Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Zdravom tjednu učenici VI. OŠ učili kako zdravo kuhati, a natjecali se u metenju i šivanju

Objavljeno:

- dana

PRAVI MALI PROFESIONALCI

Učenici VI. osnovne škole pokazali su da su pravi mali profesionalci u kuhanju i obavljanju kućanskih poslova.

VI. osnovna škola projektom “Zdravi tjedan”, čije se veliko finale održalo danas, želi potaknuti učenike na samostalnu pripremu zdravih obroka i svakodnevno vježbanje te na samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Tako su učenici nižih razreda tijekom cijelog tjedna sami pripremali svoju užinu, a učenici viših razreda natjecali su se u pripremi raznih jela njemačke i austrijske kuhinje.

– “Zdravi tjedan” projekt je kojem je cilj razvijanje zdravih navika kod učenika. Isto tako, želi se potaknuti učenike na samostalnu pripremu zdravih obroka, a da se pritom i dobro zabave – izjavio je Mario Stančić, ravnatelj VI. osnovne škole.

Kako se projekt održava peti, jubilarni put, u projekt su se uključile domaće škole iz Pule i Ludbrega, ali i partnerske škole iz Poljske, Austrije i Njemačke.

– Ovogodišnji projekt međunarodnog je karaktera. Željeli smo da učenici upoznaju druge kulture i steknu nova prijateljstva koja će ostati kao trajna vrijednost projekta – rekao je Stančić te dodao kako su aktivnosti tijekom cijelog tjedna raspoređene tako da se svatko mogao u nečemu pronaći.

Tema ovog projekta jest “Brzo, zdravo i ukusno – njemačka/austrijska kuhinja”. Učenici nižih razreda pripremali su pizze, a učenici viših razreda okušali su se u spremanju poznatog njemačkog specijaliteta – Spatzle.

– Ovaj tjedan mi je bilo jako zabavno jer je nastava drugačija nego inače i baš mi je fora što se zabavljamo, a i učimo raditi neka nova jela – rekla je Marta Petek, učenica 7.d razreda.

– Prvim je razredima trebalo malo više pomoći učitelja, a drugi, treći i četvrti već su pravi mali profesionalci u kuhanju – rekla je učiteljica Nives Blažunaj koja vodi i sat Domaćinstva u školi. Interes je velik, kaže učiteljica Blažunaj, tako da su učenici organizirani u tri grupe. Na satu domaćinstva, učenici od prvog do četvrtog razreda zajedno sa učiteljicama peku kolače i prave kompote, a učenici od petog do osmog razreda slažu malo kompliciranija jela i uče kako ispeći mekano i hrskavo meso.

Karlo Cecelja, učenik 4. a posebno se veselio ovom tjednu. – Naučio sam kako se drugačije radi pizza. Doma je radim na jedan način, a sad sam naučio da mogu ići i drugi sastojci – rekao je Karlo.

Metenje, brisanje mrvica, zabijanje čavla…

Osim u kuhanju, učenici su se natjecali i u obavljanju kućanskih poslova poput šivanja gumba, metenja, pranje suđa, brisanje mrvica sa stola i zabijanja čavla.

– Posebno je interesantno da smo aktivnosti podijelili tako da smo dečkima prepustili šivanje gumba, a djevojčicama zabijanje čavla. Stvarno su se dobro pokazali u svim aktivnostima – rekao je ravnatelj Stančić koji je proglasio ovogodišnje pobjednike.

U kuhanju, najbolji su bili učenici 1.a i 8.c, a u obavljanju kućanskih poslova najbolji su 4.b i 7.d.

Izvor: Foto: Andreja Krobot

Život i društvo

Mali Bukovec: ulaganje od 630 milijuna kuna za energetski neovisnu općinu i županiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz godine u godinu se razvijaju, ulažu u infrastrukturne projekte, uređuju ulice i okoliš, a pred njima je povijesni projekt vrijedan nevjerojatnih 630 milijuna kuna.

U zadnjih desetak godina u prosjeku ulažu više od milijun kuna godišnje iz vanjskih izvora, a primarni cilj im je podići kvalitetu života svih mještana.

Općina Mali Bukovec na samom je rubu Varaždinske županije, ne može se pohvaliti velikim izvornim proračunom, ali je baš zato dokaz da se može.

Spomenimo i da je načelnik Darko Marković, koji tu dužnost obavlja već tri mandata, volonter, te da je u ta tri mandata iz EU fondova i natječaja ministarstava kroz osmišljene projekte povukao više od 18,5 milijuna kuna.

Obnovili su društvene domove, pomagali udrugama, uredili igrališta i izgradili Dječji vrtić. Upravo je vrtić projekt na koji je Marković posebno ponosan.

– Većinom su vrtići u manjim općinama podružnice najbližih većih gradskih vrtića. Međutim, mi smo sami izgradili vrtić i osnovali vlastitu ustanovu – rekao je Darko Marković.

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna.

Energetski neovisni

Najavio je i veliki projekt zbog kojeg je, kako kaže, 2005. i ušao u politiku, prvo kao općinski vijećnik, a zatim od 2009. godine kao načelnik. Radi se o projektu kojim će Općina Mali Bukovec, pa čak i Varaždinska županija, postati energetski neovisna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sredinom listopada prošle godine donijelo je odluku o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila je tvrtka Bukotermal d.o.o., koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec. Projekt bi se trebao razvijati u više faza. Prvo je u planu izgraditi manju elektranu snage do 2 MW, a nakon toga u drugoj fazi geotermalnu elektranu snage veće od 10 MW. Nakon toga u planu je iskoristiti višak topline od geotermalnih elektrana tako da se preusmjeri u kompleks plastenika za uzgoj cvijeća, odnosno u planu je osnovati Distributivni centar za cvijeće, koji bi bio ne samo središnji logistički centar za cvjećarstvo Varaždinske županije nego i proizvodni centar.

Veliki planovi

– Osim toga, kroz Varaždinsku županiju, Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije i Hrvatsku poljoprivrednu komoru lobiramo i borimo se da u buduće programsko razdoblje 2021. – 2027. u naš nacionalni Program ruralnog razvoja uđe i mogućnost da jedinice lokalne samouprave, kao što je Općina Mali Bukovec, iz EU fondova mogu graditi toplovodnu infrastrukturu kojom bi viškove topline iz obnovljivih izvora energije (geotermalni izvori, kogeneracija, bioplinske elektrane itd.) mogli dovesti do proizvođača cvijeća i povrća, poslovnih zona i postojeće industrije kao što su pilane te na kraju i do samih kućanstava. Ako se Vlada RH za to izbori kod Europske komisije, Općina Mali Bukovec, kao ni mnoge druge manje ruralne općine, više neće biti ruralna općina na rubu Županije, nego jedna od najrazvijenijih općina u EU-u u kakvoj će mnoge mlade obitelji poželjeti raditi i živjeti – rekao je načelnik Marković.

Projekti za podizanje kvalitete života realizirani samo u prošloj godini

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na mjeru 7.4.1. te je iz EU fonda sufinanciran s 3,1 milijun kuna.

U prošloj godini završen je i projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, kojom je to naselje spojeno s naseljem Sveti Petar, a vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna. Projekt je također prijavljen na EU fond i iz mjere 7.2.2. sufinanciran s 3,2 milijuna kuna.

Također, realiziran je i projekt rekonstrukcije traktorskog puta u šumsku cestu u šumi Križančiji, a vrijednost radova iznosi 740.000 kuna, od kojih je iz EU fonda sufinancirano 650.000 kuna.

Osim toga, prošle godine završen je i projekt rekonstrukcije centra naselja Mali Bukovec, kojim je u potpunosti uređen centar Općine s pripadnim raskršćem, za čija se sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna Općina uspjela izboriti na nacionalnim natječajima.

Trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja

Od većih projekata trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: divovska skulptura Nikole Tesle osovljena ispred Tehnološkog parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečano otkrivanje skulpture „Tesla Powerline“ varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga bit će upriličeno u srijedu, 21. travnja, u 12 sati ispred Tehnološkog parka Varaždin (Zagrebačka ulica 89).

Riječ je o najvećoj skulpturi na svijetu koja je posvećena Nikoli Tesli jer je visoka čak 12,5 metara.  Konstruirana je 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu u obliku modela za visoki dalekovod.

>>U Varaždinu je umjetnost “puštena s lanca” na 60.000 metara četvornih

Skulptura je bila izložena u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu, a sada je našla dom u Varaždinu.

Nikola Vudrag, rođen je u Varaždinu 1989. godine, jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu.

Nastavite čitati