Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici i djelatnici Osnovne škole Vinica u sklopu Erasmus+ projekta na mobilnosti u Sloveniji

Objavljeno:

- dana

Učenici i djelatnici Osnovne škole Vinica u sklopu Erasmus+ projekta „Mythomania In Open Air Museums“, kojim se istražuju legende i muzeji te izrađuju animirani filmovi i rješavaju kvizovi na te teme, sudjelovali su u mobilnosti u Sloveniji u Lenartu od 20. do 24. ožujka 2023. godine.

U mobilnosti su sudjelovali učenici Jakov Hrgar, Martina Kušinec, Kevin Levanić, Viktorija Martinjak i Melani Stanko te učiteljice Božidarka Hošnjak i Adriana Telebar, a prvi dan u pratnji su bile učiteljica Suzana Mihelčić i ravnateljica Mirjana Jambriško.

Prilikom dolaska domaćini su srdačno dočekali sudionike uz pratnju harmonike i lijepe riječi dobrodošlice koje su uputili učenici i djelatnici škole. Kratkom priredbom domaćini su predstavili posebnosti svoje sredine te su plesom animirali sve sudionike.

Učenici su sudjelovali u nastavnom procesu i predstavljanju svojih škola, a prije provedbe radionica, gledajući kratki film, upoznali su se sa slovenskom legendom o Agati i Frideriku.

Drugi dio dana bio je vezan uz razgledavanje i upoznavanje grada Lenarta i crkve svetog Lenarta, zaštitnika ratara, stočara, domaćih životinja i zatvorenika, te posjet sportsko-rekreacijskom centru Polena, gdje su učenici i učenice međusobno odmjerili snage povlačenjem konopa.

Na kraju su posjetili ured gradonačelnika Lenarta, gdje ih je zamjenik gradonačelnika uz riječi dobrodošlice upoznao sa zanimljivostima Lenarta, a međusobni susret završili su druženjem i domjenkom. Nakon ispunjenog dana učenici su se ugodno smjestili kod svojih obitelji domaćina.

Drugi dan posjetili su Bled i na lijep način doživjeli i Bledsko jezero vozeći se čamcima. Potom su se uputili prema Ljubljani gdje su najprije upoznali njezine znamenitosti. Na Mesarskom mostu simbolično su zaključali lokot u spomen Erasmus Mythomania tjedna u Sloveniji.

Uspinjačom su se uputili prema starom gradu s kojeg seže predivan pogled na slovenski glavni grad. Nakon upoznavanja i razgledavanja starog grada uputili su se u Kuću iluzija gdje je uslijedila zabava. Dan su završili večerom u restoranu Grof te povratkom svojim domaćinima.

Treći dan nastavile su se radionice te su učenici završili kulise i lutke od plastelina koje će poslužiti za izradu animiranog filma o slovenskoj legendi. Ostale aktivnosti odvijale su se na otvorenom. Posjetili su mjesto Zavrh, popeli se Maistrov stup visok 17 metara s kojeg se vide okolna mjesta i lokacije, Pohorje, Pesniška dolina, Boč i Donačka gora.

Put ih je zatim odveo do Agatine rodne kuće, glavne junakinje legende. Učenici podijeljeni u skupine na navedenoj lokaciji odradili su dva zadatka: pisanje ljubavnih pisama/pjesama i fotografiranje s glavnim junacima legende. Kao nagradu za uspješan početak u rješavanju zadataka učenici su dobili slovensku gibanicu.

Sljedeća dva zadatka učenici su odradili u podnožju dvorca Hrastovec – Friderikovog doma. Treći zadatak bila je utrka predstavnika skupina u kojoj je Kevin bio predstavnik žute skupine i uvjerljivo pobijedio. Zadnja dva zadatka bila su vezana uz šetnju Agatinim putem pri čemu su učenici trebali izdvojiti što je sve Agata vidjela u zadnjim trenutcima svojeg života, a šetnja je završila dolaskom do Crnog križa – spomenika koji je Friderik podigao na mjestu pogubljenja Agate kao simbol vječne ljubavi.

Nakon ručka nastavile su se aktivnosti na otvorenom pri čemu su posjetili ekološko i poučno gospodarstvo „Pri Fridi“ na kojem su učenici razgledali domaće životinje i pogledali film o uzgoju i preradi lana te proizvodnji vune. Na kraju su sami od vune izradili svoje privjeske.

Predzadnji dan su učenici dovršili svoje video uratke, tj. snimili ih stop – motion animacijom, a terenski dio dana je započeo razgledom Ptuja i predstavljanjem najveće atrakcije Ptuja i okolnih mjesta – Kurenta kojem trebamo zahvaliti što je otjerao zimu i omogućio nam lijepo vrijeme cijelog tjedna susreta.

Bili su i na Pohorju, gdje su se žičarom uzdignuli na 1042 m nadmorske visine i uživali u pogledu na Maribor, a još više u snježnim radostima. Povratkom u grad Maribor upoznali su njegove znamenitosti. U Vinskoj kući ispred koje raste najstarija loza na svijetu, uz pomoć interaktivnih sadržaja, upoznali su sve dijelove Slovenije te njihove zanimljivosti.

Zadnji dan mobilnosti prikazano je sve što se tijekom tjedna radilo te su pogledani animirani filmovi, odigran je kviz znanja vezan uz poznavanje slovenske Legende o Agati i Frideriku te podataka o mjestima koje su posjetili tijekom tjedna.

Proglašeni su pobjednici svih tjednih aktivnosti.

– Ponosno ističemo da je učenik Kevin Levanić proglašen najboljim trkačem ovotjedne mobilnosti, a učenici Jakov Hrgar i Viktorija Martinjak zauzeli su visoko 2. i 3. mjesto u kvizu znanja. Najboljim videom proglašen je video skupine u kojoj je radila i naša učenica Martina Kušinec – rekli su iz OŠ Vinica.

Na samome kraju službenoga dijela ravnatelj škole je svim sudionicima uručio certifikate za uspješno sudjelovanje u mobilnosti. Završna aktivnost mobilnosti bio je party na kojem su se svi zabavljali i zbrajali utiske.

Oprostili su se od Erasmus ekipe i krenuli kućama sa željom da se ovakvi susreti i aktivnosti provode što više.

Na kraju ove mobilnosti može se izreći velika zahvala svim prijateljima Erasmus ekipe i domaćinima Slovencima, poručuju iz viničke Škole.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje