Povežite se s nama

Međimurje

U Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije stigla dva nova sanitetska vozila

Objavljeno:

- dana

Dva nova cestovna sanitetska vozila za prijevoz pacijenata s ugrađenom medicinskom opremom stigla su u Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije, čiji se vozni park sada sastoji od ukupno 28 vozila.

Nastavak je to ulaganja u zdravstveni sustav Međimurske županije s ciljem da se građanima pruži što kvalitetnija usluga.

Dva vozila sanitetskog prijevoza već su nabavljena početkom ove godine pa međimurski Zavod za hitnu medicinu sada ima 18 vozila sanitetskog prijevoza i 10 vozila hitne medicine.

Modernizirati vozni park

– Želja nam je obnoviti i modernizirati vozni park kako bi vozila bila sigurnija i udobnija za pacijente, a to možemo postići samo redovitom nabavom vozila, što ne bi bilo moguće bez pomoći Međimurske županije. Vozila imaju mogućnost prevesti pet sjedećih i jednoga ležećeg pacijenta te su prilagođena za prijevoz nedonoščadi, odnosno za prihvat inkubatora, što omogućava siguran prijevoz nedonoščadi u druge zdravstvene ustanove – pojasnila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira Križaj Grabant.

Kako je istaknuto na primopredaji novih saniteta, vozila za sanitetski prijevoz godišnje prijeđu između 750.000 i 800.000 kilometara, dok jedno vozilo prijeđe oko 60.000 kilometara.

Sanitetski prijevoz koristi se na osobni zahtjev pacijenata, planirane prijevoze, za prijevoz pacijenata na preglede, hemodijalize, ali i za hitne slučajeve, a godišnje se preveze oko 30.000 pacijenata.

U sklopu djelatnosti sanitetskog prijevoza radi 8 timova, što znači 16 radnih timova, od kojih se svaki tim sastoji od jednog vozača i jednog medicinskog tehničara ili sestre, a ukupno ima 32-oje djelatnika u djelatnosti sanitetskog prijevoza.

Cilj – brza reakcija

Nova vozila vrijedna su 821.500 kuna, a sredstva je osigurala Međimurska županija. Ključeve novih vozila ravnateljici Križaj Grabant i predsjedniku Upravnog vijeća ZHM-a MŽ Dragi Starčeviću predao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Ulaganje u bolju zdravstvenu skrb, uz obrazovanje, prioritet je Međimurske županija, a ravnomjernim ulaganjem u sve razine zdravstvene zaštite nastojimo našim građanima omogućiti što kvalitetniju uslugu, što vjerujem da je vidljivo odmah kada se zakorači u krug Županijske bolnice Čakovec i ostalih ustanova – naglasio je župan Posavec te dodao da u Međimurju postoje čak tri ispostave hitne medicinske pomoći s ciljem da se u svaki kutak županije dođe u najkraćem mogućem vremenu kako bi se pružila brza intervencija, jer upravo brza reakcija i dostupnost medicinskog osoblja može na vrijeme spasiti ljudski život.

Istovremeno s nabavkom novih vozila i opreme, u tijeku je rekonstrukcija Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, obnova četiri zgrade Županijske bolnice Čakovec, rekonstrukcija pedijatrije, a u planu su dva kapitalna projekta – uspostava Centra palijativne skrbi i proširenje infrastrukture Županijske bolnice Čakovec s ciljem objedinjavanja laboratorija.

Međimurje

Otvoren novi cestovni most u Maloj Subotici prema Belici za veću sigurnost pješaka i biciklista

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Blizanke Lucija i Julija Kovačić rezanjem vrpce simbolično su označile otvorenje novog cestovnog mosta u Maloj Subotici prema Belici vrijednog dva milijuna kuna. Novi most u velikoj će mjeri povećati sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno pješaka i biciklista. S obzirom na dimenzije mosta koji je 22 metara dugačak te ima kolnik širok šest metara i obostrane staze širine dva metra, u velikoj će se mjeri poboljšati i prometna protočnost.

Nakon što je prije manje od mjesec dana u Svetom Martinu na Muri otvoren novi kružni tok u centru naselja, ovo je drugi veliki projekt u cestovnoj infrastrukturi kojeg je uspješno realizirala Županijska uprava za ceste Međimurske županije.

– Sam projekt tehnički je bio iznimno zahtjevan jer je bilo potrebno izmjestiti postojeći vodovod, plinske i telekomunikacijske instalacije te srušiti stari most koji istovremeno nije propuštao promet u oba pravca. U realizaciju su se uključile i Međimurske vode, Međimurje plin, Hrvatske vode, dok je izgradnju novog mosta odradila tvrtka Geotehnika – objasnila je ravnateljica ŽUC-a Međimurske županije Đurđica Hamer.

Uz ŽUC novac za novi cestovni most osigurala je i Općina Mala Subotica čiji je načelnik Valentino Škvorc izrazio zadovoljstvo što je projekt uspješno završen na korist stanovnika Međimurske županije koji koriste ovaj prometni pravac.

– Svi putevi vode u Belicu – nadovezao se načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi s obzirom da novoizgrađeni most spaja dvije općine i predstavlja „žilu kucavicu“ između Male Subotice i Belice.

– Županijska uprava za ceste nastavlja s rekonstrukcijom, izgradnjom i obnovom naših prometnica, a nakon kružnog toka u Svetom Martinu na Muri i ovog mosta u Maloj Subotici, pri završetku je biciklistička staza koja povezuje Mursko Središće i Peklenicu čije je vrijednost 1,6 milijuna kuna. Također, u tijeku je i izgradnja biciklističke staze vrijedne 1,1 milijuna kuna na dionici Gornji Kraljevec – Remis – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Obilježen Dan Grada Preloga, prečasnom Antunu Hoblaju titula počasnoga građanina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

Nizom događanja obilježen je Dan Grada Preloga. U utorak, 6. prosinca, u prijepodnevnim satima obiđena su neka od gradilišta na području Preloga: Ulica Ivana Meštrovića, područje Aglomeracije Donja Dubrava, Marina Prelog, a otvorena je i integrirana sunčana elektrana na zgradi Dječjeg vrtića „Fijolica“.

U Župnoj crkvi sv. Jakoba služena je sveta misa, a prijavak Zrinske garde Čakovec predan je ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici. Upaljene su svijeće i položeni vijenci ispred središnjeg križa na groblju u Prelogu te kod Spomen ploče znamenitim Hrvatima priločke župe. Na Trgu sv. Jakoba u Prelogu otkriven je i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U popodnevnim satima održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga koju je  prigodnim riječima otvorio Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća. Među brojnim uzvanicima bili su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Dražen Srpak, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, savjetnik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Uprave HAMAG – BICRO-a Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić te brojni drugi gradonačelnici i načelnici. Sve njih u govoru je pozdravio gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

– Dobro došli u Prelog, grad koji ove godine obilježava 758 godina od svog prvog spominjanja, kao i 25 godina da je Sabor dodijelio Prelogu status grada. Svih tih godina Prelog je bio i ostao sjedište ovog kraja, donjeg dijela Međimurja. Ne silom, bahatošću i arogancijom već poniznošću, prijateljstvom i otvorenošću prema svima koji dolaze u naš grad. Razvoj grada u posljednjih 25 godina je zaista ubrzan. O tome govore brojke, veličina našeg proračuna, broj zaposlenih u Prelogu… Kraj godine je prilika da nabrojimo one najvažnije stvari, ali i meni prilika da zahvalim svima koji mi pomažu u vođenju Grada Preloga i služenju svim njegovim stanovnicima. Jer upravo to je i moja želja. Služiti, biti na usluzi, pomoći svakom građaninu. Ne uspijevam uvijek u tome, ali moja vrata i vrata gradske Uprave u svakom su trenutku otvorena za svakog našeg stanovnika i njegove probleme – poručio je gradonačelnik Kolarek.

Tom su prigodom dodijeljena i javna priznanja za 2022. godinu. Počasnim građaninom Grada Preloga proglašen je prečasni Antun Hoblaj, župnik Župe sv. Jakoba ap. st. iz Preloga. Grb Grada Preloga primili su: Udruga građana „Zrinska garda Čakovec“, Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom iz Preloga i Franjo Ružman iz Preloga.

Ove su godine plaketama Grada Preloga nagrađeni: Mješoviti pjevački zbor „Prijatelji sv. Roka“ iz Draškovca, veterani sastav Nogometnog kluba Naprijed iz Cirkovljana, Mario Blažeka iz Čehovca , Miljenko Krušelj iz Preloga i Marijan Malek iz Čehovca. Nagrade su laureatima predali predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i njegov zamjenik Zdravko Kvakan.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su mlade glazbenice Paola Novak i Martina Sabljak te Pjevački zbor Grada Preloga, a program je vodio Željko Sokač. Također, u programu su sudjelovali i članovi Zrinske garde Čakovec te Kulturne udruge „Seljačka sloga“ Prelog. Sve aktivnosti i događanja u gradu tijekom 2022. godine prikazane su u „Priločkom dnevniku“ kojeg je pripremio Studio Vipro.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje