Povežite se s nama

Život i društvo

U “Vinskoj omotnici” osigurana sredstva za proizvođače vina

Objavljeno:

- dana

Općina Cestica jedan je od najvinorodnijih krajeva u Varaždinskoj županiji, a tradicija proizvodnje vina seže u daleku prošlost.

Nekad se vino proizvodilo na manjim parcelama te je obiteljima služilo kao dodatna zarada kod prodaje. Danas na tom području imamo velike vinogradare i vinare koji proizvode vrhunska vina za koja dobivaju međunarodne nagrade.

Zbog toga je i Općina Cestica bila logična destinacija za posebnog savjetnika ministrice poljoprivrede Krunoslava Lukačića, koji je u svom obilasku proizvođača vina pružio osnovne informacije o natječaju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRR), tzv. „Vinskoj omotnici“.

Domaćin mu je bio načelnik Općine Mirko Korotaj, koji ga je ukratko upoznao sa cestičkom vinskom cestom „Klampotic“, i zato smo ga na početku zamolili za nekoliko informacija.

Cestički je kraj poznat po proizvodnji vina, a u sklopu turističkog razvoja kreirali ste projekt vinske ceste „Klampotic“. Možete li nam više reći o tom projektu i što on znači za razvoj vinogradarstva?

Projekt vinske ceste sad traje već 15 godina i mogu reći da se u tom vremenu dogodilo puno promjena s ciljem poboljšanja turističke ponude, ali i pomoći našim proizvođačima vina i domaće hrane. Obiteljska gospodarstva koja se nalaze na vinskoj cesti uspjela su zaokružiti svoju ponudu na način da su to sve visokokvalitetni proizvodi, ali su zadržali tradicijsku notu. Mi smo kao lokalna samouprava upravo kroz mjere financijske pomoći nastojali da ta gospodarstva opstanu i unaprijede svoju ponudu.

Vidimo da je u ovo vrijeme epidemije smanjen broj turističkih posjeta, a bojimo se da će još neko vrijeme biti tako. Na koji način se sve to reflektiralo na proizvodnju i prodaju vina te pomažete li obiteljskim gospodarstvima?

Naravno da je ovo epidemijsko doba utjecalo na sve segmente života i poslovanja, pa tako i u ovom, poljoprivrednom. Općina Cestica kontinuirano provodi mjere pomoći u poljoprivredi te je u tu svrhu u proteklom razdoblju izdvojeno više od 300.000 kuna. Uz to ulažemo i u komunalnu infrastrukturu, pa je naša vinska cesta u potpunosti asfaltirana te je svima osiguran priključak na vodu, što u bregovitom području predstavlja vidljivo poboljšanje standarda. A jedna od pomoći vinogradarima stiže i s državne razine, točnije iz Ministarstva poljoprivrede, pa sam i s tom svrhom pozvao kolegu Lukačića kako bi informirao naše proizvođače vina o raspisanom natječaju za mjere iz „Vinske omotnice“.

Lukačić

Gospodine Lukačiću, natječaj popularnog naziva „Vinska omotnica“ traje do kraja sljedećeg mjeseca. Možete li nam ukratko opisati o čemu se radi u natječaju i tko se sve može prijaviti?

Rok za prijavu na natječaj je 30. travnja, a korisnici mjera su poduzeća u sektoru vina, tj. vinarije – fizičke ili pravne osobe upisane u Vinogradarski registar u trenutku podnošenja prijave – ali i organizacije proizvođača vina, udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije. Ovisno o prijavitelju ovisi i maksimalni iznos potpore po projektu, pa je tako za mikro, mala i srednja poduzeća iznos 1.500.000 eura, za srednja 750.000 eura, a za velika poduzeća 550.000 eura.

Recite nam koje su to prihvatljive aktivnosti i troškovi koje naši proizvođači vina mogu prijaviti u sklopu natječaja te na koji postotak sredstava mogu računati?

Prihvatljive aktivnosti i troškovi odnose se ustvari na sve što je potrebno da bi se od ulaska grožđa u vinariju proizvelo i prodalo kvalitetno vino. To obuhvaća troškove izgradnje, poboljšanja i kupnje nepokretne imovine radi prenamjene u vinarije, prezentacijske ili prodajne objekte, uključujući i kupnju zemljišta. Zatim, tu su i troškovi kupnje novih strojeva i opreme do iznosa njihove tržišne vrijednosti, troškovi kupnje ili razvoja računalnih softvera i kupnje patenata, licencija i autorskih prava te registracije zajedničkih žigova. Postoci koji će se sufinancirati variraju od 25 % pa sve do 70 %, što ovisi o vrsti i pripremljenosti projekta.

Imate li kakvih pokazatelja ili iskustava s dosadašnjim prijavama na takve ili slične projekte i jesu li naši proizvođači vina uopće zainteresirani javljati se na natječaje?

Ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministricom Marijom Vučković zbog teških uvjeta poslovanja vinara u pandemiji COVID-a-19 i u ovoj godini nastavlja s kriznom potporom sektoru vinarstva kroz nastavak mjera „Destilacija vina“ i „Potpora za krizno skladištenje vina“ u ukupnoj vrijednosti od 30 milijuna kuna. Prošlogodišnja „Vinska omotnica“ imala je najveće iskorištenje sredstava dosad, od čak 94 %, što je rezultiralo sa 76 milijuna kuna ulaganja u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo, jednim dijelom upravo zbog spomenutih COVID-mjera pomoći. Zato ovom prilikom pozivam sve proizvođače vina da detaljnije pogledaju tekst natječaja te provjere mogu li se i u kojem obliku natjecati za sredstva, a pozivam ih i da me kontaktiraju trebaju li bilo kakvu pomoć i objašnjenje.

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje