Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici ne žele mobitele i druge stvari pod ključem!

Objavljeno:

- dana

PILOT PROJEKT SIGURNI KUTAK

Pilot-projekt “Sigurni kutak”, koji su prošle godine pokrenuli Grad Varaždin u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom uvođenjem metalnih sandučića s ključem u niže razrede III. OŠ Varaždin nije ispunio očekivanja jer većina učenika postavljene sandučiće uopće ne koristi!

Pokazala je to anketa koja je provedena među učenicima i nastavnicima te škole. Od 192 ispitana učenika, samo 26 koristi sandučiće u koje odlažu novce, mobitele i druge vrijedne stvari koje donose u školu. Većina od tog broja sandučiće koristi jednom tjedno, a samo dvoje učenika – svaki dan!

Kao glavni razlog koji anketirani učenici navode zašto ne koriste sandučiće je to što onda do kraja nastave ne mogu do pohranjenih stvari, a i učitelj, koji ima ključ, mogao bi otići kući prije njih! Neki su naveli da im je korištenje sandučića dosadno, ne znaju gdje se nalazi, ne nose ništa vrijedno u školu, a stvari u njemu ne ostavljaju jer postoji mogućnost da netko u njega provali.

Ne mogu bez stvari

Iako se većina ispitanih učenika izjasnila da sandučiće s ključevima ne koristi, zanimljivo je da je 98 učenika u anketi ustvrdilo da je korištenje metalnih sandučića smanjilo broj krađa u školi, a isto smatra i većina od 14 ispitanih nastavnika.

Upravo je to bio jedan od ciljeva ovog pilot-projekta. Naime, prema podacima PU varaždinske, prosječno se godišnje evidentira oko 50 krađa u školama, što osnovnim, što srednjim, no stvarna brojka je puno veća jer mnogi ne prijavljuju krađe novca, odjeće, obuće i novca. No, je li se korištenjem “sefova” smanjilo i korištenje mobitela za vrijeme nastave, za koje se očekivalo da će ih učenici pohranjivati u sandučiće?  Iako kućni red ne dozvoljava korištenje mobitela tijekom nastave, učenici bez njih ne mogu i ne žele ih pohranjivati u “sefove”. Čini se da je upravo to glavni razlog zbog kojeg ni ne koriste sandučiće s ključem.

 

“Sefove” bi trebalo rasporediti u sve sportske dvorane varaždinskih škola

– Nema stvarnih razloga zbog čega se ne koriste metalni sandučići “Siguran kutak” jer su svi svjesni njihove korisnosti i jednostavnosti korištenja. Osnovni razlog je što se može posjedovati i koristiti mobilni uređaj u školi bez obzira na kućni red te učenici nemaju potrebu poštovanja istog jer većina nastavnika ne inzistira na uklanjanju mobilnih uređaja iz učionica – navodi se u zaključku PU varaždinske na provedenu anketu.
Zbog toga što ovaj projekt nije proizveo željene rezultate, uvođenje novih sefova na drugim školama nije planirano.
Ipak, kako je za sandučiće s ključem na III. OŠ Varaždin potrošeno 32.568 kuna, iz PU varaždinske predlažu da III. OŠ Varaždin odredi broj sandučića koji su njima potrebni, a ostatak da se postavi u sportske dvorane ostalih varaždinskih osnovnih škola.

– Upravo u svlačionicama učenici i vanjski korisnici ostavljaju vrijedne stvari i dolazi do krađa, pa bi se na taj način to spriječilo – predložili su iz PU varaždinske.
Hoće li se ovaj prijedlog prihvatiti i što će biti sa “sefovima”, pokazat će vrijeme.

Ne žele ih dijeliti!

Jedan od razloga zbog kojih učenici ne koriste metalne sandučiće s ključevima je to što ih moraju dijeliti s drugima. To se može zaključiti po njihovim prijedlozima o poboljšanju sigurnosti u školi. Više učenika je predložilo da svatko ima svoj vlastiti ormarić i svoj ključ gdje bi mogao ostaviti svoje osobne stvari, a učenici smatraju da bi se sigurnost u školi mogla poboljšati razgovorom s učenicima i upozorenjem da ne kradu.

Izvor:
Foto: Ilustracija

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!