Povežite se s nama

Život i društvo

Učenica Lana Mutvar iz IV. OŠ Varaždin zablistala na LIK-u, druga je u državi

Objavljeno:

- dana

U školskoj godini 2019./2020. natjecanje iz likovne kulture pod nazivom „Natjecanje – izložba LIK 2020.“ održano je kroz temu-poticaj „Umjetnost i čovjek“ i podtemu „Kada bi spomenici pričali, a legende oživjele“.

Zadatak je bio izraziti se kroz strip s naslovom i slikama (šest do osam kadrova). Tekst je trebao biti sastavni dio stripa, a sadržaj i tekst stripa planirani na temu spomenika kulturno-umjetničke baštine i legendi.

Lana Mutvar, skromna, ali iznimno kreativna učenica IV. osnovne škole Varaždin, izradila je strip pod naslovom „Grgurov smijeh“, osmišljavajući humorističnu priču o Grguru Ninskom. Nakon što je prošla školsku razinu natjecanja u samom vrhu, nastavila je uspjeh i na županijskoj razini osvojivši prvo mjesto.

Dokaz o Laninom potencijalu bio je i poziv na državnu razinu natjecanja kao učenica sa najviše osvojenih bodova, među 13 najboljih u državi.

Sljedeći zadatak bio je, u zadanom vremenskom roku, crtež Henria Matissea interpretirati kao sliku u tehnici kolaža obraćajući posebnu pozornost na kontraste boja. Lana je, uz potporu i motivaciju mentorice – učiteljice Jane Đurđević, svojom odličnom slikom te sveukupnim zbrojem bodova osvojila drugo mjesto u državi.

– Svaka pohvala i čestitke na iznimnom uspjehu te mentorstvu učiteljice Jane Đurđević – poručuju iz IV.OŠ Varaždin.

Život i društvo

Svi su pozvani na subotnju “Biciklijadu općine Sračinec”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec

Općina Sračinec pozvala je sve mještane i ostale zainteresirane da se u subotu, 21. svibnja, pridruže velikoj “Biciklijadi općine Sračinec”, koja se održava povodom Dana obitelji.

Kao i inače, okupljanje je kod Doma kulture Sračinec gdje u 10 sati, zatim se polako u koloni vozi kroz Sračinec, Svibovec Podravski i do cilja kod starog korita rijeke Drave.

Kod kućica je osigurano osvježenje uz hranu i prigodno družiti.

Važna napomena – djeca sudjeluju uz obaveznu pratnju roditelja.

Dođite u što većem broju, provedimo zajedno dan u prirodi, poziv je iz Sračinca.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici Srednje škole Novi Marof na terenskoj nastavi posjetili NP Sjeverni Velebit, Senj i Crikvenicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici 1.G, 2.G, 3.G, 4.G i 4.E razreda Srednje škole Novi Marof sudjelovali su u petak, 13. svibnja, na terenskoj nastavi u okviru koje su posjetili NP Sjeverni Velebit, informacijski centar „Kuća Velebita“, meteorološku postaju Zavižan, vrh Vučjaki, Velebitski botanički vrt, zatim Senj s tvrđavom Nehaj i Parkom senjskih književnika te Crikvenicu, gdje su bili u Aquariumu.

U NP Sjeverni Velebit učenici su saznali o obilježjima planine Velebit, klimi, biljnim i životinjskim vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju. Kod planinarskog doma Zavižan su se upoznali s radom meteorološke postaje te vremenskim ćudima Zavižana.

Popevši se na vrh Vučjak otvorio se prekrasan pogled na kvarnerske otoke i prostor NP Sjeverni Velebit. U Velebitskom botaničkom vrtu naučili su o velebitskim endemima te prošetali oko Balinovačke ponikve.

Slijedio je silazak do Sjevernog hrvatskog primorja, u kojem su učenici posjetili gradove Senj i Crikvenicu. U Senju su obišli znamenitu uskočku tvrđavu Nehaj iz 16. stoljeća i Park senjskih književnika te su prošli pored Sunčanika, odnosno sunčanog sata koji je postavljen na mjestu gdje prolazi 45. paralela. U Crikvenici su posjetili Aquarium s posebno zanimljivim ribama Jadrana i tropskih mora.

 –Tijekom ove terenske nastave učenici su kroz različite oblike edukacije (stručna vodstva, vlastita izlaganja, demonstracija na terenu, materijali u terenskoj knjižici i drugo) naučili i ponovili gradiva iz geografije, povijesti, biologije i hrvatskog jezika. Terenskom nastavom kao oblikom izvanučioničke nastave učenici su u izvornoj stvarnosti i uz istraživačko učenje i raznolikost sadržaja na zabavniji način doživjeli nastavne sadržaje, a pritom se družili i međusobno bolje upoznali. Veselimo se idućoj terenskoj nastavi – objašnjavaju iz Škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje