Povežite se s nama

Međimurje

Učenici OŠ Kuršanec prvi put sudjelovali na Državnom prvenstvu za učenike s intelektualnim teškoćama

Objavljeno:

- dana

– Dvije stvari volim vidjeti: osmijeh na dječjem licu i znojno lice nakon dobre vježbe. Vi ćete nam u sljedeća dva dana pružiti oboje i to me zaista veseli – sretno svima! – rekao je Ivan Dujić, glavni tajnik Hrvatskog športskog saveza, koji je uz gradonačelnika grada Poreča Lorisa Peršurića otvorio Državno natjecanje učenika s intelektualnim teškoćama.

Natjecanje se održalo u Poreču od 6. do 8. ožujka 2023., a sudjelovalo je 58 škola, odgojno-obrazovnih centara i centara za rehabilitaciju iz cijele Hrvatske.

S područja Međimurja na natjecanju su sudjelovale Osnovna škola Kuršanec, Srednja škola Prelog, Srednja škola Čakovec, Gospodarska škola Čakovec i Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Osnovna škola Kuršanec je po prvi puta sudjelovala na natjecanju kojem je ove godine bila 15. obljetnica. Sportovi u kojima su se učenici natjecali su atletika, plivanje, stolni tenis, štafetna igra i pikado.

Natjecanja su se odvijala u dva dana. Prvi dan natjecalo se u atletici, stolnom tenisu i plivanju, a drugi dan u štafetnoj igri i pikadu.

Predstavnici Osnovne škole Kuršanec Tanja Oršoš, Lara Halilović, Antonija Ignac, Enis Horvat, Dominik Oršuš, Josip Oršoš i Antonio Oršuš, učenici 6. i 7. razreda, natjecali su se u atletici, odnosno trčanju, skakanju u dalj i bacanju vortexa. Postigli su izvrsne rezultate, iako treniraju isključivo na satovima Tjelesne i zdravstvene kulture.

Učenica Tanja Oršoš osvojila je dva druga mjesta, odnosno dvije srebrne medalje u dvije discipline: bacanje vortexa i trčanju na 200 m. I ostali natjecatelji iz Kuršanca ostvarili su zapažene rezultate.

U konkurenciji od 28 trkačica na 80m Antonija Ignac bila je 4., a Lara Halilović 5. Učenici Josip Oršoš bio je 5., a Dominik Oršuš 7. U konkurenciji od 39 učenika u bacanju vortexa. U trčanju na 80m u konkurenciji 31 trkača Dominik Oršuš postigao je 5., a Josip Oršuš 15. mjesto. Antonio Oršuš postigao je 22., a Enis Horvat 23. mjesto u skoku u dalj. U utrci na 400m Enis Horvat je ostvario 6., a Antonio Oršuš 7. mjesto. Za zapažene rezultate, osim Tanjinih srebrnih medalja i ostali natjecatelji okitili su se utješnim medaljama.

– Pohvale idu Hrvatskom športskom savezu na odličnoj organizaciji cijelog susreta: od organizacije prijevoza, smještaja u prekrasnom hotelu u Plavoj laguni, organizacije prijevoza na borilišta koja su se nalazila u Poreču i Rijeci do ispune slobodnog vremena sudionika zabavnim sadržajima – rekli su iz OŠ Kuršanec.

U slobodno vrijeme učenicima je priređen zabavni program (predstava mađioničara i ples), a učiteljica Tanja i učitelj Mario održali su malu školu plivanja na zatvorenom bazenu hotela. Zbog odlične organizacije natjecanja bilo je dovoljno vremena i za istraživanje okoliša hotela. Učenici su ustvrdili da je more prehladno za kupanje, no pronašli su školjkice, bacali kamenčiće (žabice) i prošli kilometre po predivno uređenoj obali Plave lagune.

Mentorica učenicima je učiteljica Tjelesne i zdravstvene kulture, profesorica Tanja Mesarić Novak. U pratnji učenika, osim mentorice, bili su učitelj Mario Novak i pedagoginja Koraljka Bendelja.

Sportsku opremu učenika financirala je u punom iznosu Međimurska županija.

Prema riječima učenika i voditelja, bila su to tri nezaboravna dana. Svakome od njih nešto će ostati u trajnom sjećanju.

– Osobno nisam nikad doživjela ovakav fer play sportski duh, natjecatelje i trenere koji bodre i navijaju za svoje konkurente, spontanu dječju radost, zagrljaje pobjednika i poraženih i svih onih u blizini inih. Uostalom, na ovom natjecanju djece i mladih koji su uglavnom „nevidljivi“, sport dobiva neku sasvim drugu dimenziju. Rezultati svakog ovog djeteta ili mlade osobe, osobni je rekord kojim ova djeca i mladi pomiču granice pokazujući volju, želju i trud uz puno znoja, ali i osmjeha – zaključila je pedagoginja Koraljka Bendelja.

Međimurje

FOTO Više od 800 sudionika čakovečke biciklijade vozilo kroz Čakovec i prigradska naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posjećenost, broj sudionika, ali prije svega atmosfera koja je vladala na brojnim punktovima diljem Čakovca potvrdili su da je ideja o pokretanju čakovečke biciklijade bila i više nego opravdana.

I druga po redu biciklijada „Čak bajk“ povodom Dana Grada Čakovca je pokazala je da su bicikli i Grad Zrinskih neraskidivo povezani.

Više od 800 sudionika biciklijade tijekom nedjelje od 9 do 18 sati vozilo je dionice koje su povezivale Čakovec i 13 čakovečkih prigradskih naselja.

Osim na Trgu Republike u Čakovcu, sudionici biciklijade mogli su posjetiti svih 13 mjesnih odbora, gdje su se na prigodnim punktovima mogli osvježiti i dobiti pečat u knjižicu.

Sudionici su biciklijadu mogli započeti u bilo kojem od 14 punktova, a sami su odredili dionice koje žele voziti.

– Ključ ove biciklijade su mjesni odbori i brojni volonteri koji daju posebnu draž i vedrinu cijeloj biciklističkoj priči u Čakovcu. Potrudili su se svojski, pa imamo i predstavljanje udruga, glazbu, jela i pića. Na svakom punktu je nešto drugačije, ali je dobra atmosfera zajednička svima – poručili su iz Zajednice sportskih udruga Čakovca koja je organizirala biciklijadu.

Za simboličan iznos stratnine sudionici su na poklon dobili vrećicu/torbu s logom biciklijade, flašicu vode i zdravi zalogaj, međimursku jabuku.

Podršku projektu dao je i Grad Čakovec, a čelni ljudi grada, gradonačelnica Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, obišli su sve punktove.

Povrtna informacija svih sudionika je bila jako pozitivna, ali zajedničko svima je bilo što je svugdje vladao pozitivan štimung.

„Čak bajk“ biciklijada postaje nezaobilazni dio obilježavanja Dana Grada Čakovca i jedina je koja uključuje cijelo gradsko područje. Cilj biciklijade je povećati svijest o zdravim životnim navikama, važnosti održivog prijevoza i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. 

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski policajci i građani u dobrovoljnoj akciji prikupili 33 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. svibnja, u sportskoj dvorani sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je akcija darivanja krvi kojoj su se, kao i mnogo puta ranije, odazvali brojni zaposlenici Policijske uprave.

Akcija je i ovoga puta organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Gradskim društvom Crvenoga križa Čakovec s kojim Policijska uprava međimurska već niz godina surađuje u humanitarnim aktivnostima.

Brojni djelatnici Policijske uprave redoviti su darivatelji krvi te se vrlo rado odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja. Na taj način uvelike doprinose sakupljanju dostatnih doza ove dragocjene tekućine koja život znači.

Prošlotjednoj akciji priključili su se i umirovljeni zaposlenici Policijske uprave međimurske, kao i ostali građani, te su ukupno prikupljene 33 doze krvi.

Tradicija darivanja krvi u Policijskoj upravi međimurskoj nastavit će se i u narednom razdoblju, a prva sljedeća akcija predviđena je povodom Dana policije, krajem rujna ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje