Povežite se s nama

Život i društvo

Ubodi pčele ili ose česti su tijekom ljeta – kako si pomoći?

Objavljeno:

- dana

Reakcija na ubod može biti blaga, u obliku blagog crvenila na mjestu uboda, a može doći i do alergijske reakcije te anafilaktičkog šoka.

Osobe koje su alergične na ubod ose ili pčele ne bi smjele koristiti jake parfeme tijekom ljeta, nositi odjeću žarkih boja, piti slatke napitke na plaži i slično, a sa sobom moraju imati komplet za samopomoć koji sadrži adrenalin, piše portal Ordinacija.hr.

Reakcije

Otrov pčele sadrži proteine koji utječu na stanice kože i imunološkog sustava, što uzrokuje bol i otekline na mjestu uboda. Uz oštru bol i crvenilo na mjestu uboda pojavljuje se i svrbež kože koji može trajati i nekoliko dana.

Reakcija na ubod može biti lokalna i sistemska. Kod lokalne reakcije javlja se crvenilo, bol i otok na mjestu uboda, a kod sistemske reakcije osoba može postati promukla, imati vrtoglavicu, ubrzani puls i pasti u nesvijest. Svrbež i bol potrebno je odmah ublažiti hladnim oblozima ili ledom.

Ubodno mjesto je potrebno pregledati i izvaditi žalac ako je zaostao. Kod uboda pčele može zaostati žalac u koži, dok ga ose ne ostavljaju i mogu ubosti više puta. Ne preporučuje se grepsti ubodno mjesto jer će se time i crvenilo i otok znatno pogoršati. Crvenilo i otok na mjestu uboda prolaze tijekom nekoliko dana, a koža može svrbjeti i duže.

Anafilaktički šok

Kako bi se smanjila mogućnost anafilaktičkog šoka kod osoba alergičnih na ubod pčele ili ose, preporučuje se imati autoinjektor koji sadrži adrenalin (pacijent si ga daje sam odmah nakon uboda) i tablete antihistaminika i kortikosteroida, te ih odmah primijeniti nakon uboda i javiti se obavezno liječniku.

Kako bi izbjegli ubode osa ili pčela, preporučuje se ne koristiti parfeme tijekom ljeta, sapune, kreme i losione jakog mirisa,nositi svijetlu odjeću, ne piti slatke napitke i jesti voće naotvorenom, ne držati otvorene boce sa sokom, izbjegavati otvorene kante za smeće, nositi odjeću dugih rukava, ne hodati bosih nogu i slično.

Kako si pomoći?

Kao pomoć i prevencija mogu služiti različiti repelenti u spreju ili losioni koji odbijaju insekte. Repelenti mogu biti sintetičkog porijekla ili prirodnog, kao što su eterična ulja i biljke. Kod djece se nikako ne preporučuje istovremena primjena losiona sa zaštitnim faktorima od sunca i repelenta kako bi se izbjegle alergijske reakcije na koži. Pomažu i specijalne narukvice protiv komaraca čijim nošenjem se izbjegavaju ugrizi, a mogu ih nositi i odrasli i djeca.

Crvenilo na koži nastalo ubodom komarca, ose ili pčele može se tretirati protuupalnim kremama koje sadrže antihistaminik u gelu, kortikosteroidnom kremom (tri do četiri dana) ili gelom koji sadržikamilicu, neven, aluminij acetotartarat, Burovu otopinu ili gel. U slučaju jačeg svrbeža koji ne prolazi mogu se uzimati i antihistaminici u tabletama.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati