Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici I. OŠ Varaždin uče osnove maketarstva: trenutno izrađuju moderne njemačke transportere

Objavljeno:

- dana

U I. osnovnoj školi Varaždin četiri učenika i dvije učenice osmog razreda pohađaju izvannastavnu aktivnost „Maketarska radionica“, na kojoj uče osnove maketarstva.

Radionicu već drugu godinu zaredom vodi profesor povijesti Valerije Tomašković, koji svoje znanje o maketarstvu rado prenosi mlađim generacijama. Na radionicama, pod budnim okom profesora Tomaškovića, učenici najprije u teoriji istražuju sve o maketama, nakon čega slijedi praksa koja uključuje lijepljenje makete, pravilno rukovanje alatom i upoznavanje s najosnovnijim pravilima bojenja, detaljiranja maketa i slično. – U ovoj školskoj godini radimo makete modernih njemačkih transportera u mjerilu 1:72, što je odlično za ovu radionicu. Makete su male i razmjerno brzo gotove, a učenici stječu osnovno znanje na temelju kojeg mogu izrađivati kompliciranije makete – rekao je prof. Tomašković, koji nam je ponosno pokazao veliku dioramu ratišta Prvoga svjetskog rata. Izradili su je učenici na prošloj radionici maketarstva, a danas se koristi u edukativne svrhe u sedmom razredu prilikom obrade gradiva o Prvom svjetskom ratu. Iako je profesor zadovoljan odazivom učenika na satove maketarstva, sve zainteresirane poziva da mu se u što većem broju pridruže na idućim radionicama i nauče više o njegovu najdražem hobiju. – Makete sam počeo raditi još u osnovnoj školi, baš kada sam imao toliko godina koliko i moji učenici, negdje oko sedmog ili osmog razreda. Danas sam član Maketarskog kluba Varaždin, čiji su članovi rado sudjelovali u pokretanju ove radionice s ciljem da zainteresiraju mlade i prenesu im znanje o maketarstvu jer smo primijetili da im nedostaje motorike i vježbanja – objasnio je prof. Tomašković, dok je učenica Dina Bekić otkrila što je sve potrebno da se napravi maketa. – Treba voljeti ono što radiš, biti oprezan i imati mnogo strpljenja, a i ruka mora biti mirna. Ali kad napraviš nešto svojim rukama, to je baš lijep osjećaj – navela je učenica Dina, koja se i kod kuće okušala u toj vještini. Na radionici trenutno izrađuje maketu ratnog vozila Fuchs, dok njezin školski prijatelj Marko Pospiš izrađuje maketu vozila Fennek. – Evo, baš lijepim naljepnice na nizozemski model vozila, koje mi se više sviđa od njemačkog zbog oružja koje sadrži. Veseli me što ću ga brzo završiti, samo još nedostaje nekoliko naljepnica. Zanimljivo je – zaključio je učenik Marko Pospiš.

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: Općini za projekt digitalizacije javne uprave i modernizaciju komunalne infrastrukture 27 tisuća eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Trnovec Bartolovečki jedna je od tri općine i tri grada Varaždinske županije kojima su ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen u četvrtak na Trakošćanu dodijelili ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Naime, Općina je na natječaj Fonda iz 2023. godine prijavila projekt digitalizacije javne uprave i modernizaciju kruga djelovanja komunalne infrastrukture ukupne vrijednosti 64 tisuće eura bez PDV-a, a po natječaju je dobiveno 40 posto ukupnog iznosa, odnosno nešto manje od 27 tisuća eura.

– Želimo digitalizirati naša groblja, kompletno ćemo raditi novi Geografski informacijski sustav (GIS) i ove smo godine po prvi put pokrenuli digitalne obrasce na razini općine s obzirom na to da nam to nalaže i obaveza od strane države – rekla je općinska načelnica Verica Vitković, dodavši da su za to potrebna značajna financijska sredstva.

Istaknula je pritom kako općina Trnovec Bartolovečki spada u šestu skupinu razvijenosti, zbog čega  na natječajima ne može ostvariti veći postotak sufinanciranja, ali svaka pomoć je dobrodošla, stoga su u Općini zadovoljni i ovim sredstvima.

– Planiramo se javiti i na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je najavljen do kraja ove godine, a tiče se ozelenjavanja površina – poručila je još Vitković.

Uz Općinu Trnovec Bartolovečki, u četvrtak su na Trakošćanu dodijeljeni ugovori i gradovima Varaždinu, Lepoglavi i Novom Marofu te općinama Donjoj Voći i Vinici. Riječ je o projektima vrijednim 536.626 eura, za koje je Fond odobrio 238 tisuća eura sufinanciranja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Predani projekti za dogradnju Gimnazije i Srednje škole Prelog, uređuju se vanjski tereni i nove učionice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurski župan Matija Posavec zajedno s direktorom poduzeća Međimurje investicije i nekretnine Ivanom Vinkovićem, obišao je tri srednje škole u Čakovcu, Gimnaziju Josipa Slavenskog, Ekonomsku i trgovačku školu te Graditeljsku školu.

Na radnom sastanku s ravnateljicom Gimnazije Sandrom Breka Ovčar bilo je govora ovogodišnjim upisima i pripremi za početak školske godine, te daljnjim investicijskim projektima. Međimurska županija je na javni natječaj za EU fondove aplicirala dogradnju i proširenje Gimnazije te stvaranje uvjeta za jednosmjensku nastavu.

Projekt vrijedan preko 12 milijuna eura podrazumijeva dogradnju deset novih učionica te izgradnju školske sportske dvorane. S obzirom da je izrađena sva potrebna projektna dokumentacija, te ishođena građevinska dozvola, čekaju se rezultati natječaja te ukoliko projekt dobije sva potrebna odobrenja, do kraja ove godine će se raspisati javni natječaj za izvođače radova.

Međimurska županija, nakon prošlogodišnjeg projekta obimne rekonstrukcije cjevovodnog sustava i toplovodne kotlovnice, uz dogradnju visokoučinkovitog kondenzacijskog kotla, te ugradnju izmjenjivača topline, realizira projekt ozelenjivanja javnih površina uređenjem vanjskih površina iza Gimnazije i Ekonomske škole.

Tijekom ljetnih mjeseci u školskoj zgradi će se obaviti manji građevinski zahvati, dok će se u Ekonomskoj i trgovačkoj školi urediti nova učionica koja je prijeko potrebna za bolje uvjete učenicima spomenute škole. “Naši učenici ostvaruju vrhunske rezultate, interes za pohađanjem Ekonomske i trgovačke škole sve je veći, te imamo potrebu za adaptacijom prostora koje maksimalno koristimo za izvođenje nastave” ističe ravnateljica Bosiljka Vinković Kukolić zahvalivši Međimurskoj županiji na praćenju želja i potreba učenika i nastavnika škole.

Ravnatelj Graditeljske škole Damir Srnec i župan Matija Posavec obišli su vanjske terene iza sportske dvorane Graditeljske škole čiji su radovi na rekonstrukciji atletske staze i uređenju nogometnog igrališta, postavljanju rubnjaka uz atletsku stazu, zamjene podloge na stazi te obnovi trave na nogometnom terenu pri kraju, nakon čega slijedi postavljanje opreme.

U investicijskom ciklusu ulaganja u srednje škole, obavljaju se pripreme za veliki projekt obnove Gospodarske škole u Čakovcu vrijedan oko 3 milijuna eura, dok je na javni natječaj za sredstva EU fondova prijavljen projekt kompletne obnove, dogradnje i proširenja Srednje škole Prelog. U toj će se školi tijekom ljetnih mjeseci obnoviti vanjsko pročelje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje