Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici OŠ Beletinec dobili kutije od “Čistoće“ i počeli razvrstavati otpad

Objavljeno:

- dana

PRIMARNA SELEKCIJA

Zahvaljujući tvrtci Čistoća d.o.o. Varaždin, koja od 2002. godine kao davatelj javne usluge obavlja poslove prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Općine Sveti Ilija, učenici Osnovne škole Beletinec ubuduće će također razvrstavati otpad u školi.

 

Kako se u domaćinstvima u Općini Sveti Ilija već provodi primarna selekcija na mjestu nastanka otpada, djeca znaju da u plavu vreću idu papir i karton, u žutu plastična ambalaža, tetrapak i metalna ambalaža, a u crnu ostali otpad.

Uz predstavnike Čistoće koji su u školu dostavili kutije s vrećama za primarnu selekciju i letke s uputama kako razvrstavati otpad, novošću o brizi za okoliš u Osnovnoj školi Beletinec učenike su upoznali ravnateljica škole Nataša Fadiga i načelnik Općine Marin Bosilj koji je pritom učenike podsjetio da žive u prekrasnom okolišu kojeg treba voljeti, ali i čuvati.

– Na ovim letcima prikazano je kako treba selektirati otpad i velika većina naših mještana toga se pridržava. To pokazuje i statistika, a u toj smo selekciji najuspješniji među sredinama na području Varaždinske županije u kojima Čistoća obavlja javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Što se tiče primarne selekcije, vi možete biti edukatori i pokazati svojim roditeljima, bakama, djedovima te ukazivati na pravilnosti i pogreške, odnosno koja vrsta otpada ide u koju boju vreće ili kante. Kad dostignemo razinu da u kanti za komunalni otpad, a to je ona crna, nemamo uopće otpad nego smo selektirali sav papir, plastiku, metal, tekstil i staklo, te uskoro i bio otpad u kompostišta, dostići ćemo razinu na kojoj je Europa bila prije 15-20 godina. To nam je u konačnici cilj. Vjerujem da ćete vi to raditi gotovo savršeno jer nam je cilj da u budućnosti u ovako lijepom i zdravom okolišu živimo i dalje kako smo živjeli do sada – poručio je djeci načelnik Bosilj.

Osnovna škola Beletinec, koju u sedam razrednih odjeljenja pohađaju 62 učenika, sada je na popisu više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u kojima je tvrtka Čistoća omogućila razvrstavanje otpada.

Izvor:
Foto: Čistoća

Život i društvo

FOTO U Radešiću blagoslovljena kapela Alojzija Stepinca i nevine djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO - Brzi mediji

Subotnje je poslijepodne u naselju Radešić, povrh Brezničkog Huma, okupilo nekoliko stotina žitelja ovoga kraja i župljana s područja regije, kako bi prisustvovali blagoslovu novoizgrađene kapele blaženoga Alojzija Stepinca i nevine djece.

Riječ je o sakralnom objektu usred vinograda obitelji Šafran, čiji je utemeljitelj -poduzetnik Stjepan Šafran poslije svete mise izrazio zadovoljstvo da je na zalazu karijere doživio trenutak o kojem je maštao još od mladosti.

– Kapelica se nalazi na čestici i zemljištu u koje su unatrag nekoliko stoljeća pa sve do poslije drugoga Svjetskog rata 1945. godine ukapana nekrštena novorođena djeca. Stoga smo se sada barem simbolično pokojnima odužili posvetivši to područje. Poslije drugoga rata to je zemljište bilo zapušteno a uklonjene su sve oznake i znakovlje groblja te je sve bilo zaraslo u grmlje. Sadnjom vinograda tijekom 2006. godine. Rođena je ideja da se zapušteno groblje očist,i te da na ovome mjestu podignemo kapelicu u čast nevine dječice i na slavu njihovog zaštitnika blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome od pripreme i izgradnje pa sve do ovoga blagoslovljenog trenutka – rekao je u emotivnom govoru Stjepan Šafran.

Svetu je misu povodom blagoslova kapele blaženog Alojzija Stepinca i nevine djece predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

U misnome je slavlju uz lokalno svećenstvo sudjelovao i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Pored stotina vjernika i žitelja brezničkohumskoga kraja, svetoj su misi i posvećenju kapele uz obitelji Šafran i Tržec prisustvovali varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnici Visokog, Breznice i Huma Dragutin Mateković, Stjepan Krobot i Zoran Hegedić, brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života regije, vatrogasci društava s područja regije uz članove orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Vrhunac hodočašća: večeras u Bistrici Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina započelo je u 3 sata ujutro u subotu, 2. srpnja, blagoslovom hodočasnika pješaka u Varaždinskoj katedrali, nakon čega su s biskupom Božom Radošem i nekoliko varaždinskih župnika i svećenika krenuli na 46 kilometara dug put prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Ovom prvom danu 333. zavjetnog hodočašća odazvali su se brojni vjernici grada Varaždina, sa svih gradskih župa, a ove je godine organizator hodočašća bila župa sv. Josipa na Banfici.

Hodočasnici pješaci, ali i biciklisti krenuli su uobičajenim putem prema Belskom dolu, pa preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle je u 14:00 sati krenula zajednička procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Nakon odmora i prilike za sakramenat pomirenja u večernjim su se satima hodočasnicima pješacima pridružili i brojni Varaždinci, ali i hodočasnici iz Župe Novo Selo na Dravi, Ljubešćica i Remetinec koji su ispunili prostor crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom gdje je u 19 sati biskup Radoš u zajedništvu s petnaestak svećenika predslavio euharistijsko slavlje.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je podsjetio da je današnja hodočasnička kolona iz Varaždina nastavak kolone koja je već 333 godine iz grada Varaždina ide u ovo Marijansko svetište te svjedoči kako su vjernici svjesni svojeg hodočasničkog proputovanja zemljom prema vječnoj domovini.

Nakon svete mise u 21 sat  započela je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji, a pobožnost su animirali župni zbor i suradnici Župe sv. Josipa iz Varaždina.

Glavni hodočasnički dan u nedjelju 3. srpnja započet će pobožnošću križnoga puta na kalvariji s početkom u 9 sati, a Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina slavit će se u crkvi na otvorenom u nedjelju u 11 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje