Povežite se s nama

Međimurje

U Županijskoj bolnici Čakovec provedene prve endoskopsko-urološke operacije na djeci

Objavljeno:

- dana

Županijska bolnica Čakovec nedavno je dobila prvog dječjeg kirurga, dr. Svena Pala, te sada brzim koracima nastavlja s razvojem dječje kirurgije.

Naime, u ŽB Čakovec prošlog je tjedna sprovedeno prvo endoskopsko liječenje veziko-ureteralnog refluksa kod djece.

Tim je povodom u petak, 24. rujna, održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali ravnatelj Bolnice Igor Šegović, dr. med., spec. pedijatrije, subspec. pedijatrijske gastroenterologije, pročelnica Međimurske županije i predsjednica Upravnog vijeća ŽB Čakovec, dr. sc. Sonja Tošić Grlač, predsjednik Hrvatskog društva za dječju kirurgiju, prim., dr. med. Zoran Bahtijarević, dr. med., spec. dječje kirurgije Sven Pal, donator dijela opreme za projekt dječje kirurgije, direktor Vajde Alen Kajmović te nova glavna sestra Bolnice Valerija Korent, mag. med. tech.

Osim Uprave Bolnice i Županije kao osnivača, viziju razvoja dječje kirurgije i potencijal prepoznale su i privatne osobe te tvrtke, pa je tako tvrtka Vajda Bolnici donirala dio opreme za rad ovog odjela, vrijedne više od 200.000 kuna.

– Nove operacije koje su izvedene su dosta specifične, radi se o minimalno invazivnoj kirurgiji, o dječjoj urologiji, odnosno o endoskopiji. To su operacije koje se ne rade rutinski u svim bolnicama u Hrvatskoj. Osim stručne pomoći prim. Bahtijarevića koja je bila neophodna za ovakvu vrstu operacijskih zahvata, prije svega je trebalo osigurati i opremu, tako da se zahvaljujem tvrtki Vajda, koja nam je donacijom osigurala dio opreme, i Franji Radeku, umirovljenom velečasnom iz Mačkovca, koji je također donacijom želio pokazati ljudima da treba činiti dobro – rekao je prvi dječji kirurg u ŽB Čakovec Sven Pal, a više o samim zahvatima govorio je primarijus Zoran Bahtijarević iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Zahtjevne operacije

S prim. Bahtijarevićem ŽB Čakovec osigurala je suradnju kao vanjskim suradnikom.

Cilj ove suradnje, ali i općenito Hrvatskog društva za dječju kirurgiju, rekao je Bahtijarević, je da se vrhunska medicina dovede pacijentima, odnosno da stručnjaci iz centara dođu u županijske bolnice, gdje se također radi vrhunski posao, no u drugačijim, zahtjevnijim uvjetima.

– Ekipa s dr. Palom i oprema koju imaju su vrhunski, a ja samo imam malo više životnog iskustva za koje se nadam da ću im prenijeti. Danas je bila jedna bebica od nešto manje od godinu dana s poremećajem urotrakta, gdje smo zahvaljujući vrhunskoj opremi napravili minimalno invazivni zahvat. Kamerom smo dečkiću ušli u mokraćnu cijev i mokraćni mjehur te aplicirali sredstvo protiv refluksa, odnosno povrata mokraće prema bubrezima. Istovremeno smo dijagnosticirali da postoji i uzrok tome, a to je suženje u mokraćnoj cijevi koju smo prorezali i stavili kateter te se nadam da će to za ovoga dječaka značiti cjeloživotno izlječenje. Druga djevojčica je imala ozljedu uretera kao posljedicu traume, riječ je o 16-godišnjoj djevojci. Kolega Pal je izvadio malu protezu koju je djevojčica imala u ureteru, ja sam samo pogledao ureter iznutra s novim, fleksibilnim ureterorenoskopom, opremom koja omogućava da se kroz mokraćnu cijev dođe skroz do bubrega i mogu samo konstatirati da su kolege iz Čakovca napravili fantastičan postao – objasnio je prim. Bahtijarević.

Kvaliteta usluge i ulaganja

Zalaganje i trud liječnika čakovečke Bolnice pohvalila je i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice Sonja Tošić Grlač, ustvrdivši da su poboljšali kvalitetu zdravstvene usluge, što je posebno značajno kada je riječ o djeci, a motivirajuće kada su u pitanju ulaganja u zdravstveni sustav.

– Međimurska županija kao osnivač motivirana je kvalitetom, radom i zalaganjem naših liječnika te stalno ulažemo u infrastrukturu, adaptacije, kupnju novih aparata, zapošljavanje liječnika ili vanjskih suradnika i, dakako, u njihovu edukaciju – istaknula je Tošić Grlač, nabrojavši neka od narednih ulaganja:

– Trenutno imamo rekonstrukciju i adaptaciju Odjela dječje i abdominalne kirurgije vrijednu tri milijuna kuna, krećemo s rekonstrukcijom prilazne ceste kod Hitne i kod glavnog ulaza u ŽB vrijednom 1,6 milijuna kuna, kao i s rekonstrukcijom i adaptacijom gornjeg dijela ZZJZ-a i malom dogradnjom vrijednima oko 7 milijuna kuna te očekujemo energetsku obnovu, početak radova na preostalom dijelu ŽB-a.

Direktor Vajde Alen Kajmović naglasio je da su ŽB Čakovec i Vajda pokazale kako trebaju funkcionirati stvari na lokalnoj razini kada je u pitanju međusobno potpomaganje te da se bez takvih suradnji ne mogu napraviti kvalitetni iskoraci naprijed.

– Drago mi je da se upisujemo u povijest osnivanja dječje kirurgije u Međimurju, što nije mala stvar. Hvala obitelji Pivac koja niti u jednom trenutku nije dvojila treba li pomoći kada sam im predložio da zajedno sudjelujemo u ovome projektu – zaključio je Kajmović.

Bolnica zaposlila još dvoje specijalista

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović tom je prilikom iznio i druge aktualnosti u Bolnici.

Rekao je da većina hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19 bolesti nije cijepljena, stoga je još jednom pozvao sugrađane te sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike da se cijepe.

Otkrio je i da je u ŽB pripremljen novi dio Bolnice, tzv. COVID-19 JIL, za najteže COVID bolesnike, te da je Bolnica zaposlila novih dvoje liječnika specijalista – anesteziologinju i onkologa.

– Pregradili smo prostorije tzv. stare dnevne bolnice i napravili novu jedinicu intenzivnog liječenja. Smisao je da se COVID bolesnici na respiratoru mogu zbrinjavati u tom prostoru, njih šestero, a istovremeno jedinica intenzivnog liječenja može raditi i operacije se mogu nesmetano provoditi. Tamo rade anesteziolozi, koji su dosta opterećeni, tako da smo se aktivno bacili na traženje anesteziologa. Uspjeli smo zaposliti novu liječnicu Ivanu Novak, dr. med., spec. anesteziologije i intenzivnog liječenja, koja je iz OB Varaždin prešla u našu bolnicu i od 26. kolovoza radi ovdje. I u onkologiji nam nedostaje liječnika te smo dogovorili suradnju s prof. dr. sc. Damirom Gugićem, dr. med., bivšim šefom odjela za radioterapiju i onkologiju KBC-a Osijek. Dolazit će iz Osijeka dva puta tjedno u našu bolnicu i pomoći u zbrinjavanju više od 200 onkoloških pacijenata na mjesec. Raspisani su i natječaji za voditelje te pročelnike odjela – otkrio je Šegović.

Međimurje

FOTO Kamp plivanja okupio više od 150 djece na vanjskim i unutarnjim čakovečkim bazenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponedjeljka, 27. lipnja, pa sve do, 2. rujna, osnovnoškolci s područja Čakovca i Međimurja imaju mogućnost uključiti se u 18. zaredom serijal ljetnih sportskih kampova „Svaki tjedan sport jedan“. Zajednica sportskih udruga Čakovca uz pokroviteljstvo Grada Čakovca organizira ljetne sportske aktivnosti za djecu, te ih očekuju 23 kampa iz 18 različitih sportova.

Prvog tjedna najposjećeniji je bio kamp plivanja koji je na unutarnjim i vanjskim bazenima “Marija Ružić” u Čakovcu okupio više od 150 djece. Uz vodstvo čak 13 stručnih trenera na čelu s predsjednikom Čakovečkoga plivačkog kluba Goranom Kolarićem, radili su podijeljeni u skupine, od plivača početnika do vrsnih plivača, a posljednjeg dana kampa, uz učenje kroz druženje i igru, odmjerili su snage te dokazali svoje plivačke vještine.

Pritom ih je pozdravila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, čestitala im na uspješno odrađenom kampu i pozvala da se pridruže svim sportskim aktivnostima koje su za njih organizirane tijekom ljetnih mjeseci.

Cijene su kampova nepromijenjene, pa tako djeca s područja Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna. Uplate su moguće na recepciji čakovečkih gradskih bazena tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše – one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove.

Drugog tjedna sportskih kampova u Čakovcu osnovnoškolci se mogu uključiti u kickboxing, odbojku na pijesku i nogomet.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Dvadeset izlagača na sajmu domaćih proizvoda u M. Središću, ŠN ‘Rudar’ pobjednik Murske alke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu svima dobro poznate manifestacije “Ljeto uz Muru” u Murskom Središću, u subotu, 2. srpnja, održao se tradicionalni sajam domaćih proizvoda.

Ove se godine okupilo dvadeset ponosnih izlagača iz Međmurja i Podravine, a u njihovim su proizvodima uživali mnogobrojni posjetitelji. Sve je izlagače obišao i gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak.

Istovremeno sa sajmom domaćih proizvoda održala se tradicionalna manifestacija Murska alka u organizaciji Rudarskog zbora Mursko Središće.

Ovo zabavno natjecanje pratila je mnogobrojna publika, a pobjedu je ovaj put odnijela Škola nogometa “Rudar”. Drugo je mjesto pripalo muškoj ekipi Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Peklenice, a brončani je Gradski puhački orkestar iz Murskog Središća.

– Čestitamo svima na plasmanu, kao i svima onima koji su sudjelovali i dobro se zabavili! – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje