Povežite se s nama

Život i društvo

U Županijskoj palači dodijeljeno 96 stipendija učenicima i studentima Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je svečanost potpisivanja Ugovora o stipendiranju učenika i studenata Varaždinske županije.

Ukupno je dodijeljeno 96 stipendija, za što su u županijskom proračunu povećana sredstva za čak 32 posto.

Uz članove Povjerenstva za dodjelu stipendija, svečanosti potpisivanju ugovora o stipendiranju prisustvovali su i zamjenica župana Silvija Zagorec te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Prema natječaju za dodjelu stipendija za školsku, odnosno akademsku godinu 2022./2023. Varaždinska županija ukupno ima 66 novih stipendista.

Stipendije se učenicima i studentima dodjeljuju u tri kategorije: za uspješnost, zatim učenicima i studentima slabijeg socioekonomskog statusa te stipendije za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju.

Neovisno o natječaju, Varaždinska županija dodjeljuje stipendije i učenicima upisanim u poljoprivredne programe obrazovanja u Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ Marčan i Srednje škole Ludbreg, njima 21, učenicima kojima je dodijeljena nagrada za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima u znanju u ovoj godini (osam stipendija), a stipendija je dodijeljena i studentu kojem je dodijeljena nagrada za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola Varaždinske županije.

Jedna od stipendistica je i maturantica Medicinske škole Varaždin Azra Detić koja je rekla da je ova stipendija najveći pokazatelj njihovog truda i znanja kojeg su ostvarili kroz školovanje, kao i onog što će tek ostvariti.

– Stipendija nam je i veliki poticaj za dalje da se nastavimo truditi i učiti kako bi došli do željene budućnosti. Svoju ću stipendiju najvjerojatnije iskoristiti za pripremu za maturu, što mi je sada najvažnije – rekla je Azra.

Student prve godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Filip Križanić također se zahvalio Varaždinskoj županiji na ovom vidu pomoći.

– Stipendija jako dobro dođe nama studentima, ali i roditeljima da pokriju dio troškova koje studentski život nosi – napomenuo je Filip.

Zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je da je Županija ove godine za obrazovanje izdvojila čak 53 posto svog izvornog proračuna, a u tom smjeru nastavlja i iduće godine. Time se županija želi potvrditi kao županija znanja koja je voljna ulagati u svoju budućnost – u svoje mlade.

– Danas potpisujemo ugovore s 96 naših stipendista. Imamo još 94 njih koji su ugovore sklopili prošle godine te nastavljaju sa stipendiranjem. Ukupno ćemo tako stipendirati 190 učenika i studenata, za što je u proračunu osigurano 300 tisuća eura. Vjerujem da svi ovi podaci govore u prilog tome da se Varaždinska županija opredijelila kao županija znanja, da imamo ozbiljne namjere, a to je naša dužnost, ulagati u naše mlade, u našu budućnost te da ono što od prvog dana govorimo, svakog dana i potvrđujemo – stvaramo županiju znanja kroz sustav jednakih šansi – zaključila je Zagorec.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek pojasnio je da su iznosi stipendija povećani u odnosu na prošlu školsku, odnosno akademsku godinu.

– Učenička stipendija sada iznosi 65 eura (489,74 kuna), a studentska 130 eura (979,49 kuna). I to su najveće stipendije koje se dodjeljuju na području Varaždinske županije. Ujedno pohvaljujem sve općine i gradove koji u svom proračunu imaju program stipendiranja naglasio je pročelnik Huđek.

Osvrnuo se i na rezultate koje učenici Varaždinske županije postižu na međunarodnim natjecanjima.

– Pola medalja koje stignu u Hrvatsku osvojimo mi, a pola svi ostali. To je rezultat svega ostalog, a stipendije su tu bitan element koji nama podiže sposobnost sustava. Dajemo na važnosti mladim ljudima. Moramo ih pripremati da u stvarnosti postanu građani Europe, a da bi to postali ukupan sustav mora funkcionirati na način da prepoznamo sposobnost svakog našeg učenika i da svaki naš učenik dođe do uspjeha – zaključio je.

Život i društvo

Preminula je glumica Smiljka Bencet Jagarić, mogima poznata kao Regica iz Gruntovčana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Glumica Smiljka Bencet Jagarić preminula je u 89. godini.

Završila je u zagrebačkoj bolnici Rebro na hitnoj jer joj je pozlilo. Iznenada joj se pogoršalo, rekao nam je Nino Matijašec, nećak Smiljke Bencet, piše 24sata.hr.

Da nas je napustila omiljena Regica iz Gruntovčana potvrdili su i iz HDDU-a.

U karijeri je odigrala 131 ulogu u više od 3000 predstava. U kazalištu je poznata po ulogama Ann Boleyn, Cesarčeve Tonke i Petronile Brezovačkog, a od televizijskih uloga najpoznatije su one u Gruntovčanima i Mejašima, koja su joj obilježile karijeru. Do uloge Regice došla je igrom slučaja. Trebala ju je igrati Nela Eržišnik, no ona se razboljela i njezini prijatelji Šermentovi sjetili su se Smiljke Bencet-Jagarić. Nazvali su je u 23 sata i na suprugov nagovor, prihvatila je ulogu.

Posjetimo Smiljka Bencet – Jagarić, poznatija kao Regica iz Gruntovčana 8. rujna 2021. godine dobila je svoju ploču u varaždinskoj „Walk of Fame“ u Uskoj ulici.

>> FOTO Smiljka Bencet – Jagarić, popularna Regica dobila svoju ploču u Uskoj ulici

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinci Tia i Edo predstavili roman „Tajanstvena piramida“ o avanturama maca Šapice i Cmicka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Većina vlasnika će se složiti da su upravo mačke te koje upravljaju svijetom. Ili barem životima svojih vlasnika. Ali u ovom slučaju riječ je o dvije sasvim posebne mačke, jer Šapica i Cmicko rješavaju misterije, pronalaze puteve kroz piramidu i sve zločeste likove pretvaraju u dobre.

Naime, Šapica i Cmicko glavni su likovi romana pod nazivom „Tajanstvena piramida“ dvoje mladih autora, dvanaestogodišnjih Tie Balažinec i Ede Mezge, učenika 6. razreda II. osnovne škole Varaždin. O dogodovštinama svojih likova, ali i samoj ideji o pisanju romana, pričali su osnovnoškolcima na promociji romana održanoj na Odjelu za djecu Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin.

I Tia i Edo imaju svoje mace, a upravo iz razgovora o njihovim svakodnevnim dogodovštinama rodila se ideja o pisanju romana. Sve je započelo još u 3. razredu.

– Uz naše stvarne mace koje su glavni likovi, počeli smo izmišljati ostale likove. Svaki je po nečemu poseban i ima tajanstvene moći. A kako i Edo i ja jako volimo povijest, cijela radnje smještena je u jednu piramidu. Naravno, to je i logično mjesto jer su u doba starog Egipta i piramida, upravo mačke imale poseban status – priča na Tia.

I dok je Tia bila uglavnom zadužena za pisanje, Edo je osmišljavao likove te je autor ilustracija.

– Roman je nastajao gotovo tri godine. U knjizi je puno zapleta, cijela radnja je jako dinamična, a na kraju priče svi zločesti likovi postaju dobri. Većina likova nastala je kao plod moje mašte. Pomogli su mi filmovi koje gledam, kao i povijesne priče koje volim čitati – otkriva nam Edo.

Roditelji ovih dvoje mladih autora znali su da Tia i Edo pišu priču, ali nije im niti na kraj pameti bilo da je riječ o pravom pravcatom romanu.

– Znali smo da razmjenjuju ideje, osmišljavaju likove i radnju. No, kada su nam jednog dana pokazali što su napisali, ostali smo itekako iznenađeni jer se pred nama našao pravi roman. Nakon što su napravili ilustracije, pomogli smo im u onom tehničkom dijelu, da materijal bude ukoričen i otisnut – ispričao je Edijev otac Igor Mezga.

A kako su se dvije mace provele u piramidi, koga su sve srele na svojoj pustolovini i kako u konačnici završava roman, možete otkriti čitajući knjigu „Tajanstvena piramida“ koja se može naći na dječjem odjelu varaždinske Knjižnice i čitaonice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje