Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici Druge gimnazije Varaždin upoznali se s opasnostima koje vrebaju putem društvenih mreža, interneta… 

Objavljeno:

- dana

Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine, svakog drugog utorka u veljači, radi promicanja sigurnije i odgovornije uporabe online tehnologije i mobilnih uređaja.

U ovo vrijeme pandemije virusa COVID-19, kada su na snazi epidemiološke mjere koje ograničavaju fizičke kontakte, građani više i češće komuniciraju i kupuju putem modernih tehnologija, a djeci i mladima Internet i mobiteli postali su važne podrške u procesu obrazovanja te svojevrsna poveznica između škole i doma, a samim time i izloženost opasnim  i neželjenim situacijama.

Policijska uprava varaždinska je jučer, 8. veljače, održala interaktivnu radionicu „Sigurno u digitalnom svijetu“ u Drugoj gimnaziji Varaždin. Na taj način zajedno sa učenicima 1. S razreda obilježen je Nacionalni dan sigurnijeg interneta. Uvodno je bio prikazan edukativno-preventivni dokumentarni film pod nazivom „Tko se to šali s mojim podacima?“.

Putem razgovora policijski službenici navodili su primjere iz policijske prakse te na taj način su pokušali senzibilizirati i potaknuti učenike na vlastitu odgovornost prilikom korištenja društvenih mreža, interneta i modernih tehnologija kao zalog za sigurnost interneta.

Kako bismo bili sigurni na internetu, svakako ne bismo trebali zaboraviti da:

·         ne odgovaramo na sumnjive pozive/poruke

·         ne otvaramo poveznice ni priloge u neželjenim emailovima/sms-ovima

·         ne dijelimo podatke o svojoj bankovnoj kartici ili financijama

·         ne kupujemo stvari koje su drugdje rasprodane

·         ne šaljimo novac unaprijed nepoznatoj osobi

·         ne donirajmo novac humanitarnim organizacijama bez provjere autentičnosti

·         ne prosljeđujemo vijesti iz neslužbenih izvora

Iz PU varaždinske poručili su roditeljima da vode računa o računalnoj sigurnosti svoje djece:

·         provjerite postavke sigurnosti i privatnosti pametnih igračaka

·         promijenite tvorničku lozinku i redovito ažurirajte softver

·         koristite opciju roditeljskog nadzora internetske aktivnosti djece

·         razgovarajte s djecom o internetskoj sigurnosti: slušajte njihova iskustva te im objasnite važnost sigurnosti na internetu i izvan njega

·        ako postanete žrtvom računalnog kaznenog djela, prijavite to policiji.

Život i društvo

FOTO Više od 150 veterana Domovinskog rata sudjelovalo na memorijalnom natjecanju u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin u petak, 5. kolovoz, održano je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO „Oluja“.

Na samome početku obilježavanja održano je kratko edukativno predavanje o samoj VRO Oluja, te je minutom šutnje odana počast  poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima. u

Prisutnima se prigodnim riječima obratio županijski vijećnik Tin Jurak, koji je bio izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, te otvorio memorijal.

– Nakon otvaranja memorijala otišli smo do kapelice svetog Juraja te položili vijenac i upalili svijeće te uz molitvu odali počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima – ističe Krasnodar Kišur, predsjednik UDVDR Varaždin.

U sklopu Memorijala natjecanja su održana u nekoliko disciplina – viseća kuglana, elektronički pikado i bela. U visećoj kuglani prvo mjesto pripalo je HVIDR-i Varaždin, drugoplasirana je Udruga veterana 7. gardijska brigada „Puma“, a treće mjesto zauzeo je UDVDR Klub Gornji Kneginec.

U Elektroničkom pikadu najbolja je bila ekipa UDVDR Klub Vinica, koja se plasirala ispred UDVDR-a Ogranak Varaždin.

Dodajmo da je u beli 1. mjesto osvojila  Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”, drugpplasiran je  UDVDR Klub Trnovec Bartolovečki, a treće mjesto pripalo je Ekipi Nenad.

Za sve sudionike memorijala osigurane su majice, a za ručak su bile kobasice.

Na memorijalu je sudjelovalo više od 150 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a svojim prisustvom osim uzvanika iz Grada Varaždina i Varaždinske županije uveličali su predstavnici iz braniteljskih udruga: HVIDR-a Varaždinske županije, HVIDR-a Varaždin, Udruge veterana 7. gardijska brigada Puma, Udruge pripadnika 104. brigade HV, Udruge specijalne jedinice policije Roda, te građani grada Varaždina.

Kakva je bila stmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mališani iz vrtića u Petrijancu drugi na natječaju PMF-a „Fizika oko nas“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaznici Dječjeg vrtića Bambi – podružnica Petrijanec, iz skupina „Gumbeki“ i „Zmajići“, sa svojim odgojiteljicama Ivanom Šipek i Silvijom Kukec, Sanjom Križanec i Danijelom Oreški  osvojili su drugo mjesto na nagradnom natječaju „Fizika oko nas“ Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu.

– Izvodili su eksperimente, davali svoje zaključke, učili uz igru, upoznali se sa zakonima fizike… Veoma smo ponosni na njih, neka tako nastave i dalje – poručili su iz Vrtića.

Mali su znanstvenici, istraživači, ideje za aktivnosti dobili u natječaju, odnosno bile su propisane stvari koje smiju iskoristiti. Tako su za gradnju što čvršćeg mosta od špageta upotrijebili dvije čaše i špagete, a proveli su i eksperiment s rižom, odnosno pokazali da je moguće pomoću plastične boce, grafitne olovke, lijevka i pet papira A4 podići rižu u zrak, ako se u ruci drži samo olovka.

– Djeca su bila vrlo domišljata i uspjeli realizirati sve što im je bilo zadano. Veoma smo ponosni na njih, neka samo tako nastave i dalje istraživati, eksperimentirati, upoznavati svijet oko sebe – poručuju iz Vrtića, a čestitkama se priključio i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Cilj ovakvih projekata bio je potaknuti kod djece istraživačke aktivnosti, pa su izvođenjem različitih pokusa djeca istraživala fizikalne pojave u neposrednom prirodnom okruženju. Setovi slikovnica koje su osvojili će im pomoći da i dalje razvijaju znatiželju, zadovoljstvo postignutim rezultatima i pozitivan stav prema učenju te im ovom prigodom želim iskreno čestitati na njihovom uspjehu – rekao je načelnik Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje