Povežite se s nama

Život i društvo

U vrtiću Zeko u Trnovcu obilježeni Dan kuhara i Dan kruha, promovirana i bojanka s puranom Bučkom

Objavljeno:

- dana

RADNO U TRNOVCU

Povodom Dana kruha i Svjetskog dana kuhara u Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu djeca su uz pomoć kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije  pripremala Varaždinske klipiče, a ujedno je ponovno promovirana bojanka “Šetnja varaždinskim krajem”.

Avantura sa zagorskim puranom Bučkom

Bojanka, koju je izdala Varaždinska županija, a čije su autorice Ivana Mikulec i Ana Koren Friščić, djecu vodi u avanturu zajedno sa zagorskim puranom Bučkom i njegovim prijateljima, a ciljem da djeca upoznaju tradicionalne životinje i autohtone proizvode varaždinskoga kraja. Događanje je održano u sklopu projekta  ”Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije”, kojeg provodi Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, a čiji je glavni cilj edukacija i podizanje svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani.

Djeca će jednog dana biti potrošači i važno je da znaju razliku između domaćih i ostalih proizvoda

Zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak je istaknuo da se djecu već od vrtićke dobi želi educirati da prednost daju domaćim, autohtonim proizvodima. 

– Djeca će jednog dana biti potrošači, kupci prehrambenih proizvoda, pa je važno da već u vrtićkoj dobi znaju razliku između domaćih i ostalih proizvoda. Često znamo zaboraviti ono što imamo kod kuće. Zato treba podsjetiti da Varaždinsko zelje i Zagorski puran imaju zaštićenu oznaku na razini Europske unije, a Varaždinski klipič zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Hrvatske – istaknuo je dožupan Paljak i čestitao ravnateljici Dječjeg vrtića Zeko Anki Tomasović i odgojiteljicama na trudu koji ulažu da bi djeci približili domaće proizvode.

Pozdrave je uputio i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec, koji je rekao da je ponosan što vrtić upravo iz njegove Općine uključen u projekt putem kojeg se djeca upoznaju i s tradicionalnim načinom života.

Paljak je pozvao i sve druge vrtiće iz Varaždinske županije da se uključe u projekt, pri čemu je posebno istaknuo bojanku “Šetnja varaždinskim krajem” koja će biti podijeljena i u svim ostalim vrtićima na području Varaždinske županije. U bojanci su didaktički zadaci, a djecu se upoznaje s Varaždinskim zeljem, bučom, heljdom i drugim autohtonim proizvodima.

Događanju su prisustvovali predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek.

Izvor:
Foto: Foto: Varaždinska županija

Život i društvo

FOTO Članovi HNS-a u Varaždinu tradicionalno cvijećem darivali žene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, članice i članovi HNS-a u Varaždinskoj županiji darovali su svoje sugrađanke čestitavši im tako Dan žena. Tradicionalno je to učinjeno malim znakom pažnje – cvijećem.

HNS-ovke i HNS-ovci ovoga vikenda, uoči Dana žena, jaglace poklanjaju ženama u gradovima i općinama Varaždinske županije u kojima djeluju podružnice stranke.

U Varaždinu su se članicama i članovima Gradske organizacije HNS-a te članicama Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije pridružili zamjenik predsjednika HNS-a i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te v.d. predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Uz podjelu jaglaca ženama, Krunoslav Lukačić je istaknuo da tim činom članice i članovi Hrvatske narodne stranke javnosti skreću pozornost na nezamjenjivu ulogu žena u društvu, od doma i posla do sudjelovanja u životu zajednice.

– Žene često upozoravaju na ravnopravnost, a mi nastojimo da Varaždinska županija ide u tom smjeru. Trebala bi biti županija ravnopravnosti i dijaloga, a ne jednostranog mišljenja. Mi nastojimo da ravnopravnost žena ne bude samo deklarativna, već i stvarna. Jedan od primjera je razlika u plaćama za isti posao na što upozoravamo i upozoravat ćemo. Svi moraju imati jednake šanse – poručio je Lukačić.

Članice Ženske inicijative HNS-a podsjetile su da kroz povijest postoje žene koje su odigrale važnu ulogu te su njihovi uspjesi dio današnjeg identiteta zajednice.

– Kako bi pokazale poštivanje prema ženama i njihovim postignućima, na jedan su dan simbolično preimenovale Franjevački trg u Trg Savke Dabčević Kučar, hrvatske političarke i ekonomistice, predvodnice nacionalno-reformske struje Hrvatskog proljeća, suosnivačice HNS-a, koja je u svom političkom djelovanju dosljedno zastupala suverenost Republike Hrvatske i jačanje demokracije – istaknula je Anita Rep, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Općina Vidovec: evo kako će izgledati planirana dječja igrališta u Nedeljancu i Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Vidovec nastavlja s provođenjem i planiranjem projekata, posebice onih koji se tiču najmlađih.

Načelnik općine Bruno Hranić na svom je Facebook profilu objavio projekciju dječjih igrališta koja će se uređivati u Nedeljancu i Tužnom.

Za uređenje dječjeg igrališta kod Sportsko-društvenog centra u Nedeljancu u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a u Tužnom je dogovorena kupnja zemljišta.

– Vidovec smo realizirali. Što dogovorimo, to realiziramo, i još za to dobijemo novce iz EU-a. Kad znamo kako! – poručio je na svom Facebook profilu načelnik Bruno Hranić.

Evo kako će izgledati planirana dječja igrališta:

Nastavite čitati