U ponedjeljak, 25. ožujka, na području Međimurske županije u organizaciji Accredo centra iz Zasadbrega te Toplica Sveti Martin započela je akcija čišćenja okoliša.

Radi se o izazovu pod nazivom “Puni vreću za radost veću”. Izazov je bio namijenjen učenicima osmih razreda, koji su se uz pomoć razrednika ili nastavnika mogli organizirati te priključiti akciji.

Cilj je bio uočiti zagađen okoliš u svojoj blizini, fotografski ili pomoću videa zabilježiti situaciju na odabranoj lokaciji prije i poslije provođenja akcije čišćenja te pritom probuditi svijest kod neodgovornih pojedinaca i upoznati mlade sa štetnim utjecajem nepropisnog odlaganja otpada.

Učenici 8. a razreda škole su istražili lokacije s najvećim onečišćenjem okoliša te očistili područje s najviše otpada

Što se tiče dokumentiranja čišćenja, radi se o trendu koji je prije par mjeseci postao popularan na raznim društvenim mrežama. Organizatori su pozvali učenike osmih razreda da se u što većem broju priključe akciji te da prihvate pozitivan izazov kojim će učiniti dobro djelo za okoliš. Akcija je nakon produženja završila 10. travnja.

Kad se male ruke slože…

Pridružila joj se i Osnovna škola Belica, čiji su se učenici i djelatnici tijekom prvoga tjedna krovne akcije organizirali i proveli vlastitu akciju čišćenja otpada na području svoje Općine. Učenici 8.a razreda škole su istražili lokacije s najvećim onečišćenjem okoliša te očistili područje s najviše otpada. U akciji čišćenja su im pomogli roditelji učenika.

Kako kaže njihova razrednica Marijana Marčec, smatraju da je potrebno informirati mještane o pravilnom postupanju s otpadom pa su u tu svrhu izradili letke i eko poruke koje su dijelili mještanima Belice, Gardinovca i Pribislavca. Letke su također zalijepili na istaknuta mjesta (oglasne ploče, kontejnere). U podjeli letaka obuhvatili su sve dobne skupine od najmlađih do najstarijih.

U školi je učenicima petih razreda održana prezentacija o sortiranju kućnog otpada te se raspravljalo o štetnim učincima otpada na biljni i životinjski svijet. Okoliš škole i park su očistili u petak, 12. travnja. Dan kasnije uključili su se u akciju “Zelena čistka” na području Općine Belica. Time su na najljepši mogući prigodan način proslavili Svjetski dan šuma, Svjetski dan voda te Dan planeta Zemlje koji se obilježavaju u ožujku i travnju.

Komentari

Komentara

loading...