Povežite se s nama

Život i društvo

Učenici OŠ Beletinec u sklopu domaćinstva napravili zdrave energetske pločice i slasno ih pojeli!

Objavljeno:

- dana

Energetske pločice odličan su obrok u vrijeme pauze, na poslu, kao obrok nakon napornog treninga i pravi su izvor energije.

Kako ih mogu sami pripremiti nedavno su naučili učenici OŠ Beletinec na satu domaćinstva. Profesorica Lidija Vrbanić iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin zajedno s dvije maturantice i bivšim učenikom škole domaćina, svi smjera prehrambeni tehničar, odradila je radionicu izrade energetskih pločica.

U radionici su sudjelovali učenici od prvog do šestog razreda OŠ Beletinec, koji pohađaju domaćinstvo uz prisustvo učiteljice Snježane Martinez i ravnateljice Nataše Fadiga.

Jabuke, suhe marelice, med, datulje…

– Energetske pločice su jednostavne za pripremu. Rade se od sastojaka koje u današnje vrijeme obično imamo kod kuće: zobene pahuljice, jabuke, grožđice, suhe marelice, bademi, lješnjaci, med, kakao i maslac. Isto tako sastojci se prema želji mogu mijenjati, pa se mogu staviti brusnice, datulje, orasi, kikiriki, ovisno o onom tko što voli – istaknula je profesorica Vrbanić.

Nakon kraćeg uvoda, što će se raditi i na koji način, učenici su prionuli na posao. Gulile su se i ribale jabuke, rezale na manje komadiće sušene marelice, pržili lješnjaci i bademi i pripremala čokolada iz kakaa. Nakon toga su se svi sastojci sjedinili u smjesu i stavili u lim za pečenje. Kroz 20 minuta pečene energetske pločice dobile su svoj završni sastojak, čokoladu koju su prelili preko ohlađenog „kolača“. Kad se sve ohladilo, pečena smjesa razrezana je na pločice.

Osim same pripreme, učenicima su navedene glavne karakteristike svakog sastojka i važnost izbora pravilnih namirnica u svakodnevnoj prehrani. Isto tako, kod pripreme skrenuta je  pozornost na važnost higijene pri pripremi hrane, od pranja ruku, posuđa, sirovina, ali i same termičke obrade u cilju uklanjanja mikroorganizama.

– Zbog svojih sastojaka ovakav “kolač” u maloj količini daje mnogo hranjivih/nutritivnih tvari koje mogu poslužiti kao međuobrok. Daju energiju zbog sadržaja šećera, glukoze i fruktoze koji se nalaze u suhom grožđu, marelicama i medu, energiju koje dolaze iz masnoća, a nalaze se u bademima, lješnjacima i maslacu. Povoljno utječu na probavu zbog biljnih vlakana koja se nalaze u zobenim pahuljicama. Proteini koje se nalaze u bademima i lješnjacima pomažu izgradnji vašeg tijela, a mnoštvo minerala, vitamina i antioksidansa omogućuje da organizam funkcionira normalno i da je zaštićen od raznih bolesti. Ne sadrže dodani šećer, već slatkoća dolazi iz meda i voća, a priprema je vrlo jednostavna – rekla je profesorica Vrbanić.

Ove su pločice brza zdrava hrana koja se može ponijeti u školu, na igru, u planine ili na sportske aktivnosti.

Domaćinstvo je “in”: dvostruko više polaznika nego lani

Nastava domaćinstva u OŠ Beletinec započela je u prošloj školskoj godini i već tada se pokazao veliki interes za provođenjem te izvannastavne aktivnosti. Ove godine broj polaznika domaćinstva se udvostručio.

– Cilj je da učenici steknu vještine potrebne za svakodnevni život. Učenicima je interesantno kad sa svojim malim ručicama sašiju pregače koje kasnije koriste prilikom pripremanja hrane. U kuhinji započinju sa pripremanjem jednostavnijih jela, od pudinga sa voćem i palačinka, pa sve do složenijih jela, primjerice krumpir salate i pohane piletine. Velika se pozornost posvećuje higijeni samih učenika i radnog prostora, a sve te aktivnosti učenici rade samostalno uz međusobnu suradnju i vodstvo učiteljice – poručili su iz OŠ Beletinec.

Predavanje o mirkoorganizmima i kvarenju hrane

Izradom energetskih pločica nastavljena je suradnja OŠ Beletinec i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin. Suradnja dviju škola nastavit će se i dalje. Tako će se još ove nastavne godine organizirati predavanje o mikroorganizmima, kvarenju hrane i proizvodnji hrane uz pomoć mikroorganizama, a već su u planu i nove radionice.

– Ovakve suradnje vrlo su dobre za promociju strukovnog obrazovanja i poticanje učenika da se za svoje buduće zanimanje odaberu strukovne škole, ali i za učenike osnovne škole i njihovih roditelja da shvate vrijednosti zdrave prehrane i maštovitosti u pripremanju iste. Isto tako je važno da od najranijih dana nauče koliko higijena utječe na zdravlje onih koji pripremaju i konzumiraju hranu te kako se hrana pravilno čuva i održava svježom – zadovoljni su u školama.

 

Život i društvo

Dan narcisa u Ludbregu uz dječje plesne grupe KUD-a Anka Ošpuh

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Narcisa i ove će se godine priključiti obilježavanju Dana narcisa posvećenom podizanju društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenju smrtnosti.

Program obilježavanja održat će se prve subote proljeća, 25. ožujka, na Trgu svetog Trojstva u vremenu od 9 do 11:30 sati. U programu će nastupiti dječje plesne grupe KUD-a Anka Ošpuh – Leptirići, Zvjezdice, Anđeli i Magic.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija upozorava na najčešće greške zbog kojih s dolaskom toplijeg vremena stradavaju motociklisti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ilustracija

Izvijestili smo da se u nedjelju, 19. ožujka 2023. godine, u Lopatincu dogodila prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen 36-godišnji motociklist.

Vozač je u zavoju motociklom izašao izvan kolnika u cestovni jarak pa prednjim dijelom motocikla udario u betonski propusni most.

Uslijed siline udara vozač je odbačen preko motocikla u cestovni jarak. Vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje je utvrđeno da je u nesreći teško ozlijeđen.

>>FOTO Motociklist u Lopatincu teško ozlijeđen: sletio je s ceste i udario u betonski most

– Opisana prometna nesreća svakako je dobar povod da motociklistima i mopedistima te svim drugim sudionicima uputimo nekoliko savjeta i preporuka – rekla je međimurska policija.

Kao i svake godine, dolaskom ljepšeg vremena i povoljnih uvjeta za vožnju motocikala, mopeda i bicikala s jedne te pješačenje s druge strane, u prvi plan ponovno izbija pitanje sigurnosti tih skupina sudionika u prometu. Kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost ove kategorije sudionika u prometu, upozoravamo vozače motocikala i mopeda da se pridržavaju prometnih propisa, navode iz policije.

Naime, vozači i putnici tih vozila često su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu. Međutim, često i zbog vlastitog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i vozači motocikala sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Najčešće greške vozača motocikala i mopeda zbog kojih stradavaju:

– kreću se neprilagođenom i brzinom većom od dozvoljene,

– ne nose zaštitne kacige,

– kreću se površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila,

– precjenjuju svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjuju opasnosti u prometu,

– obavljaju pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera,

– provlače se između zaustavljenih kolona vozila,

– voze s neupaljenim svjetlima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu na druga vozila, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike,

– upravljaju neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima,

– upravljaju vozilima prije stjecanja prava (bez položenog vozačkog ispita),

– uklanjaju blokade na mopedima čime povećavaju krajnju brzinu vozila, koje je prema tvorničkim konstrukcijskim svojstvima namijenjeno za brzine do 45 km/h.

Najčešće greške vozača automobila u odnosu na motoriste:

– oduzimaju im prednost prolaska,

– prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, ne pridaju dovoljno pozornosti ovoj kategoriji vozača, tako da im se često nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala,

– skretanje ili prestrojavanje obavljaju neoprezno i bez pokazivača smjera,

– prilikom opisanih radnji često ne vode računa da su motocikli vozila koja s obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti jako velika ubrzanja.

Savjeti i preporuke za vozače motocikala i mopeda:

– prije vožnje očistite vizir, stavite zaštitnu kacigu i pravilno je zategnite,

– uz zaštitnu kacigu, koristite i drugu zaštitnu opremu  (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice),

– zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je nositi svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima,

– poštujte ograničenja dopuštene brzine,

– prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),

– provjerite tlak u gumama,

– upalite dnevno ili kratko svjetlo,

– ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga,

– prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga, vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika jer je to mrtvi kut za vozače ostalih vozila (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika),

– prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknite se dovoljno od središnje crte (vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju, glava vozača može se nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),

– ne vozite slalom između vozila,

– izbjegavajte vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima,

– kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama,

– predviđajte poteze vozača (drugih) automobila,

– vozite se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe i

– poduzmite i sve drugo što je u vašoj moći kako biste bili sigurni u prometu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje