Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici I. OŠ Varaždin uče osnove maketarstva: trenutno izrađuju moderne njemačke transportere

Objavljeno:

- dana

U I. osnovnoj školi Varaždin četiri učenika i dvije učenice osmog razreda pohađaju izvannastavnu aktivnost „Maketarska radionica“, na kojoj uče osnove maketarstva.

Radionicu već drugu godinu zaredom vodi profesor povijesti Valerije Tomašković, koji svoje znanje o maketarstvu rado prenosi mlađim generacijama. Na radionicama, pod budnim okom profesora Tomaškovića, učenici najprije u teoriji istražuju sve o maketama, nakon čega slijedi praksa koja uključuje lijepljenje makete, pravilno rukovanje alatom i upoznavanje s najosnovnijim pravilima bojenja, detaljiranja maketa i slično. – U ovoj školskoj godini radimo makete modernih njemačkih transportera u mjerilu 1:72, što je odlično za ovu radionicu. Makete su male i razmjerno brzo gotove, a učenici stječu osnovno znanje na temelju kojeg mogu izrađivati kompliciranije makete – rekao je prof. Tomašković, koji nam je ponosno pokazao veliku dioramu ratišta Prvoga svjetskog rata. Izradili su je učenici na prošloj radionici maketarstva, a danas se koristi u edukativne svrhe u sedmom razredu prilikom obrade gradiva o Prvom svjetskom ratu. Iako je profesor zadovoljan odazivom učenika na satove maketarstva, sve zainteresirane poziva da mu se u što većem broju pridruže na idućim radionicama i nauče više o njegovu najdražem hobiju. – Makete sam počeo raditi još u osnovnoj školi, baš kada sam imao toliko godina koliko i moji učenici, negdje oko sedmog ili osmog razreda. Danas sam član Maketarskog kluba Varaždin, čiji su članovi rado sudjelovali u pokretanju ove radionice s ciljem da zainteresiraju mlade i prenesu im znanje o maketarstvu jer smo primijetili da im nedostaje motorike i vježbanja – objasnio je prof. Tomašković, dok je učenica Dina Bekić otkrila što je sve potrebno da se napravi maketa. – Treba voljeti ono što radiš, biti oprezan i imati mnogo strpljenja, a i ruka mora biti mirna. Ali kad napraviš nešto svojim rukama, to je baš lijep osjećaj – navela je učenica Dina, koja se i kod kuće okušala u toj vještini. Na radionici trenutno izrađuje maketu ratnog vozila Fuchs, dok njezin školski prijatelj Marko Pospiš izrađuje maketu vozila Fennek. – Evo, baš lijepim naljepnice na nizozemski model vozila, koje mi se više sviđa od njemačkog zbog oružja koje sadrži. Veseli me što ću ga brzo završiti, samo još nedostaje nekoliko naljepnica. Zanimljivo je – zaključio je učenik Marko Pospiš.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje