Povežite se s nama

Kultura

Učenici III. a i III. b iz V. OŠ najvjerniji posjetitelji Muzeja: za nagradu dobili turu po Hrvatskom zagorju

Objavljeno:

- dana

NAJBOLJI “MIŠEVI”

Gradski muzej Varaždin i ove je godine nagradio prigodnim izletom učenike koji su, u okviru projekta Muzej i škola – MIŠ  zabilježili najviše dolazaka na muzejske programe.

U proteklome razdoblju to su bili učenici III. a i III. b razreda iz V. OŠ  u Varaždinu sa svojim učiteljicama Ljerkom Stupar i Dubravkom Novak.

Matija Gubec, seljačka buna i neandertalci

Osim višekratnih posjeta stalnim postavima u palači Herzer i Starome gradu, za što su učiteljice i same osmišljavale programe za izvanučioničku nastavu, učenici su sudjelovali i u posebno pripremljenim edukacijskim prirodoslovnim, likovnim i povijesnim radionicama koje je Muzej organizirao uz stalni postav Svijet kukaca, izložbe Varaždin pod krunom Habsburgovaca i još uvijek aktualnu izložbu Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta.

Jednodnevni nagradni izlet bio je u utorak, 13. lipnja, a uz nagrađene učenike i učiteljice, izletu se pridružio i ravnatelj V. OŠ Mario Šipek. a odredište su bile znamenitosti u Hrvatskome zagorju. U Gornjoj Stubici učenici su posjetili Muzej seljačkih buna u dvorcu Oršić, tamošnji monumentalni spomenik Antuna Augustinčića posvećenoga Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, Gupčevu lipu i spomen-park hrvatskome branitelju, zrakoplovcu Rudolfu Perešinu. U programu posjeta bio je i razgled Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini. 

Idemo dalje u muzeje i u novoj školskoj godini!

Program Gradskog muzeja Varaždin MIŠ – Muzej i škola provodi se kontinuirano već nekoliko godina, a za sve varaždinske osnovnoškolce sufinancira ga Grad Varaždin. Zahvaljujući takvoj suradnji, svi učenici imaju mogućnost besplatnog korištenja muzejskih programa, koji obuhvaćaju individualne i skupne posjete stalnim postavima i povremenim izložbama, kao i sudjelovanje u edukacijskim radionicama, igraonicama i predavanjima. U protekloj školskoj godini u program su se uključile i četiri varaždinske srednje škole: Gospodarska škola, II. gimnazija, Privatna varaždinska gimnazija s pravom javnosti te Glazbena škola, a kupnju iskaznice MIŠ financirali su učenici sami, i to uz simboličnu cijenu od 10 kuna.   S obzirom na pozitivna iskustva, program MIŠ – Muzej i škola nastavlja se i u idućoj školskoj godini.

Izvor:
Foto: Foto: Gradski muzej Varaždin

Kultura

Barokne večeri: u utorak koncert u Županijskoj palači i Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prvi dan u novom festivalskom tjednu 51. Varaždinskih baroknih večeri, ponedjeljak, 20. rujna, obilježila su dva solistička koncerta slovenskih umjetnika.

Na orguljama varaždinske Katedrale predstavila se mlada slovenska orguljašica Stina Strehar, koja je izvela djela Bruhnsa, Bacha, Sweelincka, te Buxterhudea.

Stina Strehar svoje je glazbeno obrazovanje započela na Konzervatoriju za glazbu u Ljubljani, nastavila na Mozarteumu u Salzburgu gdje je diplomirala s posebnim odlikama. Trenutno završava magisterij, a dodatno se usavršavala i na Pariškom konzervatoriju, majstorskim tečajevima,  a višestruka je i dobitnica nagrada na međunarodnim i državnim natjecanjima.

– Prvi sam puta na Varaždinskim baroknim večerima i počašćena sam što sam imala priliku nastupiti ovdje – istaknula je Strehar koja je svojim koncertom u Katedrali započela novi festivalski tjedan. Nastavio ga je koncertom u crkvi Svetog Florijana Bor Zuljan koji je na lutnji i arhilutnji izvodio djela Johna Dowlanda.

Zuljan je nazvan „revolucionarom lutnje“ jer specijalizirao je posebno za glazbu renesanse, ponovno otkrivajući zaboravljenu improvizaciju i svirajući tehnike, instrumente i zvukove.

Iza sebe ima nastupe širom svijeta, a snimio je i nagrađivane nosače zvuka za nekoliko izdavača. Aktivan je u različitim glazbenim žanrovima i svira razne vrste lutnji i gitara, ranih i tradicionalnih instrumenata na žicama što je i predstavio baroknoj publici u Varaždinu.

Programi 51. Varaždinskih baroknih večeri nastavljaju se danas, 21. rujna, koncertom Tanje Vogrin u Županijskoj palači u Varaždinu, a u crkvi Svetog Martina u Varaždinskim Toplicama nastupit će orguljaš Dalibor Miklavičič i Žiga Faganel i Sara Mitić, barokne violine.

Nastavite čitati

Kultura

Jelena Štefanić i Martina Tomčić oduševile koncertom u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekle nedjelje, 19. rujna, brojni posjetitelji i mještani mogli su uživati u jednom od najznačajnijih kulturnih događaja u Varaždinskim Toplicama, koncertnom spektaklu dviju opernih diva, sopranistice Jelene Štefanić i mezzosopranistice Martine Tomčić u organizaciji gradske Turističke zajednice.

Pozadinska kulisa antičkih hramova u prostoru arheološkog lokaliteta Aquae Iasae dala je dodatnu čar ovom koncertnom spektaklu, a dvije operne dive čudesnih glasovnih sposobnosti svojom su glazbenom poslasticom pod nazivom „CASTE DIVE” osvojile brojne posjetitelje.

Uz klavirsku pratnju maestra Simona Dešpalja, Topličanka Jelena Štefanić je nakon više od 15 godina nastupala u svom gradu, a u izvođenju nekih od najzahtjevnijih i najljepših djela operne literature pridružila joj se i mezzosopranistica Martina Tomčić.

Arheološkim lokalitetom s velikim kulturno-povijesnim i turističkim značajem, odzvanjali su zvuci Verdijevih, Bellinijevih, Bizetovih i Wagnerovih arija.

Velik značaj ovog kulturnog događaja, potvrdila je i gradonačelnica Dragica Ratković.

– Grad Varaždinske Toplice kontinuirano ulaže u turizam, a iznimnu kulturnu vrijednost arheološkog lokaliteta spojili smo s glazbenim spektaklom dviju diva. Veliko mi je zadovoljstvo što smo na dijelu bogate kulturne baštine ugostili brojne posjetitelje i još jednom potvrdili kako naše Varaždinske Toplice imaju itekako mnogo toga za ponuditi – rekla je gradonačelnica najavivši kako i utorak donosi još jedan važan kulturan događaj, kada će crkvu sv. Martina Biskupa u sklopu 51. Varaždinskih baroknih večeri ispuniti zvuci raskošne barokne glazbe.

Uz gradonačelnicu Ratković, koncertu su prisustvovali i zamjenica župana Silvija Zagorec, saborski zastupnik Damir Habijan, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, poduzetnica Bernarda Cecelja te brojni drugi gosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje