Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Zdravom tjednu učenici VI. OŠ učili kako zdravo kuhati, a natjecali se u metenju i šivanju

Objavljeno:

- dana

PRAVI MALI PROFESIONALCI

Učenici VI. osnovne škole pokazali su da su pravi mali profesionalci u kuhanju i obavljanju kućanskih poslova.

VI. osnovna škola projektom “Zdravi tjedan”, čije se veliko finale održalo danas, želi potaknuti učenike na samostalnu pripremu zdravih obroka i svakodnevno vježbanje te na samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Tako su učenici nižih razreda tijekom cijelog tjedna sami pripremali svoju užinu, a učenici viših razreda natjecali su se u pripremi raznih jela njemačke i austrijske kuhinje.

– “Zdravi tjedan” projekt je kojem je cilj razvijanje zdravih navika kod učenika. Isto tako, želi se potaknuti učenike na samostalnu pripremu zdravih obroka, a da se pritom i dobro zabave – izjavio je Mario Stančić, ravnatelj VI. osnovne škole.

Kako se projekt održava peti, jubilarni put, u projekt su se uključile domaće škole iz Pule i Ludbrega, ali i partnerske škole iz Poljske, Austrije i Njemačke.

– Ovogodišnji projekt međunarodnog je karaktera. Željeli smo da učenici upoznaju druge kulture i steknu nova prijateljstva koja će ostati kao trajna vrijednost projekta – rekao je Stančić te dodao kako su aktivnosti tijekom cijelog tjedna raspoređene tako da se svatko mogao u nečemu pronaći.

Tema ovog projekta jest “Brzo, zdravo i ukusno – njemačka/austrijska kuhinja”. Učenici nižih razreda pripremali su pizze, a učenici viših razreda okušali su se u spremanju poznatog njemačkog specijaliteta – Spatzle.

– Ovaj tjedan mi je bilo jako zabavno jer je nastava drugačija nego inače i baš mi je fora što se zabavljamo, a i učimo raditi neka nova jela – rekla je Marta Petek, učenica 7.d razreda.

– Prvim je razredima trebalo malo više pomoći učitelja, a drugi, treći i četvrti već su pravi mali profesionalci u kuhanju – rekla je učiteljica Nives Blažunaj koja vodi i sat Domaćinstva u školi. Interes je velik, kaže učiteljica Blažunaj, tako da su učenici organizirani u tri grupe. Na satu domaćinstva, učenici od prvog do četvrtog razreda zajedno sa učiteljicama peku kolače i prave kompote, a učenici od petog do osmog razreda slažu malo kompliciranija jela i uče kako ispeći mekano i hrskavo meso.

Karlo Cecelja, učenik 4. a posebno se veselio ovom tjednu. – Naučio sam kako se drugačije radi pizza. Doma je radim na jedan način, a sad sam naučio da mogu ići i drugi sastojci – rekao je Karlo.

Metenje, brisanje mrvica, zabijanje čavla…

Osim u kuhanju, učenici su se natjecali i u obavljanju kućanskih poslova poput šivanja gumba, metenja, pranje suđa, brisanje mrvica sa stola i zabijanja čavla.

– Posebno je interesantno da smo aktivnosti podijelili tako da smo dečkima prepustili šivanje gumba, a djevojčicama zabijanje čavla. Stvarno su se dobro pokazali u svim aktivnostima – rekao je ravnatelj Stančić koji je proglasio ovogodišnje pobjednike.

U kuhanju, najbolji su bili učenici 1.a i 8.c, a u obavljanju kućanskih poslova najbolji su 4.b i 7.d.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Crveni križ Varaždin prikupio više doza krvi nego što su planirali

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Varaždin je tijekom 2020. godine organiziralo ukupno 26 akcija dobrovoljnog davanja krvi u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin i Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb.

Plan za 2020. godinu bio je prikupiti 5000 doza krvi, no zahvaljujući organiziranim akcijama i individualnim dolascima davaoca krvi na Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin, prikupljeno je 783 doze više. Tako da je sveukupno prikupljeno 5.783 doza krvi.

– Posebno nas veseli podatak da su od ukupnog broja davaoca u 2020. godini 350 osobe prvi puta dale krv. Tijekom 2020. godine, GDCK Varaždin uručilo je 170 zahvalnica višestrukim darivateljima krvi kao znak zahvalnosti za njihovu humanost, dok je njih desetero odlikovano Državnim odličjem „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske“ koje će im uručiti predsjednik Republike Hrvatske kada se za to steknu epidemiološki uvjeti – objašnjavaju iz Crvenog križa Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mladi i koronavirus tema sastanka Savjeta mladih i načelnika Petrijanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. siječnja, na inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije održan je sastanak s Općinom Petrijanec na temu djelovanja Općine u pogledu politika za mlade u vrijeme krize uzrokovane COVID-19.

Sastanku su ispred Savjeta mladih Varaždinske županije prisustvovali predsjednik Lovro Lukavečki i potpredsjednik Fran Ježić te članovi Petra Korpar i Mihael Slunjski, a ispred Općine Petrijanec načelnik Željko Posavec.

Savjet mladih Varaždinske županije je još prošle godine, početkom krize uzrokovane virusom COVID-19 inicirao javnu raspravu i predložio konkretne mjere za pomoć mladima koji su se našli u nezavidnoj poziciji. Sastanak je bio nastavak svih dosadašnjih aktivnosti te su prezentirani konkretni prijedlozi poput sufinanciranja privatnog smještaja ili smještaja u studentskim domovima za one studente koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji uzrokovanoj nastalom krizom. Dodatno, jedna od tema je bila pomoć mladima u sektoru poduzetništva kroz program kreditiranja Poduzetništvo mladih, žena i početnika HBOR-a.

– Ovo je samo jedan od niza sastanaka koje smo održali s predstavnicima gradova i općina u našoj županiji. Smatramo kako je izuzetno važno u ovoj situaciji razmišljati o mladima kao društvenoj skupini koja je dosta pogođena ovom krizom. Mladi nikako ne smiju biti marginalizirani u ovoj krizi i mi ćemo se pobrinuti da ne budu zaboravljeni – istaknuo je tom prilikom Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec rekao je kako Općina Petrijanec i u korona krizi nije zaboravila na mlade. Općina nastavlja sa stipendijama za učenike srednje škole i studente. U proračunu za 2021. godinu je osigurano za tu namjenu 300.000 kuna. Također poduzetnicima su omogućili oslobođenje komunalne naknade za ono razdoblje kada im je bilo onemogućeno raditi.

– Zahvaljujem Savjetu mladih Varaždinske županije koji je izrazito aktivan na inicijativama i dobrim idejama – dodao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Savjet mladih Varaždinske županije u narednom razdoblju nastojat će komunicirati preporuke za mlade sa što više jedinica lokalne samouprave te se očekuju dodatni sastanci.

Nastavite čitati