Povežite se s nama

Novosti

Učenice Gospodarske škole nisu mogle na praksu jer su “Ciganke”?

Objavljeno:

- dana

KAKO PROTIV STEREOTIPA

Željki i Luciji, učenicama Gospodarske škole u Varaždinu, prije dvije godine onemogućeno je pohađati praksu zato što im je vlasnica jedne varaždinske trgovine rekla da ih neće primiti ‘jer su Ciganke’. Djevojke su to prijavile roditeljima, oni udrugama, a cijeli je slučaj završio na sudu. Općinski sud u Varaždinu nepravomoćno je presudio da su djevojke bile žrtve diskriminacije na osnovi etničke pripadnosti, piše Mladen Obrenović za Tportal.

Lidija Ignac u međuvremenu je završila srednju školu i traži posao, dok će dvije godine mlađa Željka Balog uskoro njezinim stopama. Danas nerado pričaju o tome što im se događalo, a zbog čega su pravdu potražile i sudskim putem, iako kažu da im ‘nije drago samo zbog sebe, nego zbog drugih’.

– Osjećala sam se povrijeđeno i tužno, a emocije su me savladale kad nam je vlasnica te trgovine rekla da ne možemo na praksu zbog toga što jesmo – prisjetila se Lidija na medijskoj konferenciji koju je u Kući ljudskih prava organizirao Centar za mirovne studije.

Ta je nevladina udruga, zajedno s udrugom Romi za Rome, ali i Uredom pučkog pravobranitelja, bila uključena u cijelu priču koja je rezultirala prvom presudom u Hrvatskoj kojom je utvrđena diskriminacija dviju mladih Romkinja.

U potrazi za školskom praksom, koju moraju odraditi da bi mogle pratiti redovitu nastavu, obratile su se vlasnici jedne trgovine u Varaždinu. Nažalost, doslovno im je rečeno da ‘neće biti primljene na praksu jer su Ciganke’. – Prvo sam pomislila da ću pasti razred ako ne budem išla na praksu – evocirala je ružne uspomene Željka Balog.

Kad je početni šok prošao, Željka i Lidija su sve rekle roditeljima koji su odlučili upitati za savjet udrugu Romi za Rome pa je donesena zajednička odluka o sudskoj tužbi. Nakon provedenog postupka, za koji odvjetnica Tihana Gregov kaže da je vođen ‘etički, hrabro i na visokostručnoj razini’, presuđeno je u korist Željke i Lidije.

– Iako se išlo na individualnu zaštitu žrtava, važno je bilo ukazati i na pojavu, ali i na to kako se društvo nosi s time. Reakcija društva, odnosno Općinskog suda u Varaždinu, pozitivna je, iako tužbeni zahtjev za odštetu nije usvojen u cijelosti – rekla je odvjetnica Gregov.

Za Bajru Bajrića iz udruge Romi za Rome slučaj dviju djevojki iz Međimurja samo je jedan od mnogih, a onemogućavanje pohađanja prakse Željki i Lidiji, po njemu, otvara pitanje kako romska djeca uopće mogu završiti školu, a potom se i zaposliti.

– Zar su ime, prezime i izgled tih djevojaka narušavali barokni stil u Varaždinu? Najvjerojatnije bi tako uradili i drugi, pa je ovo poruka svima, posebno poslodavcima, da se to više ne može događati, niti se tako postupati s ljudima – rekao je Bajrić. Podsjetio je i da je cijeli slučaj izazvao čuđenje jer je privukao veliku pozornost.

– Postavlja se i pitanje kako Rome uključiti u rad, a potom i zajednicu, odnosno kako im omogućiti da se zaposle ako im se zbog stereotipa brani da se obrazuju. Romi su ugroženi i drugdje u Hrvatskoj, ali tamo nema Bajre ni Centra za mirovne studije da rješava njihove probleme – upozorio je Bajro Bajrić.

Po broju pritužbi pučkom pravobranitelju, njih čak 41 posto otpada na rasnu i etničku pripadnost, boju kože i nacionalno podrijetlo. ‘Osim predrasuda koje postoje, više od polovice pripadnika nacionalnih manjina koji su nam se obratili smatra za sebe da su doživjeli neki oblik diskriminacije’, upozorila je Tena Šimonović Einwalter iz Ureda pučkog pravobranitelja.

Iako nepravomoćna, presuda kojom je utvrđena diskriminacija prema mladim Romkinjama ne znači puno samo njima, kako su i same priznale, nego i drugima. Svoju su praksu odradile kod drugog poslodavca, kojem nije smetalo njihovo podrijetlo. Lidija je u potrazi za poslom, a uskoro će joj se priključiti i Željka. Vjeruju da budućem poslodavcu neće biti važno koje su etničke, rasne, nacionalne i bilo koje druge pripadnosti.

 

Izvor:
Foto: edison.hr

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje