loša, iako je mogla biti i bolja.

– Zaštita je morala biti učestalija zbog kišnog vremenskog razdoblja koje je trajalo i više od mjesec dana. Sada pak, nažalost, imamo problem suhog vremena te nedostatak vode pa se bobice slabo pune, no imamo još minimalno mjesec dana vremena pa ćemo i s time doći na svoje – dodao je Posavec.

Osim klopotanja, s Višograda se ove subote širila i dobra domaća glazba u izvođenju Kanta benda, a vrijedni članovi Udruge za sve posjetitelje pripremili su roštilj, odojka i brojne slastice, kao i nezaobilazni dio svakog druženja u vinogradu – dobru i kvalitetnu domaću kapljicu.

Život i društvo

FOTO Dojave o bombi stigle u Vladu RH, ali i u sud u Varaždinu koji je evakuiran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Dojave o bombi u obliku prijetećeg maila stigle su jutros na sudove i većinu državnih institucija, a prva na popisu onih kojima je dojavljeno o prijetećoj bombi je Vlada RH, javlja jutarnji.hr.

Nešto prije 10 sati zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi ispražnjena je i zgrada varaždinskog suda. U zgradi su smješteni županijski, općinski, trgovački i prekršajni sud i u ovo je vrijeme bila puna. U jednoj od sudnica u tijeku je bila rasprava za ubojstvo i četiri pokušaja ubojstva u romskom naselju Parag u Međimurju za koje su optuženi Nino i Mario Balog.

U tijeku je pretraživanje zgrade i ne zna se hoće li sud danas nastaviti s radom.

Policija ispred Županijskog suda u Varaždinu nakon dojave o bombi

Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici, javila je međimurska policija.

Iz PU varaždinske potvrdili su za Regionalni tjednik je danas u 9.35 došla dojava o postavljenoj bombi u zgradi u Varaždinu u kojoj se nalazi Županijski sud, Općinski sud, Državno odvjetništvo i još neki sudovi. Dojava je došla emailom. Zgrada je evakuirana.

Iz varaždinske policije kažu da su na teren poslali protueksplozijsku jednicu koja već sa psima pretražuje zgradu suda u varaždinskoj Radićevoj ulici.

Pitali smo i PU međimursku jesu li dobili dojavu o bombi na Općinskom sudu u Čakovcu te je i tamošnji sud nešto prije 11 sati mailom primo dojavi o bombi te je odmah počela evakuacija zaposlenika. U zgradu je odmah poslana policija, koja će ju pretražiti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Film Ljubomira Kerekeša pogledalo 40 tisuća gledatelja, od Hrvatskog audiovizualnog centra nisu dobili ni lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Film koji nije rađen za festivale i nagrade, nije dobio ni kunu od Hrvatskog audiovizualnog centra ali je dobio neviđenu podršku publike. „Marginalce“ je diljem Hrvatske pogledalo više od 40. 000 gledatelja, a kao niskobudžetni film na Box Office-u zaradio je više od milijun i 500 tisuća kuna. To je presedan, kažu u Kerekesh Teatru. Marginalci još uvijek igraju u kinima u Varaždinu, Zagrebu, Čakovcu, Prelogu i Pitomači.

Dugometražni film Ljubomira Kerekeša “Marginalci” u hrvatskim se kinima počeo prikazivati 27. listopada ove godine. Film je do sada u kinima diljem Hrvatske pogledalo više od 40.000 gledatelja što je ujedno i najbolji pokazatelj interesa publike za domaćom hrvatskom komedijom. Osim što su osvojili simpatije mnogobrojne publike, Marginalci su osvojili i titulu najgledanijeg hrvatskog filma ove godine.

Sa turnejom “Marginalci osvajaju Hrvatsku” interes publike je samo rastao, pa je tako velik broj projekcija diljem Hrvatske unaprijed rasprodan i traži se termin više. Na turneji, glumci iz filma druže se sa publikom, fotkaju i trgaju karte. Do sada su posjetili 22 kina, no druženje sa publikom nastavlja se i dalje.

– Ako se želite nasmijati kao nikada do sada, najbolje je vrijeme da posjetite najbliže kino i pogledate Marginalce. U kinima nisu zauvijek, no zato ih već danas možete pogledati u obližnjem kinu. Ulaznice su u prodaji u CineStaru u Zagrebu (Avenue Mall, Branimir Mingle Mall, Z – Centar i Arena Centar) i Varaždinu (Lumini Centar) te mnogim nezavisnim kinima diljem Lijepe Naše – poručili su iz Kerekesh Teatra.

Znate gdje je selo Črevo? Ni desno, ni levo. Samo Črevo. Tamo je Bog rekao laku noć i upravo tamo dolazi NNHTV (“Naša najnovija hrvatska televizija”) snimiti prilog o hrvatskom seljaku u Europi. Precednik, animator kulture, blagajnica i predstavnik nacionalne manjine spremaju se za najvažniji dan u godini – skupštinu sela Črevo. Nakon smrdljivih razgovora o odvodnim jarcima i uvijek aktualne akcije “Zbogom oružje”, na red dolazi priredba za Črevare uz lošu recitaciju, dobru narodnu glazbu, puno gemišti i kobasica sa senfom.

WC je blizu i svi su dobro došli. Živjeli!

#marginalci

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje