Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Zdravom tjednu učenici VI. OŠ učili kako zdravo kuhati, a natjecali se u metenju i šivanju

Objavljeno:

- dana

PRAVI MALI PROFESIONALCI

Učenici VI. osnovne škole pokazali su da su pravi mali profesionalci u kuhanju i obavljanju kućanskih poslova.

VI. osnovna škola projektom “Zdravi tjedan”, čije se veliko finale održalo danas, želi potaknuti učenike na samostalnu pripremu zdravih obroka i svakodnevno vježbanje te na samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Tako su učenici nižih razreda tijekom cijelog tjedna sami pripremali svoju užinu, a učenici viših razreda natjecali su se u pripremi raznih jela njemačke i austrijske kuhinje.

– “Zdravi tjedan” projekt je kojem je cilj razvijanje zdravih navika kod učenika. Isto tako, želi se potaknuti učenike na samostalnu pripremu zdravih obroka, a da se pritom i dobro zabave – izjavio je Mario Stančić, ravnatelj VI. osnovne škole.

Kako se projekt održava peti, jubilarni put, u projekt su se uključile domaće škole iz Pule i Ludbrega, ali i partnerske škole iz Poljske, Austrije i Njemačke.

– Ovogodišnji projekt međunarodnog je karaktera. Željeli smo da učenici upoznaju druge kulture i steknu nova prijateljstva koja će ostati kao trajna vrijednost projekta – rekao je Stančić te dodao kako su aktivnosti tijekom cijelog tjedna raspoređene tako da se svatko mogao u nečemu pronaći.

Tema ovog projekta jest “Brzo, zdravo i ukusno – njemačka/austrijska kuhinja”. Učenici nižih razreda pripremali su pizze, a učenici viših razreda okušali su se u spremanju poznatog njemačkog specijaliteta – Spatzle.

– Ovaj tjedan mi je bilo jako zabavno jer je nastava drugačija nego inače i baš mi je fora što se zabavljamo, a i učimo raditi neka nova jela – rekla je Marta Petek, učenica 7.d razreda.

– Prvim je razredima trebalo malo više pomoći učitelja, a drugi, treći i četvrti već su pravi mali profesionalci u kuhanju – rekla je učiteljica Nives Blažunaj koja vodi i sat Domaćinstva u školi. Interes je velik, kaže učiteljica Blažunaj, tako da su učenici organizirani u tri grupe. Na satu domaćinstva, učenici od prvog do četvrtog razreda zajedno sa učiteljicama peku kolače i prave kompote, a učenici od petog do osmog razreda slažu malo kompliciranija jela i uče kako ispeći mekano i hrskavo meso.

Karlo Cecelja, učenik 4. a posebno se veselio ovom tjednu. – Naučio sam kako se drugačije radi pizza. Doma je radim na jedan način, a sad sam naučio da mogu ići i drugi sastojci – rekao je Karlo.

Metenje, brisanje mrvica, zabijanje čavla…

Osim u kuhanju, učenici su se natjecali i u obavljanju kućanskih poslova poput šivanja gumba, metenja, pranje suđa, brisanje mrvica sa stola i zabijanja čavla.

– Posebno je interesantno da smo aktivnosti podijelili tako da smo dečkima prepustili šivanje gumba, a djevojčicama zabijanje čavla. Stvarno su se dobro pokazali u svim aktivnostima – rekao je ravnatelj Stančić koji je proglasio ovogodišnje pobjednike.

U kuhanju, najbolji su bili učenici 1.a i 8.c, a u obavljanju kućanskih poslova najbolji su 4.b i 7.d.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Mons. Radoš pozvao sve vjernike na sutrašnju proslavu jubileja Varaždinske biskupije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski biskup Bože Radoš gostovao je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija, u povodu proslave 25. obljetnice uspostave Varaždinske biskupije.

Srebrni jubilej Varaždinske biskupije bit će proslavljen svečanom misom u nedjelju, 25. rujna, na otvorenom prostoru iza varaždinske katedrale s početkom u 17 sati, koju će predslaviti zagrebački nadbiskup metropolit kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s biskupima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

U 16 sati započet će molitveni program na prostoru za slavlje te će u katedrali biti prilika za svetu ispovijed. U nedjelju navečer odredbom biskupa Radoša u Varaždinskoj biskupiji neće biti drugih slavlja misa.

Biskup Radoš pozvao je sve vjernike: svećenike, vjeroučitelje, odgojiteljice u vjeri, članove župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, sakristane, zvonare, pjevače, čitače, ministrante, članove župnih Caritasa, molitvenih skupina, zajednica mladih, živih vjerničkih krugova, buduće krizmanike… da dođu u Varaždin na slavlje.

U subotu uoči proslave, 24. rujna u svim župnim crkvama Varaždinske biskupije vjernici će se okupiti na euharistijsko klanjanje da bi zajedno zahvalili za srebrni jubilej biskupije i molili za njezine potrebe.

Mons. Radoš u emisiji je između ostalog rekao da su protekle tri godine bile specifične i izazovne te da su brzo su prošle. Dodao je da je u tom razdoblju dobro upoznao biskupiju.

– Biskupija je živi organizam i stalno se događaju stvarnosti koje treba slijediti, upoznavati i živjeti zajedno s njima. Moj prioritet svakako je biskupiju još bolje upoznati. Želja mi je nastaviti s kanonskim pohodom, vizitacijama župa, jer susret s vjernicima daje dodatnu snagu biskupu, a vjerujem i vjernicima. To su dani kada izmijenimo iskustvo, zajedno se molimo, otkrivamo koji je to put Duh Sveti zacrtao za nas. Posebice u ovom nedostatku mogućnosti komunikacije i susretanja s prezbiterijem, želja mi je da to bude prioritet – da se u ovoj godini i godinama koje dolaze susrećemo kroz molitvu, razgovore, druženja da bismo zajedno rasli u našemu poslanju – istaknuo je.

Svjestan potrebe da se zastane pred euharistijskim Kristom, najavio je i da se radi na pripremi trajnoga euharistijskoga klanjanja u kapeli u samostanu sestara uršulinki u Varaždinu, koje bi trebalo početi ove godine.

Također, ove godine trebao bi biti otvoren i Centar sv. Jeronima u kojem će se pripremati i ostvarivati programi za rad s mladima, obiteljima i ostalim skupinama, kao i u župnoj katehezi.

Varaždinski biskup kazao je i da bi u jubilarnoj godini u Varaždinskoj biskupiji trebala početi gradnja nekoliko novih crkvi.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dan na Dravi: nordijsko hodanje je jedan od najzdravijih i najjeftinijih oblika rekreacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u subotu je prisustvovao na otvorenju manifestacije „Dan na Dravi“ koji se već tradicionalno održava povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave, u organizaciji Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava, a pod pokroviteljstvom Grada.

Na prostoru Dravskog kupališta i u Dravskoj park šumi održava se prezentacija sportsko-rekreativnih aktivnosti i promocija nordijskog hodanja kao jednog od najzdravijih i najjeftinijih oblika rekreacije.

Čak devet varaždinskih udruga i klubova – Udruga Drava, Klub podvodnih aktivnosti Drava, Orijentacijski klub Varaždin, Streličarski klub Cekin Varaždin, Kajak kanu klub Varaždin, Trkački klub Marathon 95, SRD Sjeverozapad, Športsko-ribolovni klub Varaždin i Triatlon klub Sjever Varaždin okupilo se kako bi građanima približili rijeku Dravu i prezentirali im svoje aktivnosti i sportove.

Gradonačelnik je pozdravio sve sudionike i organizatore manifestacije koja promovira sport, rekreaciju i zdrav način života, a istovremeno približava građanima prirodu i rijeku Dravu.

– Veseli me danas ovdje vidjeti veliki broj naših sugrađana koji su odabrali subotu ujutro provesti ovdje na Dravi, našoj rijeci koja je u prvom petodržavnom rezervatom biosfere na svijetu Mura-Drava-Dunav. Kao dio tog rezervata svi moramo doprinijeti da se ovo područje štiti i očuva, da obnavljamo prirodu i da podržavamo sve projekte koji vraćaju život uz rijeku, da živimo u skladu s prirodom, a ne da priroda osjeća štetne posljedice našeg načina života. Ostavljamo je takvom svima onima koji dolaze iza nas. Grad Varaždin snažno zagovara održiv razvoj, zelenu transformaciju i zelenu tranziciju pa je stoga i jedan od naših slogana „Živim zeleno“. Vjerujem da svi vi, članovi naših sportskih udruga koje puno svojih aktivnosti provodite upravo na rijeci Dravi, najbolje znate i vidite na čemu sve treba još raditi, što moramo unaprijediti i kako naša rješenja u potpunosti okrenuti prirodi. Zato vam hvala na organizaciji ovog događaja. Također želim dati podršku radu vaših klubova i posebno želim potaknuti naše sugrađane da se uključe u vaše aktivnosti, da se okušaju u nordijskom hodanju koje je zaista pristupačan i zabavan oblik rekreacije za sve životne dobi – rekao je gradonačelnik.   

U sklopu manifestacije promovira se nordijsko hodanje, pješačenje, trčanje, vožnja bicikla i sve ostale aktivnosti dostupne na i uz rijeku Dravu.

Organiziran je i okrugli stol pod nazivom „Što nas svrbi“, uz sudjelovanje predstavnika sportsko-rekreativnih udruga i klubova, Grada Varaždina i gradskih komunalnih tvrtki, na temu uređenja područja uz rijeku Dravu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje