Povežite se s nama

Međimurje

Učenici osam osnovnih i srednjih škola izborili su Državni LiDraNo!

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Pjesnici, pisci, novinari, recitatori i glumci iz osnovnih i srednjih škola Međimurske županije postigli su veliki uspjeh. 

Na Državnu smotru literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2017., koja će biti održana od 20. do 24. ožujka u Primoštenu, pozvani su učenici iz četiriju osnovnih i četiriju srednjih škola.

Treći put

U čak dvije kategorije Međimurje će na Državnoj smotri predstavljati učenici Osnovne škole Draškovec. Na Državni LiDraNo pozvan je njihov školski list “Draško”, čija je urednica učenica sedmog razreda Maja Mirić, a uz to i novinarski rad “Uvozne bubamare istjerale božje ovčice” Klare Tota, učenice osmog razreda. Mentorica učenica je Ivana Beti.

U Primošten putuju i učenici OŠ Selnica, OŠ Ivanovec i OŠ Tomaša Goričanca

– Naš je školski list treću godinu zaredom pozvan na Državnu smotru. Konkurencija je velika, pa je ovo zaista posebna čast i dobra motivacija za još bolji idući broj! Poziv na Državnu smotru razveselio je i osmašicu Klaru Tota, koja je pisala proširenu vijest o neobičnim bubamarama u školskim učionicama – ponosni su u Osnovnoj školi Draškovec na učenice, kao i na mentoricu. Na Državnom LiDraNu će Međimursku županiju predstavljati dva literarna rada osnovnoškolaca. Riječ je o radu “Ta trojka slomila me” učenice osmog razreda OŠ Selnica Bianke Žganec, čija je mentorica Natalija Jurinec, te o radu “Brzuhalski” učenice šestog razreda OŠ Ivanovec Lorene Brzuhalski, čija je mentorica Nataša Kralj.
U konkurenciji pojedinačnih scenskih nastupa na Državni LiDraNo ponovno se plasirala Severina Lajtman, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica, čiji je mentor Božidar Vadlja. U Primošten je pozvana zahvaljujući recitaciji pjesme “Ni med cvetjem ni pravice”.

 

Srednje škole

Odlični su bili i pjesnici, novinari te glumci iz međimurskih srednjih škola, pri čemu će Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec na Državnom LiDraNu imati predstavnike u dvije kategorije. Među pozvanim literarnim radovima je rad “Mama seka” učenice četvrtog razreda čakovečke Gimnazije Petre Grašić, čiji je mentor Ivan Pranjić. U Primošten je pozvano svega 14 glumačkih družina, a među njima su i čakovečke gimnazijalke Laura Majer, Antonija Mrla, Nina Bočkaj i Katarina Pintarić s dramsko-scenskom igrom “Vučice”. Autorice igre su učenice Laura i Antonija, a tehničku podršku pružat će im učenik Goran Posavec. Njihova mentorica je Zlatka Grahovec Soldat, koja niže uspjehe: sa svojim učenicima je već desetak puta izborila poziv na Državnu smotru. U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa u Primošten je pak pozvana Ružica Marković, učenica trećeg razreda Tehničke škole Čakovec, i to s monologom “EEG”. Njezina mentorica je Nevenka Mlinarić.

Na Državni LiDraNo idu i učenici Gospodarske, Tehničke i Srednje škole Čakovec

Veliki uspjeh ostvarili su i učenici Srednje škole Čakovec s mentoricom Vesnom Prepelić-Đuričković. Njihov školski list “Lumen”, čiji je urednik učenik trećeg razreda Jakov Sedlar, jedan je od svega deset pozvanih na Državnu smotru. Jednako velik uspjeh ostvarila je i učenica prvog razreda Gospodarske škole Čakovec Maja Korpar: njezin novinarski članak “Nomen est omen” jedan je od deset novinarskih radova pozvanih na Državni LiDraNo. Majina mentorica je Monika Perčić.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prelog: treći puta ove godine podijeljene jednokratne naknade za novorođenčad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

U četvrtak, 28. rujna, u prostoru Gradske vijećnice Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek treći puta je ove godine podijelio jednokratne naknade za novorođenčad. Ovom prilikom podijeljeno je ukupno 15 naknada.

Naknada za prvo dijete roditelja podnositelja iznosi 270 eura, za drugo dijete 350 eura, za treće 400, za četvrto 600, a za peto i svako sljedeće dijete u obitelji podnositelja zahtjeva naknada iznosi 730 eura.

Roditelji i dalje imaju pravo i na poklon bon za kupnju opreme za novorođeno dijete, a vrijednost poklon bona iznosi 70 eura. Ovom prilikom podijeljeno je pet naknada za prvo, šest naknada za drugo, tri naknade za treće dijete i dvije naknade za četvrto dijete u obitelji, za što je Grad ukupno osigurao 6480 eura.

Kao dodatni poklon podijeljene su i besplatne godišnje članarine za Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga, kao i poklon bonovi Dječjeg kluba SiMS. Grad Prelog ove je godine ukupno podijelio 49 naknada za novorođenčad.

Nastavite čitati

Međimurje

U nedjelju će se održati Jesenski sajam Općine Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 1. listopada 2023. godine, na trgu ispred Doma kulture Mala Subotica organizira se Jesenski sajam Općine Mala Subotica. Sajam počinje u 14 sati.

Jesenskom ugođaju Sajma doprinijet će dječja folklorna sekcija KUU Zvon, Puhački orkestar Općine Mala Subotica te tamburaški sastav „Vragolani“.

Oldtimer klub Međimurje-Čakovec će izložiti svoja oldtimer vozila na parkiralištu ispred Općine Mala Subotica, gdje će se vozila moći razgledati. 

U 18 sati u Domu kulture održat će se predstava „Gola istina“ u izvedbi Aleksandra Lazića koja je za starije od 14 godina. 

Na samom sajmu lokalni OPG-ovi izlagati će svoje proizvode te će biti organizirane jesenske radionice za djecu i roditelje. Na Jesenskom sajmu moći ćete uživati u langošima, pečenim kestenima, domaćim proizvodima lokalnih OPG-ova, itd. 

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje