Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici na praksi organizirali prijevoz i upravljali viličarima

Objavljeno:

- dana

PROJEKTI

– Zajedno s kolegama bio sam na praksi u logističkoj tvrtci u Frankfurtu koja se bavi organiziranjem prijevoza. Od djelatnika tvrtke učili smo i gledali kako rade, a dali su nam i konkretne zadatke, pa smo tako organizirali prijevoz i izračunavali cijene prijevoza.

Bilo je to doista korisno iskustvo – rekao je David Posnjak, učenik 4. d razreda Strojarske i prometne škole Varaždin.

Praksom do iskustva

Uz njega, na praksi u Frankfurtu bilo je još devetero učenika: Silvestar Besak, Kristijan Mašić i Nikola Vincek iz 3. h razreda, Tihomir Dvorski, Iva Novak i Lucija Sambol iz 4. b razreda te Leon Bosilj, Mario Rogina i Patricija Šreter iz 4. d razreda, zajedno s prof. Sanjom Županić. Učenici su praktičnu nastavu obavljali u Quehenberger Logistics DE GmbH i NLS-EuroLuftfracht Service GmbH u Frankfurtu te City-Bus Mainz GmbH u Mainzu.

Učenici u Finskoj uče kroz praktični rad u školi, rekla je maturantica Dorotea Komes

Riječ je o nastavku prošlogodišnjeg projekta mobilnosti kojem je nositelj Škola za cestovni promet iz Zagreba, dok su Strojarska i prometna škola u Varaždinu, uz Gospodarsku školu iz Čakovca, partneri u projektu.

Cilj projekta je povećanje kvalitete poučavanja u svim školama pošiljateljima kroz iskustvo pratitelja, a kroz iskustvo učenika stjecanje teorijskog znanja i praktičnog iskustva upoznavanje drugačijeg načina života, obrazovanja i rada, snalaženje u novim situacijama, razvijanje jezičnih vještina, razvijanje sposobnosti samostalnog rada, što će učenicima itekako pomoći kod zapošljavanja.

Učenici koji su odabrani za sudjelovanje u mobilnosti prije odlaska imaju obveznu jezičnu, logističku, pedagošku i kulturološku pripremu organiziranu unutar škole. Tijekom dva tjedna, koliko traje mobilnost, učenici obavljaju praktičnu nastavu u špediterskim, logističkim i prijevoznim poduzećima, no prilika je to da se upoznaju s kulturnim nasljeđem zemlje domaćina te usavrše komunikaciju na stranom jeziku. Nakon završetka mobilnosti svi učenici dobivaju potvrdu o sudjelovanju u mobilnosti.

U sklopu projekta učenici završnih razreda sektora promet i logistika (zanimanja vozač motornog vozila, tehničar cestovnog prometa i tehničar za logistiku i špediciju) obavljaju dvotjednu praktičnu nastavu. Uz prvu grupu učenika koji su već bili u Njemačkoj, praksu je obavila još jedna skupina učenika koja je od 7. do 21. studenoga bila u gradu Tampereu u Finskoj.

Kao u poduzeću

U pratnji Darinke Lončar Kočić, mag. ing. traff., praktičnu nastavu u strukovnoj školi Tampere Vocational College Tredu obavili su maturanti Filip Dvanajščak i Filip Vrbanec iz 4.b te Josipa Prstec i Dorotea Komes iz 4. d razreda Strojarske i prometne škole Varaždin.

– Učenici u Finskoj uče kroz praktični rad u školi koja je odlično opremljena, a i atmosfera na samoj nastavi je nekako opuštenija nego kod nas – rekla je Dorotea Komes. U suvremeno opremljenom logističkom odjelu u školi može se u potpunosti simulirati radni proces, a učenici su kroz praktične zadatke upoznali i koristili viličare i ostalu skladišnu mehanizaciju i opremu prateći računalni program za programiranje, organizaciju skaldišta i skladištenje robe, simulator vožnje kamiona, kamione i prihvatne rampe te servisne radionice.

U slobodno vrijeme učenici su istražili kulturne i povijesne znamenitosti gradova Tamperea i Helsinkija, a posjetili su i hokejašku utakmicu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Varaždin u subotu domaćin Državne izložbe izvornih pasmina peradi u RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 23. listopada, u varaždinskoj dvorani Graberje (u balonu) održat će se 7. Državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj.

Sve počinje u 8 sati i to ocjenjivanjem izložbenih kolekcija peradi. Službeno otvorenje je u 11 sati, a nakon toga slijedi proglašenje nagrađenih.

U 13 sati počinje predavanje “Stanje i perspektiva uzgoja peradi na obiteljskim gospodarstvima Varaždinske županije”.

Zatvaranje izložbe je u 16 sati.

Svi sudionici i posjetitelji moraju imati važeću COVID potvrdu.

Nastavite čitati

Život i društvo

PU varaždinska sa srednjoškolcima obilježila Europski dan suzbijanja trgovine ljudima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svake se godine 18. listopada diljem Europe obilježava Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima, a obilježila ga je i Policijska uprava varaždinska.

Naime, ovaj se dan obilježava od 2007. godine preventivnim aktivnostima i predstavlja važan korak u prevenciji i borbi protiv trgovanja ljudima te podizanju svijesti javnosti o jednome od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

– Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina našeg doba i oblik modernog ropstva, jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje, a sve radi stjecanja nečije materijalne koristi. Republika Hrvatska, u odnosu na trgovanje ljudima, prepoznata je kao zemlja tranzita, ali sve više i zemlja porijekla te krajnje destinacije žrtava trgovanja ljudima – objašnjavaju iz PU varaždinske.

Nadalje navode da su žrtve trgovanja ljudima, osim žena i djevojaka, kojima se najčešće trguje zbog spolne eksploatacije, sve češće i muškarci koji su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, dok se djecu prisiljava na prosjačenje ili ih se prodaje obiteljima bez djece.

Prema procjenama, diljem svijeta više od četiri milijuna djece, žena i muškaraca prisiljeno je na prostituciju, prisilni rad po kućanstvima, rad na poljima, prosjačenje, sklapanje lažnog i prisilnog braka, trgovanja ljudskim organima ili kriminal.

PU varaždinska

Policijska uprava varaždinska obilježila je 18. listopada Europski dan suzbijanja trgovine ljudima u suradnji sa Gospodarskom školom Varaždin, učenicima 4. razreda, održavanjem preventivne edukativne radionice na temu suzbijanja trgovine ljudima.

– Cilj radionice je senzibilizacija i edukacija mladih kako bi prepoznali potencijalno opasne situacije koje upućuju na moguće trgovanje ljudima, kako se zaštititi ili zatražiti pomoć u slučaju da postane žrtvom. U sklopu radionice, prikazani je kratki animirani film pod nazivom „Dvije djevojčice“ (film nastao u sklopu preventivne kampanje pod istim nazivom koju MUP RH provodi od 2012.), priču dviju djevojčica koje bivaju okrutno prevarene od strane znanih ljudi, ljudi od njihovog povjerenja, a koji su ih doveli u lanac trgovine ljudima – pojašnjavaju iz PU varaždinske.

Ujedno pozivaju svakog pojedinca da doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, prepoznavanju mogućih prijetnji koje su povezane s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta.

– Tako ćemo zajedno utjecati na povećani broj otkrivenih žrtava trgovanja ljudima koje se eksploatiraju u našoj zemlji, ali i žrtava koje se transportiraju kroz Republiku Hrvatsku. Ako imate informacije ili sumnje o trgovanju ljudima nazovite policiju na 192 ili SOS telefon 0800 77 99 na koji je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacije, odnosno ukazati na slučajeve za koje se sumnja na trgovanje ljudima – poručuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje