Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Zdravom tjednu učenici VI. OŠ učili kako zdravo kuhati, a natjecali se u metenju i šivanju

Objavljeno:

- dana

PRAVI MALI PROFESIONALCI

Učenici VI. osnovne škole pokazali su da su pravi mali profesionalci u kuhanju i obavljanju kućanskih poslova.

VI. osnovna škola projektom “Zdravi tjedan”, čije se veliko finale održalo danas, želi potaknuti učenike na samostalnu pripremu zdravih obroka i svakodnevno vježbanje te na samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Tako su učenici nižih razreda tijekom cijelog tjedna sami pripremali svoju užinu, a učenici viših razreda natjecali su se u pripremi raznih jela njemačke i austrijske kuhinje.

– “Zdravi tjedan” projekt je kojem je cilj razvijanje zdravih navika kod učenika. Isto tako, želi se potaknuti učenike na samostalnu pripremu zdravih obroka, a da se pritom i dobro zabave – izjavio je Mario Stančić, ravnatelj VI. osnovne škole.

Kako se projekt održava peti, jubilarni put, u projekt su se uključile domaće škole iz Pule i Ludbrega, ali i partnerske škole iz Poljske, Austrije i Njemačke.

– Ovogodišnji projekt međunarodnog je karaktera. Željeli smo da učenici upoznaju druge kulture i steknu nova prijateljstva koja će ostati kao trajna vrijednost projekta – rekao je Stančić te dodao kako su aktivnosti tijekom cijelog tjedna raspoređene tako da se svatko mogao u nečemu pronaći.

Tema ovog projekta jest “Brzo, zdravo i ukusno – njemačka/austrijska kuhinja”. Učenici nižih razreda pripremali su pizze, a učenici viših razreda okušali su se u spremanju poznatog njemačkog specijaliteta – Spatzle.

– Ovaj tjedan mi je bilo jako zabavno jer je nastava drugačija nego inače i baš mi je fora što se zabavljamo, a i učimo raditi neka nova jela – rekla je Marta Petek, učenica 7.d razreda.

– Prvim je razredima trebalo malo više pomoći učitelja, a drugi, treći i četvrti već su pravi mali profesionalci u kuhanju – rekla je učiteljica Nives Blažunaj koja vodi i sat Domaćinstva u školi. Interes je velik, kaže učiteljica Blažunaj, tako da su učenici organizirani u tri grupe. Na satu domaćinstva, učenici od prvog do četvrtog razreda zajedno sa učiteljicama peku kolače i prave kompote, a učenici od petog do osmog razreda slažu malo kompliciranija jela i uče kako ispeći mekano i hrskavo meso.

Karlo Cecelja, učenik 4. a posebno se veselio ovom tjednu. – Naučio sam kako se drugačije radi pizza. Doma je radim na jedan način, a sad sam naučio da mogu ići i drugi sastojci – rekao je Karlo.

Metenje, brisanje mrvica, zabijanje čavla…

Osim u kuhanju, učenici su se natjecali i u obavljanju kućanskih poslova poput šivanja gumba, metenja, pranje suđa, brisanje mrvica sa stola i zabijanja čavla.

– Posebno je interesantno da smo aktivnosti podijelili tako da smo dečkima prepustili šivanje gumba, a djevojčicama zabijanje čavla. Stvarno su se dobro pokazali u svim aktivnostima – rekao je ravnatelj Stančić koji je proglasio ovogodišnje pobjednike.

U kuhanju, najbolji su bili učenici 1.a i 8.c, a u obavljanju kućanskih poslova najbolji su 4.b i 7.d.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

U Bednji i Varaždinu jutros tek koji stupanj iznad nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi su jutros na sjeveru Hrvatske morali palit grijanje u autu.

Prvi dan jeseni označava se jesenskim ekvinocijem koji je ove godine počeo, jučer, 22. rujna, u 20.21 sati. Rujanska jutra postala su prilično hladna.

Prema podacima DHMZ-a jutros u 7 sati najhladnije je bilo na lokaciji Zavižan, gdje je izmjereno 1.7 °C. U Delnicama su bila 2.3 stupnja. Treće mjesto dijele Bednja, u Varaždinskoj županiji, i Parg-Čabar s 3.1 °C.

U Varaždinu je u 7 sati izmjereno 5.7 °C.

Do kraja ovog tjedna na varaždinskom bi području trebalo ostati sunčano, a dnevne temperature idu 25 °C i to u nedjelju. Ali jutra ostaju hladna, s najvišom temperaturom od 15 °C.

Od ponedjeljka navečer stiže kiša.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Svečano promovirane nove doktorice znanosti Sveučilišta Sjever

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svečanoj promociji doktoranada međunarodnog združenog prekograničnog interdisciplinarnog doktorskog studija Sveučilišta Sjever „Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment“ održanoj u petak, 10. rujna, u dvorcu Esterhazy u Eisenstadtu promovirane su dvije nove doktorice znanosti sa Sveučilišta Sjever; dr. sc. Ivana Martinčević te dr. sc. Vesna Sesar.

Na svečanoj promociji sudjelovali su predstavnici Sveučilišta Sjever; prof. dr. sc. Marin Milković, rektor, prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju te prof. dr. sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove.

Osim doktorandica sa Sveučilišta Sjever na ovoj svečanoj promociji promovirano je ukupno 15 doktora znanosti.

Nove doktorice znanosti sa Sveučilišta Sjever obranile su doktorsku disertaciju tijekom prošle godine; dr. sc. Ivana Martinčević, doktorirala je s temom doktorske disertacije „Influence of the use of social networks on the export activity of Croatian export companies“, pod mentorstvom prof. dr. sc. Gorana Kozine, a dr. sc. Vesna Sesar je doktorirala s temom disertacije „The Influence of Continuous Improvement System on Company’s Business Performance in Croatian Companies with Certified Management System“ pod mentorstvom prof. dr. sc. Anice Hunjet.

Međunarodni združeni prekogranični doktorski program „Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment“ zajednički izvode Sveučilište Sjever, Sveučilišta u Puli, Bratislavi, Sopronu, Pragu i Mostaru u suradnji s administrativnim i organizacijskim partnerom Sveučilištem za primijenjenu znanost, Burgenland, Eisenstadt, Austrija.

Međunarodni združeni doktorski programi izrazito su važni jer se smatraju najznačajnijim generatorom internacionalizacije europskog obrazovanja i istraživanja, imaju važnu ulogu u poticanju međusveučilišne suradnje zasnovane na razvijanju međunarodnih iskustava u istraživanju i mentoriranju te potiču razvoj vještina nužnih za transfer novih znanja među partnerima u združenom studiju, ističu iz Sveučilišta Sjever.

Ovaj doktorski studij ističe se drugačijim pristupom, a to su prvenstveno rad na znanstveno-istraživačkim europskim i međunarodnim projektima, istraživački projekti s gospodarstvom, transfer tehnologije, razvoj poduzetničkog duha, međunarodni kontekst te stjecanje mnogih suvremenih kompetencija.

Sa University of Applied Sciences Burgenland u Eisenstadtu Sveučilište Sjever ostvaruje iznimno dobru i kvalitetnu suradnju na više područja te su u tu svrhu, a u sklopu programa mobilnosti ERASMUS+, početkom rujna 2021. godine na University of Applied Sciences Burgenland boravili prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove te prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju gdje su sudjelovali u izvođenju nastave na studijskom programu združenog doktorskog studija Međunarodni ekonomski odnosi i menadžment i to kroz konzultativnu nastavu s PhD kandidatima. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje