Povežite se s nama

Život i društvo

U vrtiću Zeko u Trnovcu obilježeni Dan kuhara i Dan kruha, promovirana i bojanka s puranom Bučkom

Objavljeno:

- dana

RADNO U TRNOVCU

Povodom Dana kruha i Svjetskog dana kuhara u Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu djeca su uz pomoć kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije  pripremala Varaždinske klipiče, a ujedno je ponovno promovirana bojanka “Šetnja varaždinskim krajem”.

Avantura sa zagorskim puranom Bučkom

Bojanka, koju je izdala Varaždinska županija, a čije su autorice Ivana Mikulec i Ana Koren Friščić, djecu vodi u avanturu zajedno sa zagorskim puranom Bučkom i njegovim prijateljima, a ciljem da djeca upoznaju tradicionalne životinje i autohtone proizvode varaždinskoga kraja. Događanje je održano u sklopu projekta  ”Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije”, kojeg provodi Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, a čiji je glavni cilj edukacija i podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani.

Djeca će jednog dana biti potrošači i važno je da znaju razliku između domaćih i ostalih proizvoda

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak je istaknuo da se djecu već od vrtićke dobi želi educirati da prednost daju domaćim, autohtonim proizvodima. 

– Djeca će jednog dana biti potrošači, kupci prehrambenih proizvoda, pa je važno da već u vrtićkoj dobi znaju razliku između domaćih i ostalih proizvoda. Često znamo zaboraviti ono što imamo kod kuće. Zato treba podsjetiti da Varaždinsko zelje i Zagorski puran imaju zaštićenu oznaku na razini Europske unije, a Varaždinski klipič zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Hrvatske – istaknuo je dožupan Paljak i čestitao ravnateljici Dječjeg vrtića Zeko Anki Tomasović i odgojiteljicama na trudu koji ulažu da bi djeci približili domaće proizvode.

Pozdrave je uputio i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec, koji je rekao da je ponosan što vrtić upravo iz njegove Općine uključen u projekt putem kojeg se djeca upoznaju i s tradicionalnim načinom života.

Paljak je pozvao i sve druge vrtiće iz Varaždinske županije da se uključe u projekt, pri čemu je posebno istaknuo bojanku “Šetnja varaždinskim krajem” koja će biti podijeljena i u svim ostalim vrtićima na području Varaždinske županije. U bojanci su didaktički zadaci, a djecu se upoznaje s Varaždinskim zeljem, bučom, heljdom i drugim autohtonim proizvodima.

Događanju su prisustvovali predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek.

Izvor:
Foto: Foto: Varaždinska županija

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje