Povežite se s nama

Međimurje

Učenici osam osnovnih i srednjih škola izborili su Državni LiDraNo!

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Pjesnici, pisci, novinari, recitatori i glumci iz osnovnih i srednjih škola Međimurske županije postigli su veliki uspjeh. 

Na Državnu smotru literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2017., koja će biti održana od 20. do 24. ožujka u Primoštenu, pozvani su učenici iz četiriju osnovnih i četiriju srednjih škola.

Treći put

U čak dvije kategorije Međimurje će na Državnoj smotri predstavljati učenici Osnovne škole Draškovec. Na Državni LiDraNo pozvan je njihov školski list “Draško”, čija je urednica učenica sedmog razreda Maja Mirić, a uz to i novinarski rad “Uvozne bubamare istjerale božje ovčice” Klare Tota, učenice osmog razreda. Mentorica učenica je Ivana Beti.

U Primošten putuju i učenici OŠ Selnica, OŠ Ivanovec i OŠ Tomaša Goričanca

– Naš je školski list treću godinu zaredom pozvan na Državnu smotru. Konkurencija je velika, pa je ovo zaista posebna čast i dobra motivacija za još bolji idući broj! Poziv na Državnu smotru razveselio je i osmašicu Klaru Tota, koja je pisala proširenu vijest o neobičnim bubamarama u školskim učionicama – ponosni su u Osnovnoj školi Draškovec na učenice, kao i na mentoricu. Na Državnom LiDraNu će Međimursku županiju predstavljati dva literarna rada osnovnoškolaca. Riječ je o radu “Ta trojka slomila me” učenice osmog razreda OŠ Selnica Bianke Žganec, čija je mentorica Natalija Jurinec, te o radu “Brzuhalski” učenice šestog razreda OŠ Ivanovec Lorene Brzuhalski, čija je mentorica Nataša Kralj.
U konkurenciji pojedinačnih scenskih nastupa na Državni LiDraNo ponovno se plasirala Severina Lajtman, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica, čiji je mentor Božidar Vadlja. U Primošten je pozvana zahvaljujući recitaciji pjesme “Ni med cvetjem ni pravice”.

 

Srednje škole

Odlični su bili i pjesnici, novinari te glumci iz međimurskih srednjih škola, pri čemu će Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec na Državnom LiDraNu imati predstavnike u dvije kategorije. Među pozvanim literarnim radovima je rad “Mama seka” učenice četvrtog razreda čakovečke Gimnazije Petre Grašić, čiji je mentor Ivan Pranjić. U Primošten je pozvano svega 14 glumačkih družina, a među njima su i čakovečke gimnazijalke Laura Majer, Antonija Mrla, Nina Bočkaj i Katarina Pintarić s dramsko-scenskom igrom “Vučice”. Autorice igre su učenice Laura i Antonija, a tehničku podršku pružat će im učenik Goran Posavec. Njihova mentorica je Zlatka Grahovec Soldat, koja niže uspjehe: sa svojim učenicima je već desetak puta izborila poziv na Državnu smotru. U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa u Primošten je pak pozvana Ružica Marković, učenica trećeg razreda Tehničke škole Čakovec, i to s monologom “EEG”. Njezina mentorica je Nevenka Mlinarić.

Na Državni LiDraNo idu i učenici Gospodarske, Tehničke i Srednje škole Čakovec

Veliki uspjeh ostvarili su i učenici Srednje škole Čakovec s mentoricom Vesnom Prepelić-Đuričković. Njihov školski list “Lumen”, čiji je urednik učenik trećeg razreda Jakov Sedlar, jedan je od svega deset pozvanih na Državnu smotru. Jednako velik uspjeh ostvarila je i učenica prvog razreda Gospodarske škole Čakovec Maja Korpar: njezin novinarski članak “Nomen est omen” jedan je od deset novinarskih radova pozvanih na Državni LiDraNo. Majina mentorica je Monika Perčić.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Posjetitelje u Čakovcu oduševila atraktivna izložba gljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gljivarsko društvo „Smrčak“ Čakovec i ove je godine organiziralo dvodnevnu edukativnu izložbu gljiva, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, Međimurske županije, Turističke zajednice Grada Čakovca i pivnice Angry Moose.

Na novoj lokaciji u centru grada, u Ulici kralja Tomislava 2, članovi „Smrčka“ su 24. i 25. rujna na najbolji mogući način upotpunili manifestaciju „Jesen u gradu Zrinskih“ izložbom, edukacijama i predstavljanjem jela od gljiva.

Eksponatima bogatu izložbu već je prvog dana razgledao velik broj posjetitelja, a posjetila ju je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. 

Zajedno s brojnim zaljubljenicima u gljive, gradonačelnica se upoznala s raznim vrstama – jestivima, nejestivima, otrovnima i smrtno otrovnima, koje su članovi Društva izložili na iznimno atraktivan način.

Osim toga, zainteresirani posjetitelji mogli su i kušati razne delicije, poput kolača i namaza od gljiva.

Odaziv je bio odličan i u nedjelju, što dokazuje da se sve više ljudi okreće prirodi i pokazuje interes za gljive.

Nastavite čitati

Međimurje

Mažoretkinje Kotoribe četvrte na Europskom prvenstvu u Zadru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su na Državnom prvenstvu u Klinča Selu izborile prolaz na Europsko prvenstvo, juniorke Mažoretkinja Kotoribe ljeto su provele trenirajući za Europsko prvenstvo mažoretkinja u Zadru.

U Zadru su provele nekoliko dana, a kući su se vratile s vrlo dobrim uspjehom – osvojile su četvrto mjesto. Juniorke je vodila trenerica Marta Vojvoda.

Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je više od 2000 mažoretkinja i više od 70 sastava. U njihovoj kategoriji sudjelovalo je ukupno 10 ekipa.

– U takvoj konkurenciji osvojile su četvrto mjesto, što je sjajan uspjeh za nas. Vrlo sam ponosna na naše cure – rekla je predsjednica Kristina Čižmešija, a čestitku na sjajnom rezultatu uputio im je i načelnik Dario Friščić.

– Čestitam Mažoretkinjama Kotoribe na još jednom lijepom uspjehu i promociji naše Kotoribe diljem Hrvatske i šire – rekao je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje