Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici i učitelji V. OŠ Varaždin prikupljaju igračke, bilježnice, bojanke za svoje vršnjake – izbjeglice

Objavljeno:

- dana

POKRENULI HUMANITARNI PROJEKT

Učenici i učitelji 5. OŠ Varaždin pokrenuli su humanitarni projekt pomoći djeci izbjeglicama “Igračke, bojanke i bojice ne trebaju prijevod”.

Inicijativa je krenula od Dječjeg foruma škole, pa je tako u V. OŠ Varaždin postavljena izložba naslova novinskih članaka i fotografija djece izbjeglica.

Strah i nesigurnost univezalni na svim jezicima

Učenici su, sukladno dobi, upoznati s aktualnim dolaskom izbjeglica u zemlju, a posebno sa potrebama najranjivih među njima, a to su – djeca.

– Kako su strah i nesigurnost, odvojenost od doma i obitelji univerzalni na svim jezicima, a jednako tako osmijeh, dobrodošlica, prihvaćanje, suosjećanje, igra, crtež, ljubav, prijateljstvo ne trebaju prijevod, zajedničke su to potrebe svih ljudi, od danas će učenici škole prikupljati igračke, bojanke, mape, bilježnice, likovni pribor, olovke, gumice, šiljila za svoje vršnjake u izbjegličkim centrima i za opremanje dječjih kutaka – navodi Mario Šipek, ravnatelj V. OŠ Varaždin.

U školi će se sljedećeg tjedna održati projektno-integrativni tjedan u kojem će predmetni učitelji, učiteljice razredne nastave, razrednici i stručni suradnici približiti život djece u ratom ili sukobima zahvaćenom području, njihovu kulturu i povijest, računati prijeđene kilometre od njihovih zemalja do Hrvatske i željene Europe, crtati i slikati motive inspirirane naučenim.

Izvor: V. OŠ VARAŽDIN
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Bivši gradonačelnik Varaždina postao predsjednik Uprave JANAF-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nadzorni odbor JANAF-a d.d. donio je 21. listopada odluku o imenovanju mr.sc. Stjepana Adanića za predsjednika Uprave toga Društva na mandat od četiri godine, a temeljem provedenog javnog natječaja.

HDZ-ovac Stjepan Adanić bio je gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. godine.

– Uvjeren sam da smo započeli novo razdoblje za JANAF u kojem ćemo diverzificirati poslovanje prema zelenoj ekonomiji i niskougljičnoj energetskoj tranziciji, osigurati dugoročnu održivost, dokazati nultu stopu toleranciju na korupciju te potvrditi našu ključnu stratešku ulogu u energetskoj opstojnosti Republike Hrvatske – izjavio je predsjednik Uprave Stjepan Adanić povodom imenovanja poručivši kako će zajednički sa članom Uprave Vladislavom Veselicom nastaviti s radom na rastu i razvoju kompanije na dobrobit svih zaposlenika i vlasnika kompanije.

O Stjepanu Adaniću

Mr.sc. Stjepan Adanić rođen je 1959. u Loboru. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1983. godine, a na istom je fakultetu završio postdiplomski studij 2012. godine.

Hrvatski je branitelj i ima čin brigadnog generala Hrvatske vojske.

Istaknuo se kao ratni gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. i predsjednik Kriznog štaba 1991., kad je ostvarena jedna od prvih hrvatskih ratnih pobjeda i predaja 32. korpusa JNA. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je 1991. pomoćnikom ministra obrane i pročelnikom Vojnog kabineta predsjednika RH. Bio je glavni pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Republike Hrvatske, a kasnije i glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika, kad je sudjelovao u oslobađanju 2.500 ljudi iz srbijanskih koncentracijskih logora. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelj i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. U JANAF-u d.d. je od 1998. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Koronavirus: Međimurje broji 86 novozaraženih, hospitalizirana su 23 pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 248 uzoraka, od čega je evidentiran 81 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 32,6% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljeno je 5 pozitivnih slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 35 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 373. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 72 637 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana je 1 osoba, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje