Povežite se s nama

Međimurje

Učenici osam osnovnih i srednjih škola izborili su Državni LiDraNo!

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Pjesnici, pisci, novinari, recitatori i glumci iz osnovnih i srednjih škola Međimurske županije postigli su veliki uspjeh. 

Na Državnu smotru literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2017., koja će biti održana od 20. do 24. ožujka u Primoštenu, pozvani su učenici iz četiriju osnovnih i četiriju srednjih škola.

Treći put

U čak dvije kategorije Međimurje će na Državnoj smotri predstavljati učenici Osnovne škole Draškovec. Na Državni LiDraNo pozvan je njihov školski list “Draško”, čija je urednica učenica sedmog razreda Maja Mirić, a uz to i novinarski rad “Uvozne bubamare istjerale božje ovčice” Klare Tota, učenice osmog razreda. Mentorica učenica je Ivana Beti.

U Primošten putuju i učenici OŠ Selnica, OŠ Ivanovec i OŠ Tomaša Goričanca

– Naš je školski list treću godinu zaredom pozvan na Državnu smotru. Konkurencija je velika, pa je ovo zaista posebna čast i dobra motivacija za još bolji idući broj! Poziv na Državnu smotru razveselio je i osmašicu Klaru Tota, koja je pisala proširenu vijest o neobičnim bubamarama u školskim učionicama – ponosni su u Osnovnoj školi Draškovec na učenice, kao i na mentoricu. Na Državnom LiDraNu će Međimursku županiju predstavljati dva literarna rada osnovnoškolaca. Riječ je o radu “Ta trojka slomila me” učenice osmog razreda OŠ Selnica Bianke Žganec, čija je mentorica Natalija Jurinec, te o radu “Brzuhalski” učenice šestog razreda OŠ Ivanovec Lorene Brzuhalski, čija je mentorica Nataša Kralj.
U konkurenciji pojedinačnih scenskih nastupa na Državni LiDraNo ponovno se plasirala Severina Lajtman, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica, čiji je mentor Božidar Vadlja. U Primošten je pozvana zahvaljujući recitaciji pjesme “Ni med cvetjem ni pravice”.

 

Srednje škole

Odlični su bili i pjesnici, novinari te glumci iz međimurskih srednjih škola, pri čemu će Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec na Državnom LiDraNu imati predstavnike u dvije kategorije. Među pozvanim literarnim radovima je rad “Mama seka” učenice četvrtog razreda čakovečke Gimnazije Petre Grašić, čiji je mentor Ivan Pranjić. U Primošten je pozvano svega 14 glumačkih družina, a među njima su i čakovečke gimnazijalke Laura Majer, Antonija Mrla, Nina Bočkaj i Katarina Pintarić s dramsko-scenskom igrom “Vučice”. Autorice igre su učenice Laura i Antonija, a tehničku podršku pružat će im učenik Goran Posavec. Njihova mentorica je Zlatka Grahovec Soldat, koja niže uspjehe: sa svojim učenicima je već desetak puta izborila poziv na Državnu smotru. U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa u Primošten je pak pozvana Ružica Marković, učenica trećeg razreda Tehničke škole Čakovec, i to s monologom “EEG”. Njezina mentorica je Nevenka Mlinarić.

Na Državni LiDraNo idu i učenici Gospodarske, Tehničke i Srednje škole Čakovec

Veliki uspjeh ostvarili su i učenici Srednje škole Čakovec s mentoricom Vesnom Prepelić-Đuričković. Njihov školski list “Lumen”, čiji je urednik učenik trećeg razreda Jakov Sedlar, jedan je od svega deset pozvanih na Državnu smotru. Jednako velik uspjeh ostvarila je i učenica prvog razreda Gospodarske škole Čakovec Maja Korpar: njezin novinarski članak “Nomen est omen” jedan je od deset novinarskih radova pozvanih na Državni LiDraNo. Majina mentorica je Monika Perčić.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Donji Vidovec: ekipa “Fljojsara II” najpreciznija na 11. Lovu na zlatarski prsten

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji članova Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari”, u Donjem Vidovcu održano je 11. izdanje Lova na zlatarski prsten pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Vidovec.

Manifestacijom se njeguje uspomena na poznate donjovidovske ispirače zlata koji su uvršteni na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i na vidovske ratnike – Vidovske voke, koji su se u doba Zrinskih hrabro borili protiv Turaka.

Članovi Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari” ponovno su se iskazali kao odlični domaćini, a brojnim posjetiteljima dobru zabavu i dobrodošlicu u donje Međimurje poželio je predsjednik Zlatara Nenad Lukša. Manifestaciju su otvorili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Ovogodišnje izdanje ove tradicionalne sportsko-turističke manifestacije okupilo je 18 ekipa koje su imale zadatak pogoditi viseću alku i osvojiti što više bodova. Najpreciznija je bila ekipa “Fljojsar II” iz Donje Dubrave u sastavu Dražen Miser, Tomo Radmanić i Darko Punčikar, koji su odnijeli pobjedu.

Drugo mjesto osvojila je ekipa “Labud II” iz Preloga u sastavu Katarina Novak Božidar Novak i Leo Novak, dok je bronca pripala ekipi “Gorčki voki” koju su činili Mario Moharić, Dubravko Vadlja i Krunoslav Vuk.

Nastavite čitati

Međimurje

Moto clubu Miners iz Murskog Središća zahvalnica Grada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Moto club Miners iz Murskog Središća prošle je godine obilježio dvadeset godina aktivnog rada, pri čemu su se članovi nebrojeno puta uključili u razne humanitarne akcije i organiziranje raznih događanja, kako na razini Grada Mursko Središće, tako i šire.

Iznimka nije bila ni u različitim zdravstvenim i elementarnim nepogodama koje su obilježile 2020. i 2021. godinu, kada su se samoinicijativno uključili u akciju prikupljanja i otpreme humanitarne i financijske pomoći krajevima pogođenim potresom u koju su se uključili i njihovi prijateljski klubovi iz Švedske (Hawgz MC) i Austrije (Outsider MC).

Zbog toga su dugogodišnjeg nesebičnog rada dobitnici i Zahvalnice koju dodjeljuje gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak. Kako su bili spriječeni primiti Zahvalnicu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik je predsjedniku MC Minersa Miroslavu Lisjaku Zahvalnicu uručio u petak, 23. srpnja.

Kao što i sami članovi vole naglasiti, MC Miners nije klasična udruga, nije hobi, pa čak ni stil života, već je to život koji iziskuje stalnu predanost klubu koju smatraju drugom obitelji. Imaju i dvije podružnice (u Varaždinu i Svetoj Mariji) koje ove godine obilježavaju deset godina postojanja. Grad Mursko Središće stavili su na moto kartu Europe, a Središćancima priuštili tradiciju održavanja međunarodnog moto susreta.

Jedan su od osam MC klubova u Hrvatskoj s izrazito naglašenom i strogom hijerarhijom te su ostvarili odličnu suradnju, kako s ostalim klubovima u Hrvatskoj, tako i s onima u inozemstvu.

Zbog situacije s pandemijom koronavirusa ove godine nisu bili u mogućnosti održati moto susret na lokaciji u Murskom Središću pa je tradicionalni „Hammer Meeting“ prebačen na prostor podružnice u Varaždinu koji su zbog blizine uređenih klupskih prostorija zadovoljavali sanitarne i higijenske uvjete i omogućili dobivanje dozvole za održavanje susreta.

Nakon normalizacije situacije s pandemijom, namjeravaju vratiti moto susret na lokaciju Icojove grabe u Murskom Središću. Gradonačelnik Dražen Srpak Minersima je zahvalio na radu i trudu, čestitao veliki rođendan te im poželio jednako uspješnih sljedećih 20 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!