Povežite se s nama

U fokusu

Ubrzano propadanje govedarstva

Objavljeno:

- dana

HSLS o alarmantom stanju u govedarstvu

-Za govedarstvo nema altertive i bez njega nema razvoja poljoprivrede. Rekao je to Miljenko Ernoić, predsjednik varaždinskog HSLS-a na susretu s novinarima, upozoravajući na alarmantnu situaciju u sektoru govedarstva.

U posljednjih osam godina Hrvatska je izgubila oko 60 tisuća krava, odnosno 160 milijuna litara mlijeka i zatvoreno je oko 23 tisuće OPG-ova

Dramatičan pad

Jer, zemlja koja ne proizvodi dovoljno mlijeka i mesa, kako je rekao, “nema šanse opstati”. U posljednjih osam godina Hrvatska je izgubila oko 60 tisuća krava, odnosno 160 milijuna litara mlijeka i zatvoreno je oko 23 tisuće OPG-ova. Zbog takve situacije u govodarstvu država godišnje gubi dvije milijarde kuna. Jednaki je trend i u Varaždinskoj županiji s još lošijim brojkama.

U samo mjesec dana, od 4. sijećnja do 1. veljačeu Varaždinskoj je županiji iz proizvodnje mlijeka povučeno 979 krava dok se svakodnevno gasi osam OPG-ova

– Pad je dramatičan. Od ne tako davno 20 tisuća krava, 1. veljače ove godine ih je ostalo 4o03. Nekad je mlijeko isporučivalo 6000 proizvođača, danas se samo 478 OPG-ova bavi time, nabrajao je Ernoić poražavujeće brojke , istaknuvši kako “to nije kraj jer sudeći prema mizernim otkupnim cijenama mlijeka može se očekivati ubrzano propadanje sektora”.

– Jednom kad krava ode iz dvorišta više se ne vraća. U samo mjesec dana, od 4. sijećnja do 1. veljače iz proizvodnje mlijeka je povučeno 979 krava dok se svakodnevno gasi osam OPG-ova, rekao je i dodao kako je županijski prihod od govedarstva pao za 17 milijuna kuna.

Uvoz

– Hrvatskoj godišnje treba oko milijardu litara mlijeka i 65 tisuća tona goveđeg mesa, inače moramo uvoziti što i radimo, a od lani uvozimo i jaja, upozorava Miljenko Ernoić te rekao kako nije cil izvoziti nego ne uvoziti.

Rješenje?

Županijski prihod od govedarstva pao je za 17 milijuna kuna

Predsjednik HSLS-a zbog svega smatra kako je jedino rješenje vratiti u funkciju sve što smo nekad imali te kako nam za situaciju nije kriva niti EU ili netko treći, već mi sami. – Svima koji danas odgovaraju za poljoprivrednu politiku – od Vlade, preko Sabora do županijskih i lokalnih vlasti – treba postaviti pitanje “Trebaju li Hrvati uopće krave?”. Ako je odgovor negativan to treba pošteno reći. Neka se ne stvara privid kako nam je govedarstvo bitno, a sustav sve urušava, rekao je Ernoić koji smatra kako bi konkretne mjere poput smanjenja parafiskalnih nameta, subvencije seljacima, otvaranje poljoprivredne banke… bile jedino rješenje.

– Potrebno je najmanje deset godina rada za konkretne rezultate. Ne smijemo ostaviti seljaka na nemilost hrvatskim zakonima. Donositelj odluka mora shvatiti da će ovakvim tempom doći do totalnog prestanka proizvodnje mlijeka i mesa u Hrvatskoj, upozorio je Miljenko Ernoić te zaključio kako je ternutna isplata potpora “samo vatrogasna mjera dok su Hrvatskoj nužne dugoročna rješenja”.

 

Iako nije želio govoriti o drugim temama, Miljenko Ernoić kratko se osvrnuo na izjavu stranačkog kolege Željka Bunića u Regionalnom tjedniku o aferi Termoplin. Bunić je, naime, izjavio kako gradonačelnik Habuš treba zbog svega podnijeti ostavku na što je Ernoić odgovorio da definitivno treba sve ispitati i vidjeti tko je u pravu, a tko treba snositi posljedice.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje