Povežite se s nama

Događanja

Učenici Druge gimnazije u Ljubljani i slovenskom parlamentu

Objavljeno:

- dana

STRUČNA EKSKURZIJA – “U DEŽELI”

Učenici Druge gimnazije Varaždin koji su prošle godine počeli učiti slovenski jezik, njih 37, boravili su na jednodnevnoj stručnoj ekskurziji u Ljubljani.

Učenici su posjetili Gimnaziju “Antona Aškerca” u Ljubljani s kojom surađuju, a tom prigodom potpisan je Ugovor o međusobnoj suradnji između dviju gimnazija na programima mobilnosti i međunarodne suradnje.

Parlament, vožnja žičarom i fantastičan pogled

U sklopu svog boravka u Ljubljani učenici su posjetili i slovenski parlament gdje ih je primio predsjednik Parlamentarne komisije za Slovence u inozemstvu i po svijetu Franc Pukšič. Bilo je vremena i za razgledavanje Ljubljane, a veliko oduševljenje izazvala je vožnja žičarom i pogled na glavni grad Slovenije s vidikovca te šetnja uz rijeku Ljubljanicu.

U Sloveniji su uz učenike bili ravnateljica Druge gimnazije Zdravka Grđan, predsjednica Sveta slovenske narodne manjšine Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora, predsjednik Slovenskog kulturnog društva Nagelj Igor Šardoner, profesor slovenskog jezika Miroslav Gradečak, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Jordanka Horvat i profesorica filozofije i etike Jasminka Trojko.

Druga gimnazija Varaždin prva je gimnazija u Hrvatskoj u kojoj se uči slovenski jezik.

Stručna ekskurzija organizirana je pod pokroviteljstvom Ministrastva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije i Sektora za mednarodno sodelovanje in evropske zadeve te uz pomoć Vijeća slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije i Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije. Ekskurzija je za sve učenike bila besplatna jer je sve troškove pokrilo Ministarstvo za izobraževanje, znanost  kulturo in šport Republike Slovenije.

Inače, Druga gimnazija Varaždin prva je gimnazija u Hrvatskoj u kojoj se uči slovenski jezik u sklopu redovnog programa, s čime se krenulo prošle školske godine.

Izvor: Druga gimnazija Varaždin
Foto: Druga gimnazija Varaždin

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje