Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici OŠ Beletinec dobili kutije od “Čistoće“ i počeli razvrstavati otpad

Objavljeno:

- dana

PRIMARNA SELEKCIJA

Zahvaljujući tvrtci Čistoća d.o.o. Varaždin, koja od 2002. godine kao davatelj javne usluge obavlja poslove prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Općine Sveti Ilija, učenici Osnovne škole Beletinec ubuduće će također razvrstavati otpad u školi.

 

Kako se u domaćinstvima u Općini Sveti Ilija već provodi primarna selekcija na mjestu nastanka otpada, djeca znaju da u plavu vreću idu papir i karton, u žutu plastična ambalaža, tetrapak i metalna ambalaža, a u crnu ostali otpad.

Uz predstavnike Čistoće koji su u školu dostavili kutije s vrećama za primarnu selekciju i letke s uputama kako razvrstavati otpad, novošću o brizi za okoliš u Osnovnoj školi Beletinec učenike su upoznali ravnateljica škole Nataša Fadiga i načelnik Općine Marin Bosilj koji je pritom učenike podsjetio da žive u prekrasnom okolišu kojeg treba voljeti, ali i čuvati.

– Na ovim letcima prikazano je kako treba selektirati otpad i velika većina naših mještana toga se pridržava. To pokazuje i statistika, a u toj smo selekciji najuspješniji među sredinama na području Varaždinske županije u kojima Čistoća obavlja javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Što se tiče primarne selekcije, vi možete biti edukatori i pokazati svojim roditeljima, bakama, djedovima te ukazivati na pravilnosti i pogreške, odnosno koja vrsta otpada ide u koju boju vreće ili kante. Kad dostignemo razinu da u kanti za komunalni otpad, a to je ona crna, nemamo uopće otpad nego smo selektirali sav papir, plastiku, metal, tekstil i staklo, te uskoro i bio otpad u kompostišta, dostići ćemo razinu na kojoj je Europa bila prije 15-20 godina. To nam je u konačnici cilj. Vjerujem da ćete vi to raditi gotovo savršeno jer nam je cilj da u budućnosti u ovako lijepom i zdravom okolišu živimo i dalje kako smo živjeli do sada – poručio je djeci načelnik Bosilj.

Osnovna škola Beletinec, koju u sedam razrednih odjeljenja pohađaju 62 učenika, sada je na popisu više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u kojima je tvrtka Čistoća omogućila razvrstavanje otpada.

Izvor:
Foto: Čistoća

Život i društvo

FOTO U V. OŠ Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Infrastrukturno obogaćeni projektima e-Škola i Škola za život te povodom proglašenja 2021. „Godinom čitanja“ od strane Vlade RH, u V. osnovnoj školi Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri.

Učitelji informatike, u suradnji sa školskim knjižničarom, osmislili su kutak u kojem će učenici, ali i njihovi roditelji, za vrijeme odmora ili posjeta školi moći čitati e-knjige pomoću željenih medija (tablet uređaja ili mobitela).

– E-kutak za čitanje učenicima pruža velike mogućnosti izbora e-lektire uz mogućnost personalizacije sadržaja. Učenici sadržajima pristupaju pomoću svojega osobnog i jedinstvenog elektroničkog identiteta [email protected] Kutak omogućava korištenje e-knjiga putem tablet uređaja s dodanim posebnim razinama za učenike s teškoćama u čitanju te s posebnim razinama za darovite učenike. U kutku je moguće pronaći mnoštvo aktualnih sadržaja vezanih uz lektire, kulturu i umjetnost s izrekama svjetskih i hrvatskih autora. Učenici pomoću tablet uređaja ili svojih mobitela mogu učitavati QR kodove sa straničnika i plakata zalijepljenih na pano kutka te pristupiti novim izdanjima, najčitanijim knjigama i obilježavanju raznih obljetnica hrvatske književne scene – ističe Zoran Hercigonja, učitelj informatike.

Na ovaj način V. OŠ Varaždin želi potaknuti svoje učenike na čitanje, koje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju te razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

– E-kutak za čitanje „u prolazu“ odijeljen je pregradama koje osiguravaju učenicima diskreciju i zadovoljno te usredotočeno posvećivanje e-knjigama, ali i epidemiološku distancu. Prije svega, ovo mjesto okupljanja učenika „u prolazu“ jako je dobar primjer kvalitetnog korištenja i organizacije slobodnog vremena u školi te potiče učenike na jedan drugačiji (fleksibilan) pristup knjigama i čitanju lektire u skladu s izazovima novog vremena. Ovim projektom želimo potaknuti razvijanje čitateljskih navika okruženi digitalnim svijetom i što više potaknuti učenike da se služe materinskim jezikom u digitalnom svijetu umjesto tuđica – poručuje učitelj Hercigonja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tvrtka Ferro Brant novi je “stanar” Poduzetničke zone Ljubešćica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Ljubešćica

U ponedjeljak, 22. veljače, održana je 28. sjednica Općinskog vijeća Općine Ljubešćica na kojoj je dana suglasnosti na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za prodaju građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica.

Novi „stanar“ je tvrtka FERRO BRANT d.o.o. iz Topličice, a radi se o čestici površine 5577 m2, vrijednosti zemljišta 391.784,25 kuna.

Svaki novi poduzetnik u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica znači korak bliže ka ostvarenju rezultata EU projekta „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica“, odnosno povećanja intenziteta aktivacije zone.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o radu načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine, a od ostalih akata posebno izvajamo Odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade (I i II. tromjesečje 2021. godine) za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2 .

Oslobođenje se ostvaruje na temelju Javnog poziva gospodarskim subjektima kojeg raspisuje općinski načelnik i objavljuje se na internetskoj stranici Općine (www.ljubescica.hr).

Nastavite čitati